„Tiché chodenie“ pohladí na tele i na duši

Fitness
12536 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 66 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 66 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 28 [filter] => raw [cat_ID] => 66 [category_count] => 28 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) )

Fitness trend zvaný „tiché chodenie“ si zamilovali milióny ľudí

Uprostred prapodivnej zimy, na kraji „suchého“ februára, mesiaca, v ktorom slniečka a prekypujúce dobré nálady nie je nazvyš, hľadáme viac ako inokedy impulzy k dobrej nálade a vnútornej harmónii.

Poznáte to – doba, v ktorej žijeme, sa neustále zrýchľuje, hektický štýl života, stres a ruch nás doslova ženú ďalej av tom životabehu často na povzbudivé myšlienky typu chcelo by to sa trochu pretiahnuť nezostáva čas ani chuť. A tak hľadáme a objavujeme neustále nové spôsoby ako sa uvoľniť, upokojiť a vyladiť svoje zdravie. Jedným z týchto trendov, ktorý práve zaznamenáva rapídny nárast popularity, je „tiché chodenie“ známe tiež ako „silent walking“. Čo to vlastne je?

Tiché chodenie je spôsob cvičenia, ktorý kombinuje prechádzku s meditačnou praxou. Na rozdiel od bežnej prechádzky, kedy sa zameriavame na vzdialenosť, prípadne aj rýchlosť, tiché chodenie kladie dôraz na pomalé a vedomé kroky. Jeho hlavným cieľom je absolútna všímavosť, spojenie s prítomným okamihom a upokojenie mysle. Táto forma cvičenia je založená na starovekých meditačných tradíciách a má korene v budhizme.

Princíp tichého chodenia je pritom veľmi jednoduchý. Pri tejto praxi idete skutočne pomaly a s plnou pozornosťou. Každý krok je sprevádzaný vedomým dychom a absolútnou koncentráciou na samotný akt chôdze. Namiesto toho, aby sme sa ponáhľali a boli pohltení myšlienkami a starosťami, zameriavame sa na to, čo práve robíme, a to je chodenie. Táto metóda nám umožní odstrihnúť sa od každodenného zhonu a nájsť pokoj sami v sebe, vo svojom vnútri.

Jednou z preukázateľných výhod tichého chodenia je práve jeho schopnosť znižovať stres a úzkosť. Počas tejto praxe si môžeme vyskúšať spomaliť myseľ a stíšiť negatívne myšlienky, čo má pozitívny vplyv na naše duševné zdravie. Každý krok je príležitosťou na relaxáciu a uvoľnenie, a preto pravidelná prax tichého chodenia nám môže pomôcť nájsť toľko dôležitého pokoja a harmónie. Navyše môže byť nápomocná aj k ľahšiemu vyrovnaniu so stresovými situáciami ak získaniu lepšej kontroly nad svojimi emóciami.

Aj keď tiché chodenie nie je náročnou fyzickou aktivitou, poskytuje nám celý rad zdravotných bonusov. Počas vedomej chôdze aktivujeme svaly, zlepšuje sa prietok krvi a podporuje flexibilita tela. Navyše je to šetrné cvičenie pre kĺby a chrbticu a preto je vhodné pre ľudí všetkých vekových kategórií aj fyzických kondícií. Pravidelná chôdza podporuje zdravie srdca, pomáha udržovať krvný tlak v normálnych hodnotách a znižuje riziko hypertenzie. Tiché chodenie môže tiež pozitívne ovplyvniť našu spánkovú kvalitu. Fyzická aktivita spojená s relaxáciou počas chôdze môžu prispieť k hlbšiemu a pokojnejšiemu spánku.

Ako praktizovať tiché chodenie? Najprv si vyberme vhodné miesto, kde sa budeme cítiť pohodlne, potom sa zamerajme na spôsob chôdze, ktorý by mal byť pomalý, vedomý, s pohodlnými topánkami či naboso, s absolútnou koncentráciou na každý krok.

Zároveň sa sústreďme na svoj dych – mal by byť pomalý a hlboký, pokojný a pravidelný. Naša pozornosť by mala byť plne zameraná na tento jednoduchý, ale hlboko meditatívny proces. Prepojme sa pritom s okolím, vnímajme krásu a pokoj prostredia, ktoré nás obklopuje.

Prax tichého chodenia je nádherná činnosť prospievajúca nášmu fyzickému i mentálnemu zdraviu, a pokiaľ ju prepojíme s pravidelnou fyzickou aktivitou v našom obľúbenom fitku, ucítime ľahkosť bytia v plnom zážitku.

A keby sa ľahkosť nedostavila, som tu pre vás, neváhajte sa na mňa obrátiť.