Trendy vo výžive

Fitness
11427 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 66 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 66 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 28 [filter] => raw [cat_ID] => 66 [category_count] => 28 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) )

Sledovať trendy vo výžive je celkom náročná disciplína. Objavujú sa neustále a často popierajú to, čo do včerajšieho dňa platilo a vy ste sa tým, či úspešne, alebo neúspešne, riadili. Vývoj a posun v čase však zaznamenávajú všetky odbory, takže ani svet výživy nie je výnimkou a je to určite dobre.

Stále nové a nové informácie je však nutné vyhodnocovať a triediť, pretože inak s najväčšou pravdepodobnosťou vznikne chaos v informáciách, ktoré sa k nám dostávajú a bude pre nás ťažké vyhodnotiť, čo je a čo nie je pre naše zdravie prínosné.

V poslednej dobe prevláda viacero smerov, ktorým je venovaná pozornosť a ktoré sa rozvíjajú.

Personalizovaná výživa

Z praxe sa ukazuje, že sa už dostáva do podvedomia ľudí, že univerzálna strava vhodná pre každého neexistuje a že hľadáme možnosti, ako stravu nastaviť čo najbližšie k všetkým potrebám nášho organizmu. K tomu sa využívajú okrem osobných údajov, preferencií, pohybových zvyklostí, finančných a časových možností aj biomarkery napríklad z krvi, hladiny hormónov, vitamínov a minerálnych látok, či rozbory stolice, DNA a pod. Rovnako používame čoraz častejšie digitálne produkty, akými sú technológie na skenovanie telesných proporcií, ale aj kontinuálne sledovanie glykémie, bioimpendačné analýzy, informácie zdieľame s nutričným poradcom na priamo a mnoho ďalšieho.

A zo všetkých týchto vstupov je vytvorený plán, ktorý zohľadňuje nastavenie nášho tela po mnohých stránkach a tento plán je pre nás dlhodobo udržateľný.

Zdravý mikrobióm

Mikrobiom zohráva významnú úlohu predovšetkým v zdraví. Avšak neovplyvňuje len zdravie, ale aj našu náladu, alebo chute. Najčastejšie je mikrobióm spájaný so zažívacím traktom, ale nežije iba tam. Nájdeme ho na koži, alebo v ústach. Dokáže komunikovať s telesnými systémami, kde ani nežije ako napríklad s mozgom alebo imunitným systémom.

Probiotiká (baktérie, ktoré náš mikrobióm podporujú) sa vyskytujú v kyslých výrobkoch a ich najčastejším zdrojom sú kyslé mliečne výrobky. Teraz sa však tiež preferuje pravidelná konzumácia probiotických doplnkov stravy, ktorá v mnohých používateľoch s kožnými či zažívacími ťažkosťami prinesie úľavu.

Udržateľnosť a rastlinná strava

Jednoznačným trendom je teraz komplexnejší pohľad na stravovanie a správanie ľudí vzhľadom na našu planétu. Udržateľnosť, znížené plytvanie potravinami, obaly s minimálnym dopadom na životné prostredie sú to dôležité témy spojené s výberom potravín, ktoré nasledujú aj výrobcovia potravín a taktiež sú vyzdvihované pri marketingovej komunikácii so zákazníkom.

Produkty z miestnych zdrojov sú medzi spotrebiteľmi, ktorí dbajú na svoje zdravie a kvalitný výber potravín, stále populárnejšie, pretože vyhľadávajú čerstvé ingrediencie, ktoré sú vypestované v blízkosti s menším množstvom chemikálií alebo konzervačných látok pridávaných počas pestovania a spracovania.

Trendom roku 2023 je rastlinná strava. Stále viac ľudí obmedzuje konzumáciu mäsa práve s cieľom znížiť vplyv na ekológiu pri chove jatočných zvierat. Okrem vegánstva, volí aj vegetariánstvo, či flexitariánstvo, čo je stravovací smer, ktorý sa zameriava na prísun rastlinnej stravy s obmedzeným podávaním mäsa.

Monika Bartolomějová

Autor NUTRIČNÍ INSTITUT

10158 Array ( [sautor] => nutricni-institut ) Array ( )

Profesionálne vzdelávacie kurzy pre výživových poradcov, fitness trénerov i verejnosť.

Z.akladáme si na tom, aby naše znalosti, ktoré odovzdávame ďalej, stáli na overených faktoch, najnovších trendoch a poznatkoch. Spolupracujeme s lekármi aj ďalšími odborníkmi z mnohých oblastí, ktoré so zdravím a výživou úzko súvisia

nutricni-institut.cz