Jeseň ovplyvňuje naše stravovanie, alebo ako presedlať z leta

HealthFactoryStrava
10150 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 90 [name] => Strava [slug] => strava [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 90 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 30 [filter] => raw [cat_ID] => 90 [category_count] => 30 [category_description] => [cat_name] => Strava [category_nicename] => strava [category_parent] => 0 ) )

Leto sa s nami už jednoznačne rozlúčilo a teraz je pred nami jeseň. Pokiaľ nás poteší svitom slnka a farebným lístím, všetko je v poriadku. Keď ale začne byť sychravo a šero, nielen že sa nám už nechce toľko pohybovať na čerstvom vzduchu a niečo so sebou robiť, ale aj s jedením studenej zeleniny to majú mnohí z nás horšie. A tak sa vynára otázka, čo teraz jesť, keď na zeleninu, alebo šaláty prestáva byť taká chuť.

Predovšetkým je potrebné povedať, že netreba vešať hlavu, pretože k dispozícii je množstvo riešení, ako si aj v sychravých dňoch zachovať zdravý a vašim potrebám zodpovedajúci jedálny lístok.

V tomto období začína byť k dispozícii jesenná zelenina a ovocie. A práve na tie teraz nastal čas. Ako teda zaradiť zeleninu na jeseň do jedálneho lístka?

Ako prvá voľba sa ponúka zaradenie tekvice, ktorej využitie je veľmi široké. Môžeme ju využiť do polievky, ako prílohu, ale je možné z nej pripraviť aj dezerty. Osobne mám najradšej tekvicovú polievku s červenou šošovicou, na prípravu ktorej nájdete množstvo receptov.

Výborná je aj pečená zelenina, ktorú je možné s tekvicou kombinovať. Na pečenie môžeme využiť cuketu, papriku, cibuľu, mrkvu a tekvicu. Ľahko pokvapkáte túto zmes olejom, osolíte, alebo ochutíte korením a vložíte ju do rúry. O chvíľu je hotová. Zeleninu môžete pripraviť aj na grile.

Pečená, alebo grilovaná zelenina a polievky sú perfektnou záležitosťou na chladnejšie obdobie. Polievok sa dá vymyslieť celé množstvo. Zabúdať by sme nemali ani na huby, ktorých je teraz všade veľa a je vhodné ich pridať práve do polievok.

K dispozícii je tiež koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen). Z tejto zeleniny pripravíte úplne jednoducho skvelú omáčku. Do pekáča pridáte k mäsu nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu, okoreníte soľou, čiernym korením, bobkovým listom a novým korením. Dáte piecť, kým mäso nezmäkne. Potom výpek rozmixujte so všetkou zeleninou, čím vám vznikne omáčka, ktorú môžete zjemniť kyslou smotanou. A „sviečková“ je na svete.

V tomto čase je k dispozícii aj množstvo ovocia, napríklad slivky, jablká, hrušky. Jedzte ich predovšetkým čerstvé, aby ste využili všetky benefity, ktoré v sebe majú (vitamíny, minerálne látky a ďalšie špecifické látky pre naše zdravie). Pripraviť možno aj skvelý crumble s ovsenými vločkami, alebo rannú teplú kašu.

Možností je veľa, preto hľadajme cesty, ako si aj v jesenných mesiacoch zabezpečiť príjem zeleniny a ovocia bez toho, aby sme sa do týchto pokrmov museli nútiť. Pretože každé ročné obdobie je krásne, ale vždy je dobré im stravu prispôsobiť a vždy využiť potenciál daného obdobia pre svoje zdravie na maximum.

Monika Bartolomějová

Autor NUTRIČNÍ INSTITUT

10158 Array ( [sautor] => nutricni-institut ) Array ( )

Profesionálne vzdelávacie kurzy pre výživových poradcov, fitness trénerov i verejnosť.

Z.akladáme si na tom, aby naše znalosti, ktoré odovzdávame ďalej, stáli na overených faktoch, najnovších trendoch a poznatkoch. Spolupracujeme s lekármi aj ďalšími odborníkmi z mnohých oblastí, ktoré so zdravím a výživou úzko súvisia

nutricni-institut.cz