Ako zostať fit počas zimy: Aktivity, ktoré vám zabránia v sedení na gauči

CvikyHealthFactory
12528 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 88 [name] => Cviky [slug] => cviky [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 88 [taxonomy] => category [description] => Máš pocit, že niektoré cviky ti jednoducho nejdú úplne ideálne? Potrebuješ ich viac vysvetliť a ukázať? Práve preto je tu táto kategória, kde ti vysvetlíme a ukážeme prevedenia rozličných cvikov. [parent] => 0 [count] => 30 [filter] => raw [cat_ID] => 88 [category_count] => 30 [category_description] => Máš pocit, že niektoré cviky ti jednoducho nejdú úplne ideálne? Potrebuješ ich viac vysvetliť a ukázať? Práve preto je tu táto kategória, kde ti vysvetlíme a ukážeme prevedenia rozličných cvikov. [cat_name] => Cviky [category_nicename] => cviky [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Podliehate počas zimných mesiacov ľahko pokušeniu zababušiť sa do teplej deky a pozerať na televíziu? Občas si zalenosiť môže byť príjemné, ale nezabúdajte na to, že na zachovanie celkového zdravia je nutné udržať si aktívny životný štýl celoročne. Ako prekonať zimnú lenivosť a zároveň si užiť vnútorné aj vonkajšie aktivity? Máme pre vás niekoľko rád a tipov, ktoré vám pomôžu zostať v pohybe.

Nemáte radi chladné počasie? Zvoľte indoorovú aktivitu

Vnútorné aktivity ponúkajú počas zimných mesiacov skvelú alternatívu na udržanie fyzickej kondície a zároveň sa nemusíte báť, že vám pri nich bude zima. Zacvičiť si môžete z pohodlia domova s rôznymi cvičebnými pomôckami, ako sú činky, yoga mat alebo cvičebná lopta. Tereza Horová, trénerka fitness siete Form Factory, však upozorňuje na to, že začiatočníci nemusia cviky technicky správne zvládať: „Tréning tak bude nielen neefektívny, ale môžete sa pri ňom dokonca zraniť. Pre niekoho má navyše nedostatok sociálnej interakcie, ktorú ponúkajú klasické fitness centrá, negatívny vplyv na udržanie dlhodobej motivácie.“ To však neznamená, že musíte zvoliť práve posilňovňu. Ak na zdvíhanie činiek a cvičení na strojoch nie ste, skúste niečo menej tradičné.

Jóga a pilates

Či už zvolíte jogu alebo dáte prednosť pilates, v oboch prípadoch posilníte nielen svoju fyzičku, ale aj mentálnu pohodu. Pravidelná prax jogy vám pomôže zlepšiť flexibilitu a silu1, posilníte stred tela a uvoľníte napätie. Pilates je zamerané na posilnenie svalov celého tela, najmä hlbokých brušných a chrbtových svalov a svalov panvového dna. Monika Bartolomejová, nutričná poradkyňa, odborná garantka a zakladateľka Nutričného inštitútu, k tomu dodáva, že cvičenie jogy a pilates sa dá krásne prepojiť so zdravým jedálničkom: „S jogou sa obvykle spája strava, ktorá je ľahko stráviteľná, čerstvá, výživná a konzumuje sa v primeranej miere. množstvo, čo možno odporučiť všeobecne každému, kto sa chce stravovať zdravo. Veľa tučného, ťažkého a sladkého jedla zaťažuje organizmus aj myseľ.“

Tanec

Pokiaľ vám príde cvičenie stereotypné a musíte sa do neho nútiť, pustite sa do tanca. Pomôže vám pri formovaní postavy, spálite kalórie, prídete na iné myšlienky a naladí vás na pozitívnu vlnu. Za vyskúšanie stojí Rhytmo dance fitness – unikátny dance fitness program s atmosférou tanečnej party, ktorý je nabitý energiou, zábavnými choreografiami a hudobnými remixmi. „Lekcie sú postavené na princípe intervalového tréningu a striedajú sa v nich rôzne tanečné štýly ako ladies dance, street dance, latino či urban,“ hovorí tréner Tereza Horová.

Vykročte zo svojej komfortnej zóny. Choďte si zabehať, aj keď sneží

Málokoho lákajú vonkajšie športy, keď vonku prší, sneží či dokonca mrzne. Pritom zimné outdoorové aktivity ponúkajú osviežujúci zážitok, posilňujú telo a myseľ, prispievajú k celkovému zdraviu a môžete si pri nich vychutnať krásy zimného obdobia plnými dúškami. Pokiaľ sa pre niektorú z vonkajších aktivít rozhodnete, nezabudnite tomu ale prispôsobiť aj svoj jedálniček. Či už si pôjdete zabehať alebo sa vydáte na jednu z našich odporúčaných aktivít, nezabudnite si zaistiť dostatočný prísun energie. „Zvlášť v prípade celodennej fyzickej aktivity sa oplatí mať so sebou desiatu napríklad v podobe orieškov alebo energetickej tyčinky. Z tekutín voľte v chladnom počasí teplé nápoje, ktoré pomáhajú zahriať telo zvnútra,“ odporúča Monika Bartolomejová.

Behanie v zime

Posledné roky u nás síce máme snehu poskromne, ale ak nejaký napadne, využite to a bežte sa prebehnúť. „Behanie na snehu vyžaduje väčšie úsilie ako behanie na rovinatom a tvrdom povrchu, vďaka čomu ľahšie aktivujete rôzne svalové skupiny, najmä svaly nôh, bokov a core. Pri behu tak posilníte celé telo,“ tvrdí Tereza Horová a dodáva, že behanie na snehu vyžaduje aj viac energie, čo vedie k vyššej kalorickej spotrebe. Varuje ale, aby ste zvolili vhodnú obuv a behali opatrne. V prípade, že nenasneží, sa na to ale nevyhovárajte. Mäkký a nerovný terén ponúka aj nezasnežený les a lesopark, kde si môžete užívať aj čerstvý vzduch.

Snowshoeing

Sněžnicování, známé také jako snowshoeing, představuje zajímavou alternativu k tradičním zimním sportům, jako jsou lyžování či snowboarding. A spálit při něm můžete dokonce více kalorií než při běžné chůzi, běhu či dokonce na lyžích (420 až 1000 kalorií za hodinu). Kromě efektivního spalování kalorií při tomto sportu procvičíte celé tělo a zlepšíte si rovnováhu. Navíc, jakmile si pořídíte základní výbavu, nebude vás snowshoeing stát už nic dalšího. Stačí jen vyrazit do hor!

Winter biking

Máte radi adrenalín? Skúste winter biking, čiže zimnú cyklistiku. Táto aktivita spočíva v jazde na bicykli po zasnežených cestách a chodníkoch, pričom koleso by malo byť vybavené špeciálnymi pneumatikami a brzdami navrhnutými pre zimné podmienky. „Jazda na bicykli všeobecne poskytuje komplexné cvičenie, pri ktorom sa zapájajú svaly dolnej časti tela, a zároveň dochádza k stimulácii kardiovaskulárneho systému,“ hovorí Tereza Horová. Okrem toho jazda na bicykli ponúka mentálne uvoľnenie prostredníctvom spojenia so zimnou krajinou.

Náš tip: Winter biking umožňuje aj rad lyžiarskych stredísk, kde vás lanovkou spoločne s bicyklom vyvezú hore, a vy potom schádzate po svahu alebo sa prechádzate po hrebeňoch hôr.

Zdroje:
1. A preliminary investigation of yoga as an intervention approach for improving long-term weight loss: A randomized trial, Dr. Jessica L. Unick – an Associate Professor (Research) of Psychiatry and Human Behavior at the Brown Alpert Medical School and The Miriam Hospital’s Weight Control and Diabetes Research Center