Základné piliere trendu Well-being

FitnessTipy
10821 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 66 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 66 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 28 [filter] => raw [cat_ID] => 66 [category_count] => 28 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 75 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 75 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 42 [filter] => raw [cat_ID] => 75 [category_count] => 42 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) well-being definuje ako „stav životnej pohody, v ktorej každý jedinec realizuje svoj vlastný potenciál, dokáže sa vyrovnať s bežnými stresmi života, dokáže pracovať produktívne a užitočne a je schopný prispieť k rozvoju svojej komunity.“

Ako sa dá táto definícia vnímať, bude určite záležať na každom z nás.

Ja osobne si tento pojem vysvetľujem ako dobre prežívaný život, v ktorom fungujú všetky jeho stránky. Zahŕňa teda náš duševný a fyzický stav, venuje pozornosť aj sociálnemu životu a našim emóciám a dáva všetky tieto zložky do rovnováhy.

Zahŕňa niekoľko pilierov, o ktoré by sme sa mali rovnovážne starať. Jedným z nich je, aby naše činnosti boli zmysluplné a aby nás napĺňali, vrátane nášho zamestnania. Ďalším dôležitým pilierom sú financie a finančná istota, nakladanie s peniazmi. Starať sa musíme rovnako aj o naše vzťahy a komunitu, ktorú si vytvárame a udržiavame. Kvalita našich vzťahov tak v rodine, v práci, ako aj s našimi priateľmi, je extrémne dôležitá pre naše zdravie a celkovú životnú pohodu. Vzťahy s našimi najbližšími ľuďmi nám pomáhajú lepšie zvládať stres, neúspechy, dodávajú odvahu a pocit, že nás má niekto rád, potrebuje každý z nás.

Posledným, nemenej dôležitým pilierom je zdravie, o ktoré je nutné tiež sa starať, pretože nie je automatické, nezničiteľné a navždy. Pre svoje zdravie môžeme robiť veľa, ak však nebudú aspoň trochu fungovať vyššie spomínané piliere, tak sa môže aj tento rozbiť, preto sa venujte sami sebe a starajte sa o seba, pretože vy ste najdôležitejší.

V rámci zdravia sa zamerajte na to, aby ste mali zdravú hmotnosť, lebo obezita so sebou prináša, či sa nám to páči alebo nie, významné zdravotné riziká. Sledujte vývoj vašej hmotnosti v čase a v prípade jej postupného zvyšovania včas zakročte a nečakajte na zázrak.

Chodievajte pravidelne na lekárske prehliadky. Nechajte si urobiť biochemický skríning, pretože mnohé parametre môžete ľahko úpravou stravy a životného štýlu upraviť, alebo úplne opraviť. Cielene sa potom zameriate na rizikové faktory a keď ich vylepšíte, urobíte krok správnym smerom pre vaše pevné zdravie.

Jedzte skutočné jedlá, nie pekne vyzerajúce s dlhou dobou trvanlivosti vzniknuté zložitým technologickým postupom. Konzumujte zeleninu a ovocie každý deň. Pravidelne si doprajte kvalitné suroviny. A že sú drahšie? Áno, sú drahšie ako paštéta, alebo biely rožok. Ale ak začnete jesť naozajstné jedlo, zistíte, že nie je potrebné také množstvo, pretože kvalitné jedlo vás zasýti a prestanete odštipkávať ďalšie množstvo jedla cez deň, nebudete kupovať popoludňajšie koláčiky, alebo iné pochutiny, pretože na to nebudete mať chuť. Hlad bude prichádzať prirodzene s vašou individuálnou potrebou.

Hýbte sa. Venujte svoju pozornosť bežnému pohybu, chôdzi, a snažte sa, aby tvorila značnú časť vášho dňa. Ako pomôcka môžu byť užitočné aj inteligentné hodinky. Zistite si váš priemerný denný počet krokov a skúste ich zajtra o 100 navýšiť. Výťah používajte len v najnutnejšom prípade. Cestu domov si neskracujte skratkou cez trávu, ale choďte okolo. Pravidelne cvičte, pretože cvičenie má množstvo benefitov pre telo aj hlavu. Vyberte si takú aktivitu, ktorú budete robiť radi, či už je to beh, posilňovanie, skupinové lekcie rýchle či pomalé, plávanie, čokoľvek..

Život beží a asi všetci ho chceme celý prežiť plnohodnotne. Robme preto maximum a venujme sa každej časti nášho života a zlepšujme ju.

Autor NUTRIČNÍ INSTITUT

10158 Array ( [sautor] => nutricni-institut ) Array ( )

Profesionálne vzdelávacie kurzy pre výživových poradcov, fitness trénerov i verejnosť.

Z.akladáme si na tom, aby naše znalosti, ktoré odovzdávame ďalej, stáli na overených faktoch, najnovších trendoch a poznatkoch. Spolupracujeme s lekármi aj ďalšími odborníkmi z mnohých oblastí, ktoré so zdravím a výživou úzko súvisia

nutricni-institut.cz