Testosterón: naše palivo pre pohodovú jazdu životom

Fitness
11509 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 66 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 66 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 28 [filter] => raw [cat_ID] => 66 [category_count] => 28 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) )

Testosterón je termín, ktorý často zaznieva v rôznych rozhovoroch, napriek tomu o ňom v skutočnosti málo vieme. Väčšina z nás ho okamžite spojí s mužmi, svalmi, sexuálnym apetítom a všeobecne mužskou fyzickou vitalitou. To všetko je pravdivé, ale existuje tu jedno dôležité „ale“. Poďme sa podrobnejšie pozrieť, čo toto „ale“ znamená.

Na lepšie pochopenie situácie si treba uvedomiť, že testosterón má bezprostredný vplyv na mnoho aspektov nášho života. Testosterón by sme mali začať vnímať ako kľúčový prvok pre správnu funkciu nášho organizmu ako celku a vitalitu nielen fyzickú, ale aj psychickú.

Vysoká hladina testosterónu je základom pre správny metabolizmus tukov, dobrú svalovú kondíciu as tým spojené sebavedomie, ktoré pramení z našej vitality. Sledovanie hladiny testosterónu znamená starať sa o viac ako len o naše sexuálne zdravie. V skutočnosti sa o seba staráme na oveľa hlbšej úrovni. Je dokázané, že nedostatok testosterónu sa spája s rozvojom metabolického syndrómu či diabetu typu 2. Okrem toho hrá nízka hladina testosterónu negatívnu úlohu v rozvoji psychických porúch, ako je napríklad depresia.

Na druhú stranu, dostatočná hladina testosterónu môže vyššie spomínané problémy predchádzať. Takže nielenže nám pomôže cítiť sa dobre v našom tele, ale aj nám pomôže zabrániť nárastu telesného tuku a predchádzať ďalším civilizačným chorobám.

Jasne, najlepší spôsob, ako udržať správnu hladinu testosterónu, je pravidelné fyzické cvičenie a zdravý životný štýl. Týmto spôsobom dokonca môžeme napraviť už vzniknuté zdravotné problémy.

Ale kde sa dozvieme, ako na tom sme? Prevencia v tejto oblasti, nanešťastie, stále pokrivkáva. Muži vo všeobecnosti nemajú svojho stáleho andrológa, ktorý by im podal dôležité informácie a poslal ich včas na potrebné vyšetrenia. Takže je to v našich rukách.

Dnes sa našťastie objavujú nové možnosti. Začínajú sa presadzovať doplnkové vyšetrenia, ktoré si môžeme objednať bez nutnosti zdĺhavého čakania na ordináciu lekára, a to aj bez zbytočných otázok typu „prečo to chcete vyšetriť“. Ide o nesmierne jednoduchý proces. Stačí prísť do svojej posilňovne, vyzdvihnúť odberovú krabičku, odobrať z prsta tri kvapky krvi a krabičku vrátiť. A to je všetko. Vitajte v novej ére zdravotnej starostlivosti.

Ivan Novotný, NutriMed Lab, s.

Autor NutriMed Lab, s.r.o.

11506 Array ( [sautor] => nutrimed-lab-s-r-o ) Array ( )