S jesennými depresiami zatočme vo fitku!

HealthFactory
10198 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Premýšľali ste niekedy o tom, ako na nás pôsobia štyri ročné obdobia? Často si hovorím, že je skvelé žiť v podnebnom pásme, kde si tie premeny jarného, letného, jesenného a zimného času môžeme prežiť nielen sami so sebou, ale aj s meniacim sa krajom okolo nás. Čo by za to ľudia žijúci v subtrópoch dali!

Al pretože každý z nás je úplne unikátna bytosť, tak aj rozdielne prežívame premeny počasí okolo nás, najmä striedanie tepla a zimy. S koncom leta sme vhupli do čarovnej jesene s farebnými scenériami veštiacimi pomaly sa približujúcu zimu.

Slniečko nás opúšťa skôr, dni sa skracujú, teploty, ktorých sme si v lete dosýta užili, klesajú, a ranné vstávania sú náročnejšie. To všetko nahráva melanchólii – únava, skleslosť, podráždenosť aj depresívne nálady – aj to so sebou niekedy prináša jeseň.

Pri jesennej depresívnej nálade ide o negatívne pocity a časté zmeny nálad počas jesenného obdobia. Slnko j blahodarné na povzbudenie a celkovú regeneráciu organizmu. Na jeseň, kedy dostávame menej energie zo slnečného žiarenia, sa to prejavuje práve na našom každodennom naladení. Našťastie sú jesenné depresívne nálady skôr krátkodobého charakteru, pretože súvisia so sychravým počasím a nedostatkom svetla a slniečka.

Ako sa teda na jeseň naladiť? Jeden krásny citát hovorí: „Človek môže byť občas ako počasie, premenlivý.“ A tak sa počas premenlivej jesene obrňme trpezlivosťou a sebaláskou, doprajme si všetko, po čom naše telo aj duša volá a túži – radujme sa z maličkostí, prečítajme si novú knihu, pustime si obľúbenú hudbu a predovšetkým sa pohybujme, cvičme v obľúbenom fitku. Potešíme sa aj vo farebnej prírode na výletoch s priateľmi.

A nezabúdajme pri tom: „Slnko nás poteší, dážď nás osvieži, vietor nás povzbudí, sneh nás rozveselí. Neexistuje totiž zlé počasie, sú len rôzne druhy dobrého počasia.“(John Ruskin)

Ak nenachádzate dôvod k úsmevu a prepadáte pocitu, že si u vás chmúry doslova podávajú kľučky, prekabáťte ich pomalším behom, turistikou, jazdou na bicykli, jogou, cvičením pilates či fyzickými aktivitami, ktoré počas jesene a zimy nájdeme v našom fitku. Pravidelné cvičenie je totiž najvhodnejšia prevencia, ktorá môže ľudí pred prejavmi depresie účinne ochrániť.

Keby aj tak bolo zle, som tu pre vás 😊

PhDr. Marie Vlčková

Autor PhDr. Marie Vlčková

9246 Array ( [sautor] => phdr-marie-vlckova ) Array ( )

mentálna a životná koučka a terapeutka

Začnime robiť to, čo je nevyhnutné, potom to, čo je možné, a zrazu zistíme, že robíme nemožné.

Snaha pomáhať ľuďom charakterizuje celý môj doterajší život. Som vyštudovaná novinárka, už vyše tridsať rokov aj majiteľka kreatívneho reklamného a tlačového štúdia, oduševnená pozorovateľka života, certifikovaná koučka, terapeutka, konzultantka, mentorka a predovšetkým človek, ktorý má rád ľudí. Empatia, pokora a oduševnená blízkosť je mojím kľúčom pre porozumenie, schopnosť počúvať a láskavo hovoriť s ľuďmi, ktorí hľadajú na svojej životnej púti svetlo a naplnenie svojich snov a vízií.

Ako dlhoročná spolupracovníčka mága, liečiteľa a astrológa Emila Václava Havelku a ním zvolená prezidentka Bratstva Zlatej pyramídy, z.s. rada pomáham ľuďom objaviť v sebe vnútornú silu, nájsť impulzy k životnej zmene a predovšetkým vyladiť dušu i myseľ pre životnú rovnováhu, sebavedomie a pohodu.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz