Aktívna dovolenka v lete? Tipy do hôr aj k moru

HealthFactory
9854 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Leto je pre väčšinu ľudí obdobím dovoleniek, oddychu a čerpania energie zo slnečného počasia. Plánuješ vyraziť k moru čo na hory a nechceš sa vzdávať pohybu? Máme pre teba tipy, ako pohyb bez stresu skĺbiť s dovolenkou.

Leto patrí medzi tie pomalšie ročné obdobia. Ľudia zvoľňujú tempo a vyrážajú na zaslúžené dovolenky. To ale neznamená dať stopku cvičeniu. Nemusíš sa pohybu vzdávať. Buď flexibilný a využívaj možnosti, ktoré máš aktuálne k dispozícii. Ako na to?

V prvom rade pamätaj na to najdôležitejšie = Nestresuj sa.

Pohyb a šport podriaď svojmu životnému štýlu, nie životný štýl pohybu. Iba tak bude tvoja snaha dlhodobo udržateľná. A to platí aj na dovolenke. Nestresuj sa, že v hoteli nie je fitko, že nebudeš mať priestor na cvičenie, alebo že neodbehneš toľko kilometrov, koľko máš v pláne. Aj napriek tomu sa môžeš (a budeš) hýbať a my ti poradíme, ako na to!

Tipy na pohyb počas dovolenky v horách

Dovolenky v horách patria vo všeobecnosti k tým aktívnejším. Nádherná príroda nabáda k tomu, aby si ju objavoval a to môžeš niekoľkými spôsobmi.

  • Horské túry – Zmapuj si okolie, nájdi zaujímavé miesta v prírode a vyraz na prieskum! Hory ukrývajú krásne horské plesá, priezračné potoky, skryté vodopády či dych vyrážajúce výhľady. Túry ti zaberú niekoľko hodín, ale neboj sa, v horských chatách sa môžeš občerstviť a oddýchnuť si.
  • Ferraty – Ak chceš dávku adrenalínu, ferraty, alebo zaistené trasy, pre teba budú to pravé. Lezenie vo výškach na skalách a horách len s istiacim lanom. Odmenou ti budú unikátne výhľady. Na ferraty je potrebné špeciálne vybavenie – minimálne istiace lano, karabíny, helmu a rukavice. Ak sa chystáš na ferraty prvý krát, vyraz najprv s niekým skúsenejším, ktorý ti vysvetlí, ako na to.
  • Cyklistika – Horské cyklotrasy sú jedna veľká nádhera. Prírodné scenérie, vodopády či jazerá. Priprav svoje nohy na silový tréning, a pľúca na poriadny záťah. Skrátka, silový tréning a kardio v jednom. A to sa počíta! V lyžiarskych strediskách sa nachádzajú aj bike parky, v ktorých sa môžeš nahor vyviezť lanovkou a potom si užiť zjazd s niekoľkými prírodnými prekážkami. Chrániče a helma sú povinnosťou!
  • Beh – Či už si bežecký nadšenec alebo nie, pribaľ si bežeckú obuv a aspoň raz si vybehni na pár kilometrov. Zaručujeme ti, že beh v horách je niečo úplne iné ako beh po asfalte medzi panelákmi. Horské stúpania možno potrápia tvoje nohy, ale zažiješ krásne výhľady a nespútaný pocit slobody, keď sa rozbehneš naspäť nadol. Nemôžme sa preto čudovať, že horské trasy sú vo svete bežcov veľmi obľúbené.

Aktívne tipy na dovolenku pri mori

Ak plánuješ dovolenku pri mori a chceš odpočinok skombinovať s pohybom, máme pre teba aktivity, ktoré sú zábavné a navyše neobvyklé!

  • Plávanie – V mori a v bazéne stráviš pravdepodobne dosť času a aj to sa počíta medzi pohybové aktivity. A vlastne vôbec nemusíš plávať. Celodenné skákanie vo vlnách je poriadny výdaj energie.
  • Surfovanie – Vyraz na lekciu surfovania! Vyskúšaš si nový druh komplexného pohybu, pri ktorom si užiješ množstvo zábavy a potrápiš všetky svoje svaly. Aj tie, o ktorých si doteraz možno ani nevedel/a.
  • Wake Surf – Jeden z najatraktívnejších vodných športov súčasnosti. V podstate je to surfovanie bez extra úsilia – nedržíš žiadne lano, nečakáš na vlnu a tým pádom ju nemusíš ani chytať pod vodou. Vezieš sa na vlne, ktorú vytvára loď idúca pred tebou. Aj tak ide o celkom náročnú aktivitu, najmä pokiaľ ide o udržanie rovnováhy a silu stredu tela. Ale hlavne je to skvelá zábava!
  • Wakeboarding – Šport veľmi podobný wake surfu. Ideš pri ňom na wakeboarde ťahanom hrazdičkou, ktorú na jednej strane držíš ty a na druhej je pripojená k plávajúcej lodi. Aj tu si precvičíš rovnováhu a stred tela.
  • Výlety na zaujímavé miesta – Pozri sa do mapy a zisti, aké zaujímavé miesta sa nachádzajú v tvojom okolí. Historické budovy? Ukrytý vodopád? Prírodné jazierko? Objavuj!
  • Plážový volejbal – Si na dovolenke so svojou partiou? Zahrajte si plážový volejbal. Skvelá zábava pre skupinu ľudí a veľkým bonusom je, že sa môžeš kedykoľvek osviežiť v mori.

Ďalšie športové tipy na leto

  • Tanec – Leto sa nesie v znamení festivalov. A tanec patrí medzi výborné pohybové aktivity, pri ktorej spáliš niekoľko stoviek kilokalórií. Takže tancuj, ako keby sa nikto nedíval!
  • Joga – Joge a ďalším relaxačným cvičeniam sa môžeš oddávať takmer hocikde. Po dlhých cestách, dni na pláži či horskej túre ti telo bude za pár minút naťahovania veľmi vďačné.

Form Factory TIP: Návrat z dovolenky je ideálny čas na to, aby sme sa vybavili novou športovou obuvou či oblečením. Odpočinuté telo a nový outfit je záruka kvalitného tréningu. A taktiež aj nových osobných rekordov!

Pitný režim – dôležitý!

Počas letných aktivít nepodceň pitný režim. Čím viac sa potíš, tým viac vody musíš doplniť. Vždy maj pri sebe zdroj vody, či už vo fľaške alebo v hydrovaku. Na dlhšie túry alebo behy, pri ktorých sa poriadne zapotíš, si vezmi aj izotonický nápoj, ktorý ti dodá dôležité minerály.

Ako vidíš, pohyb sa skrýva všade. Ak nechceš, nemusíš na dovolenke nutne cvičiť vo fitku alebo behať. Objavuj okolie, plávaj, skúšaj nové veci. Leto znamená nové zážitky! Preto sa nestresuj, obleč si plavky, alebo si vylož nohy a prečítaj si tú knihu, ktorá ti už niekoľko mesiacov leží na dne zásuvky. Posilňovňa tých pár dní počká a uvidíš, že po odpočinku sa tvoje výkony pri silovom tréningu či skupinových lekciách výrazne zvýšia.

Autor TOP4FITNESS

9859 Array ( [sautor] => top4fitness ) Array ( )

Sme Top4Fitness, tvoja fitness špeciálka, kde nájdeš všetko vybavenie pre tvoj tréning. Cvičíš pre radosť, lepšie zdravie, alebo sa pripravuješ na súťaž? Kryjeme ti chrbát pri čomkoľvek. Zamilujte sa do pohybu a prekonávaj svoje limity!

Zadaj v košíku kód “formfactory” a využi zľavu 5% na tebou vybrané kúsky.