Zacvičme si s emóciami

HealthFactory
11299 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Životná púť každého z nás je úplne originálna, každý z nás vytvára nezameniteľnú stopu, každý človek napĺňa svoju konkrétnu úlohu a osud. A predsa, pri všetkej rozdielnosti, nás spája predstava dobre prežitého života, ku ktorému neodmysliteľne patria pocity šťastia a pohody. Nachádzame ich, keď sme v celkovej rovnováhe, v rovnováhe tela a duše. Zdá sa to jednoduché, ale je to tak?

Na dobitie bateriek celého tela i duše nie je vhodnejšie obdobie ako práve prebiehajúca jar. Dávno už vieme, že posilnenie životnej energie v tele aj v mysli je pre nás a naše zdravie viac ako blahodárne. V akej fáze máte práve teraz svoju životnú pohodu, svoju duševnú rovnováhu, ako ste vyladení pre dnešný deň aj pre tie budúce?

Stará anglická modlitba nás ponúka: „Urobme si čas na smiech, je hudbou duše“. A Sebastion Chamfort ide ešte ďalej: „Najstratenejší deň nášho života je ten, kedy sme sa nezasmiali“. Možno teraz namietnete, že život je občas sakra ťažký, že doba nie je vôbec ľahká, že medziľudské vzťahy v zrýchlenom životnom tempe dostávajú na frak, že čas pádi stále rýchlejšie…

V kulminujúcom jarnom čase sa zhlboka nadýchneme, preciťme tú vôňu okolo nás aj v nás a spolu s ňou preciťme nové nádeje na všetko dobré v nás. Radosť totiž existuje iba v sebaprijatí. Hľadajme dokonalé prijatie, nie dokonalý život. Máme sa predsa o čo oprieť: o svoje cenné skúsenosti, ktoré každodenne na svojej púti zbierame, a tiež vieme, že „cena múdrosti je nad rubínmi“ (Starý zákon).

Je načase, aby sme komunikovali sami so sebou aj navonok otvorene a pravdivo. Nie je čas na ranné emócie, je čas ísť do stredu srdca, kde je miesto pre porozumenie. Keď sa nedarí vo vzťahoch, znamená to, že na seba dotyční nie sú naladení. Účinným prostriedkom, ako porozumieť tomu, o čo v skutočnosti v akomkoľvek vzťahu ide, je dych, podporujúci naladenie sa na sebavedomie. Stačí sa niekoľko minút denne zastaviť, priložiť dlane na hruď a zátylok a upokojiť sa, aby ustali reakcie typu „útoč alebo uteč“.

Dávno dobre vieme, aký blahodarný je pre našu dušu, myseľ i telo pohyb. Zvlášť ten pravidelný, ktorý si v našom obľúbenom fitku pod vedením skúsených lektorov doprajeme. Už máme pod kožou pocit, že cvičiť musíme vytrvalo, že starostlivosť o naše telo si zaslúži pravidelnosť, permanentné úsilie.

Z takmer storočnej vedeckej americkej štúdie teraz jednoznačne vyplynulo, že k telesnému cvičeniu je možné pripodobniť aj starostlivosť o naše osobné vzťahy. Tie totiž tiež nie sú „zadarmo“ ani automaticky navždy. Štúdia, ktorá obsiahla štyri generácie, sleduje otázku: Čo robí naše životy šťastné, zdravé a dlhé? Výsledky zahŕňajú mnoho faktorov, ako je napríklad schopnosť a sloboda robiť dôležité životné rozhodnutia, jeden však medzi nimi čnie ako najvýznamnejšie a ústredné: dobré medziľudské vzťahy.

Renomovaný psychiater Robert Waldinger, ktorý výskumný tím viedol, zdôrazňuje, že vyvážené a zdravé medziľudské vzťahy vyžadujú našu plnú pozornosť, koncentráciu, úsilie, údržbu a trvalú starostlivosť. Tomu všetkému dohromady hovorí „sociálny fitness“.

A to je krásna výzva, čo hovoríte? Veď ku šťastiu stačí tak málo…

Autor PhDr. Marie Vlčková

9246 Array ( [sautor] => phdr-marie-vlckova ) Array ( )

mentálna a životná koučka a terapeutka

Začnime robiť to, čo je nevyhnutné, potom to, čo je možné, a zrazu zistíme, že robíme nemožné.

Snaha pomáhať ľuďom charakterizuje celý môj doterajší život. Som vyštudovaná novinárka, už vyše tridsať rokov aj majiteľka kreatívneho reklamného a tlačového štúdia, oduševnená pozorovateľka života, certifikovaná koučka, terapeutka, konzultantka, mentorka a predovšetkým človek, ktorý má rád ľudí. Empatia, pokora a oduševnená blízkosť je mojím kľúčom pre porozumenie, schopnosť počúvať a láskavo hovoriť s ľuďmi, ktorí hľadajú na svojej životnej púti svetlo a naplnenie svojich snov a vízií.

Ako dlhoročná spolupracovníčka mága, liečiteľa a astrológa Emila Václava Havelku a ním zvolená prezidentka Bratstva Zlatej pyramídy, z.s. rada pomáham ľuďom objaviť v sebe vnútornú silu, nájsť impulzy k životnej zmene a predovšetkým vyladiť dušu i myseľ pre životnú rovnováhu, sebavedomie a pohodu.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz