Nechcem vyzerať ako kulturistka. Do posilňovne nejdem. Chyba!

HealthFactory
11958 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 162 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 162 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Nechodíte do posilňovne alebo sa tam vyhýbate činkám, pretože nechcete mať postavu ako kulturistka? Silový tréning dokáže zmeniť ženské telo, ale veľmi príjemným spôsobom. Hulk v ženskom poňatí z vás nebude. Čo môžete od silového tréningu ako žena skutočne čakať?

  1. Získate pevnú postavu a sexy krivky

Správne nastavený silový tréning dokáže zmeniť tvar vašich kriviek, redukovať tukové zásoby, zlepšiť držanie tela a zvýšiť vašu atraktivitu. Získate aj väčšie množstvo svalov, avšak kulturistka sa z vás rozhodne nestane. „Obavy z toho, že sa žena počas pár dní v posilňovni premení na monštrum s obrími svalmi, pramení veľmi často z toho, čo možno vidieť na sociálnych sieťach. Tam sa objavujú ženy, ktoré svoj vzhľad získali po niekoľkých rokoch tvrdého tréningu a striktným dodržiavaním jedálnička,“ vysvetľuje Matěj Ptáček, tréner fitness siete Form Factory a dodáva, že fyzická schopnosť žien získať svalovú hmotu je oveľa nižšia a ťažšia ako u mužov.

  1. Zbavíte sa podkožného tuku

Keď sa žena rozhodne navštíviť posilňovňu, obvykle sa s tým spája motivácia schudnúť. Väčšina z nich sa však domnieva, že sa chudne jedine prostredníctvom kardia. Po príchode do fitness centra sa tak mnoho z nich uchýli do kardio zóny ak činkám sa ani nepriblíži. Pritom kombinácia silového tréningu a kardia je oveľa účinnejšia. „Kardio tréning je vhodnou aktivitou na zlepšenie kondície a srdcového zdravia. Zároveň pomáha dostať sa do kalorického deficitu, ktorý je pri chudnutí nevyhnutný. Avšak k sexi krivkám je potrebné zapojiť do hry železo. Silový tréning navyše roztočí metabolizmus na vyššie obrátky. Po silovom tréningu budete spaľovať tukové zásoby ešte ďalších niekoľko hodín, čo je veľká výhoda,“ tvrdí Matěj Ptáček.

  1. Znížite riziko vzniku civilizačných ochorení

Vedela ste, že nadbytok viscerálneho tuku predstavuje riziko v podobe vzniku civilizačných chorôb, ako sú inzulínová rezistencia, obezita a cukrovka II. typu, zápalové procesy či kardiovaskulárne ochorenie? „Viscerálny tuk sa nachádza v brušnej dutine a chráni naše orgány. V správnom množstve je veľmi dôležitý,“ vysvetľuje Martina Weisserová. Problém nastáva, keď ho máme nadbytok, pričom je ale nutné podotknúť, že jeho množstvo je dané z veľkej časti geneticky. Avšak aj napriek tomu je možné pravidelným silovým tréningom jeho množstvo redukovať, rovnako ako správnou skladbou jedálnička. „Majte v jedálničku dostatok zeleniny a ovocia, jedzte fermentované potraviny, ryby bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Obmedzte cukry a priemyselne spracované produkty,“ odporúča Martina Weisserová.

  1. Zlepšíte si držanie tela

Okrem pekných kriviek, štíhlejšej postavy a lepšiemu zdraviu vám silové cvičenie pomôže aj od bolesti chrbta, ktorú často spôsobuje sedavý spôsob života, dlhé sedenie pri počítači alebo dlhodobo zlé držanie tela. „Správne nastavený silový tréning vedie k zlepšeniu svalových disbalancií, a tým lepšiemu držaniu tela. Apelujem však na to, aby ste si nechali poradiť od skúseného fitness trénera a nepúšťali sa do cvičenia na vlastnú päsť. Pokiaľ nemáte s cvičením v posilňovni žiadne alebo len minimálne skúsenosti, mohli by ste si ublížiť,“ varuje pred možným zranením v posilňovni tréner Matěj Ptáček.

Na druhú stranu ak budete cviky v posilňovni vykonávať technicky správne, zlepšíte si vďaka tomu koordináciu pohybov, a tým sa zníži aj riziko vzniku zranení.

  1. Budete sa cítiť sebavedomejšie

V neposlednom rade vám môže pravidelná návšteva posilňovne zdvihnúť sebavedomie. Podľa fitness trénera Mateja Vtáčka vedie silový tréning k pozitívnemu vnímaniu vlastného tela: „Žena sa po ňom začne cítiť atraktívnejšie a začne sa páčiť sama sebe, čo je z môjho pohľadu vôbec to najdôležitejšie.“ V konečnom dôsledku má tak silový tréning pozitívny vplyv nielen na telo, ale psychiku. Podieľajú sa na tom endorfíny a dopamíny, ktoré sa vyplavujú do mozgu okamžite po cvičení. V krátkodobom horizonte dochádza k zlepšeniu nálady a eliminácii stresu. Dlhodobo cvičenie produkuje neurotransmitery, ktoré podporujú zmeny v mozgu, ktoré pomáhajú k všeobecne lepšej nálade, zlepšujú kognitívne schopnosti či dokonca znižujú zápaly v tele a podporujú imunitný systém.