Ako ustáť horúce leto? S chladnou hlavou!

HealthFactory
11648 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Konečne je tu po podivnom spôsobe jari opäť leto! A s ním aj čas spojený s vysnívanou dovolenkou, s potulkami prírodou, s výletmi a cestami až za hranice našich snov… Je čas nabažiť sa slniečka, zvoľniť a užiť si všetko okolo nás aj v nás. Dlhé dni a hviezdna obloha nad hlavou nabádajú k stretnutiam všetkého druhu – s priateľmi, s blízkymi i vzdialenými ľuďmi, s ktorými chceme skrátka aspoň chvíľu pobudnúť.

Leto je tiež časom prázdnin a tak sa ponúka aj stretávanie vo väčšej voľnosti, než stihneme počas školského roka. Ponúka sa aj stretávanie v rámci rodiny. Viem z telefonických hovorov aj z osobných stretnutí s Vami, že práve medzigeneračné vzťahy vás často trápia. A predsa – pri dobrej vôli as múdrosťou, ktorú na púti životom každodenne zbierame, sa nakoniec vo väčšine prípadov podarí nájsť spoločnú reč. Ide v prvom rade o veľkorysosť, s ktorou sa dokážeme povzniesť nad maličkosti, často aj „len“ slová, ktorými sme si vzájomne skomplikovali život. Viem, niekedy máme pocit, že život je voči nám nemilosrdný, ale povážme pritom, že ani naši blízki nežijú v jednoduchom čase a že ich vnútro je tiež vystavované stále väčšiemu tlaku.

Doba zrýchlila, a tak sa v horúcom lete pozastavme. Zachovať si chladnú hlavu nie je vždy ľahké, ale je to pre naše prežitie nevyhnutné! V posledných rokoch predstavuje horúce leto pre všetkých bez rozdielu veľký nápor na organizmus. Dôležité je pritom osvojiť si návyky, ktoré nám umožnia užiť si leto naplno a pritom sa nevystaviť riziku.

Fyzickému telu pomôžeme dostatočným pitným režimom, aby sme zamedzili dehydratácii, ľahším jedálničkom, pravidelným pohybom najlepšie v našom obľúbenom fitku, či ďalšou fyzickou aktivitou. Doprajme si aj siestu a čas len sami pre seba, nakoniec sami dobre vieme, čo nám najlepšie vyhovuje.

Leto je však tiež krásne obdobie na upokojenie našej mysle – rozžiarené slniečko, kvitnúca flóra okolo nás, dozrievajúca prvé plody a spev vtáctva, to všetko v nás prebúdza či podporuje pozitívnu energiu a spolu s ňou aj silu pobiť sa s nepriazňou osudu.

Naše životy sú aj tak plné stresu. Neustále sa niekam ponáhľame, dni okolo nás plynú a často máme pocit, že život je ako piesok, ktorý, hoci sa ho snažíme udržať v dlaniach, nám preteká medzi prstami. Príliš sa sústredíme na minulosť, trápime sa tým, čo už nemôžeme zmeniť. A rovnako sa aj príliš upíname k budúcnosti, snívame, či naopak obávame sa toho, čo nás čaká. Ale jediné, čo je skutočné, je súčasný okamih, teplo slnečných lúčov dopadajúcich na tvár, vôňa čerstvo pokosenej trávy, chuť obľúbeného jedla, šumenie dažďových kvapiek.

Urobme prvý krok k upokojeniu duše, uvedomeniu si seba samého, toho, čo nás obklopuje a prináša nám pocit radosti, uspokojenia a pokoja. Naša myseľ i telo nám za také pozastavenie a odpočinok poďakujú, doprajme si sami sebe pomyselné súkromné ​​kúpele a začnú sa diať divy!

Naša znovu nadobudnutá rovnováha bude dozaista na neprehliadnutie. Mienenie o sebe je totiž infekčné a tak s našim vyladeným sebavedomím dokážeme doslova rozžiariť svoje okolie. S vnútorným pokojom a úsmevom sa nám začne všetko dariť, priatelia možno začnú vyhľadávať našu spoločnosť, nájdeme čas na zábavu, hry aj spev…

Zabudnime na ľadovú sprchu, ktorú nám naši najbližší často nechcene vedia naordinovať, a veseľme sa.

Je tu leto ako má byť!

Autor PhDr. Marie Vlčková

9246 Array ( [sautor] => phdr-marie-vlckova ) Array ( )

mentálna a životná koučka a terapeutka

Začnime robiť to, čo je nevyhnutné, potom to, čo je možné, a zrazu zistíme, že robíme nemožné.

Snaha pomáhať ľuďom charakterizuje celý môj doterajší život. Som vyštudovaná novinárka, už vyše tridsať rokov aj majiteľka kreatívneho reklamného a tlačového štúdia, oduševnená pozorovateľka života, certifikovaná koučka, terapeutka, konzultantka, mentorka a predovšetkým človek, ktorý má rád ľudí. Empatia, pokora a oduševnená blízkosť je mojím kľúčom pre porozumenie, schopnosť počúvať a láskavo hovoriť s ľuďmi, ktorí hľadajú na svojej životnej púti svetlo a naplnenie svojich snov a vízií.

Ako dlhoročná spolupracovníčka mága, liečiteľa a astrológa Emila Václava Havelku a ním zvolená prezidentka Bratstva Zlatej pyramídy, z.s. rada pomáham ľuďom objaviť v sebe vnútornú silu, nájsť impulzy k životnej zmene a predovšetkým vyladiť dušu i myseľ pre životnú rovnováhu, sebavedomie a pohodu.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz