5 dôvodov, prečo zívate pri cvičení

HealthFactory
10242 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Zívanie pri cvičení automaticky neznamená, že ste unavení. Príčinami zívania môžu byť fyziologické a psychologické faktory. Doteraz však neexistuje zhoda na tom, aká je hlavná príčina zívania. 

Začínate zívať, hneď po príchode do posilňovne? Možno ste len unavení alebo vás cvičenie nebaví. Alebo je príčina aj úplne niekde inde. V každom prípade v tom nie ste sami. Zívanie pred fyzickou aktivitou alebo počas nej je celkom normálny jav, ku ktorému nedochádza len u vás. Napokon je tiež možné, že zívate jednoducho z toho dôvodu, že ste sa v šatni prezliekali vedľa zívajúceho človeka.

Prečo vlastne zívame? 

Zívanie je do dnešných dní zahalené určitým tajomstvom. Stále totiž neexistuje všeobecná zhoda na hlavnej príčine, prečo vlastne zívame. Existuje niekoľko hypotéz, z ktorých niektoré pracujú s fyziziologickými príčinami, zatiaľ čo iné v zívaní vidia skôr psychologický aspekt. 

Každopádne pokiaľ hneď po príchode do posilňovne začnete zívať, nemusí to automaticky znamenať, že sa váš záujem o cvičenie blíži k bodu mrazu. Príčiny môžu byť úplne inde a v mnohých prípadoch sa môžu navzájom prekrývať. 

1. Váš mozog sa potrebuje ochladiť

V jednej z najuznávanejších teórií zívania sa popisuje snaha organizmu o ochladenie mozgu. Teóriu predstavili v roku 2007 vedci v časopise Evolutionary Psychology, keď ukázali, že osoby chladiace si hlavu chladivými balíčkami s teplotou 4 °C zívali pri pohľade na zívajúce osoby menej ako ľudia, ktorí si k hlave prikladali balíčky s teplotou 46 °C. 

Zívanie zvyšuje prietok krvi do mozgu a navyše spôsobuje jeho ochladenie výdatným nádychom. K zvýšenej tvorbe tepla dochádza v dôsledku fyzickej aktivity, svoju rolu môže zohrávať tiež zvýšená hladina serotonínu pri cvičení, ktorá môže tiež prispievať k hypertermii. 

2. Niekto vo vašom okolí začal zívať

Popri fyziologických funkciách má zívanie spoločenskú úlohu. Ak totiž niekto vo vašom okolí začne zívať a vy si to všimnete (hoci aj podvedome) zvyšuje sa pravdepodobnosť, že začnete zívať tiež. 

Tento efekt bol pozorovaný aj u šimpanzov alebo makakovExperiment na psoch dokonca ukázal, že psy boli schopné rozpoznať zívanie od kontrolovaného otvorenia úst, pričom začali zívať len po spozorovaní skutočného zívania. Vedci si týmto efektom vysvetľujú spoločenskú úlohu v synchronizácii svorky či vo vzbudení vzájomnej empatie.

Zívanie pri cvičení tak v skutočnosti mohol spôsobiť niekto, koho ani nepoznáte. Dokonca je možné, že si tento impulz spätne nemusíte ani pamätať. 

3. Rozširovanie dýchacích ciest a okysličenie krvi

Ďalšou rozšírenou hypotézou o zívaní je zvýšená potreba okysličenia krvi. Napriek logickosti sa od nej však skôr ustupuje. Experimenty, ktoré porovnávali frekvenciu zívania v prostredí so zvýšenou koncentráciou kyslíka či oxidu uhličitého, totiž nespozorovali zmenu vo frekvencii zívania. 

Jedna z novších teórií spája zívanie aj s periodickým naťahovaním svalov v oblasti krku a hrudníka, ktoré je nevyhnutné na rozširovanie dýchacích ciest, správne prehĺtanie alebo žuvanie. 

4. Ste unavení alebo nevyspatí

Zívanie hneď po príchode do posilňovne môže byť znakom nevyspatosti či únavy z náročného pracovného dňa. Tým skôr vám ľudský organizmus dáva najavo, že v tomto stave sa mu do cvičenia príliš nechce. 

Okrem únavy je so zívaním spojený aj nedostatok záujmu k práve vykonávanej aktivite. Pokiaľ sa teda cvičenie v danú chvíľu nestretáva s vaším nadšením, môže byť práve nedostatok záujmu príčinou zívania. 

5. Cítite sa v strese

Niektoré štúdie tiež dávajú do súvislosti zvýšenú početnosť zívania v strese či pri zvýšenej hladine stresového hormónu (kortizolu). Zvýšená hladina kortizolu je typická aj pre spánkovú depriváciu, takže je zrejmé, že tieto príčiny sa v samotnom mechanizme pôsobenie pravdepodobne prekrývajú. 

Ak je pre vás cvičenie v posilňovni čiastočne stresujúce, je možné, že za zívaním stojí práve táto príčina. Podobne tomu tak môže byť aj pred dôležitými športovými súťažami alebo pred stresujúcimi udalosťami typu verejných prejavov či skúšok. 

Čo si z toho zobrať?

Hoci zívanie pri cvičení môže, samozrejme, prameniť z nahromadenej únavy či z nevyspatosti, niekedy môže mať aj úplne iné príčiny. Niektorí odborníci sa domnievajú, že jednou z dôležitých funkcií zívania je ochladzovanie mozgu, čo môže vysvetľovať zívanie pri náročných tréningoch.

Keďže má zívanie aj psychologický podtext, môže byť spôsobené aj jednoducho tým, že ste vo svojom okolí videli niekoho zívať, na čo organizmus reflexívne reaguje. V každom prípade sa ho netreba nijako zvlášť obávať, z času na čas nás pri cvičení zastihnúť môže.

Autor: Aktin