Letu svedčí fyzická aj duševná harmónia

HealthFactory
13262 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 167 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 167 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Neviem ako vám, ale mne sa žije v podnebnom pásme, v ktorom sa strieda štyri ročné obdobia, skvele. Stále sa máme na čo tešiť, príroda okolo nás je premenlivá, nabáda nás k najrôznejším, zakaždým iným aktivitám. Vrátane tých športových.

Jar po zime je krásna. Vtáčie koncerty, rašiaca príroda, voňajúce lesy a lúky … Rýchlo si to všetko užijme než to pominie. Za mesiac predsa vstúpime do leta, obdobia spojeného v našej mysli s voľnosťou, dovolenkou či prázdninami. Leto je v našich predstavách obdobím predovšetkým plným slnkom.

Keď svieti slnko, mení sa nám nálada. Vysoké percento ľudí sa vďaka slnečnému svitu cíti lepšie. Majú viac energie a lepšiu náladu. Súvisí to s tým, koľko slnečného svitu preniká sietnicou oka. Ovplyvňuje to aj naše hormonálne nastavenia. Je dokázané, že slnečné počasie má pozitívny vplyv na psychiku človeka. Svoje o tom vie najmä meteosenzitívni ľudia.

Pohyb vonku sa v lete priamo ponúka. Nezapudzujme kvôli tomu cvičenie v našom obľúbenom fitness centre, veď práve celoročný tréning k dobrej fyzickej kondícii v lete ako keď nájdeš. Ktorý šport k fitku navyše je teda v lete najlepší? Ten, ktorý nám vyhovuje najviac! Je jedno, či stavíme na plávanie, jazdu na bicykli, beh alebo turistiku. Pohyb vonku je blahodarný nielen pre naše telo, ale aj pre psychiku. Napriek tomu existuje niekoľko pravidiel, ktorých by sme sa pri športe v lete mali držať. Ako si pohyb užiť a vyťažiť z neho benefity?

Príslovie „ranné vtáča ďalej doskáče“ platí pre letné športovanie dvojnásobne. Svetlo býva už veľmi skoro a ráno je predovšetkým pre vonkajšie aktivity najvhodnejšia klíma. Navyše nám ranný pohyb pomôže vyplaviť endorfíny, hormóny šťastia, a to je predzvesť skvelej nálady po celý deň. Dostatok tekutín s minerálnymi látkami je navyše pri športe samozrejmosťou – pomáha nám vyplavovať toxíny z tela a zabezpečuje jeho správnu funkciu.

Pohyb na čerstvom vzduchu sa nedá ničím nahradiť. Beh alebo svižná prechádzka lesom je hotovým balzamom na duši. Radom vedeckých výskumov bolo preukázané, že fyzické cvičenie zvyšuje hladinu neurotransmiterov centrálneho nervového systému, a preto pomáha znížiť riziko vzniku depresívnych stavov. Je na bielizni, že pravidelná športová aktivita má pozitívny vplyv na našu náladu a naše psychické rozpoloženie.

Pravidelne športujúci aktívni jedinci zvládajú teda stres, napätie a rušivé psychické momenty oveľa lepšie ako ostatné – pravidelná športová aktivita má navyše euforizačné účinky av dôsledku toho aj výrazný pozitívny vplyv na naše sebapoňatie a osobnú spokojnosť, ktoré sú tak zásadné pre našu celkovo vyváženú osobnosť, ktorá pozná svoje silné aj slabšie stránky a vie s nimi na ceste životom priebežne úspešne pracovať.

A to už za to stoji!

Autor PhDr. Marie Vlčková

9246 Array ( [sautor] => phdr-marie-vlckova ) Array ( )

mentálna a životná koučka a terapeutka

Začnime robiť to, čo je nevyhnutné, potom to, čo je možné, a zrazu zistíme, že robíme nemožné.

Snaha pomáhať ľuďom charakterizuje celý môj doterajší život. Som vyštudovaná novinárka, už vyše tridsať rokov aj majiteľka kreatívneho reklamného a tlačového štúdia, oduševnená pozorovateľka života, certifikovaná koučka, terapeutka, konzultantka, mentorka a predovšetkým človek, ktorý má rád ľudí. Empatia, pokora a oduševnená blízkosť je mojím kľúčom pre porozumenie, schopnosť počúvať a láskavo hovoriť s ľuďmi, ktorí hľadajú na svojej životnej púti svetlo a naplnenie svojich snov a vízií.

Ako dlhoročná spolupracovníčka mága, liečiteľa a astrológa Emila Václava Havelku a ním zvolená prezidentka Bratstva Zlatej pyramídy, z.s. rada pomáham ľuďom objaviť v sebe vnútornú silu, nájsť impulzy k životnej zmene a predovšetkým vyladiť dušu i myseľ pre životnú rovnováhu, sebavedomie a pohodu.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz