Prevencia syndrómu vyhorenia

HealthFactory
3003 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Ignorujete skutočnosť, že trávite v práci mimoriadne dlhú dobu a stále sa vám na stole kopí nedorobené úlohy? Bráni vám chronický stres v tom, aby ste boli produktívni ako kedysi? Cítite nedostatok energie a väčšinu dňa ste unavení? Začínate trpieť nespavosťou, ste podráždení a izolujete sa od rodiny či priateľov? Cítite sa fyzicky aj emocionálne vyčerpaní? Máte dojem, že život nemá zmysel a prepadáte depresiám?

Ak trpíte niektorými z týchto príznakov, malo by to pre vás byť varovaním. Syndróm vyhorenia čiže „burn-out“ môže postihnúť každého z nás a moderná uponáhľaná doba tomu mnohokrát veľmi prispieva. Je to pomerne častý jav a stav v rôznych profesiách. Tento stav vedie k fyzickému a emocionálnemu vyčerpaniu, odlúčeniu, dokonca býva spojený s pocitom menejcennosti a nedostatkom úspechu. Do takého stavu sa môže dostať každý, kto je permanentne preťažovaný v pracovných a všedných dňoch.

Dôležitou prevenciou proti výskytu syndrómu vyhorenia je väčší dôraz na pohybové aktivity. Šport všeobecne pomáha tomu, aby sme sa zbavili napätia, stresu, zlej nálady a všetkých príčin, ktoré vedú k syndrómu vyhorenia. Či už sa jedná o fitness, behanie, plávanie, turistiku či skupinové cvičenia – práve pohyb vo všetkých rôznych formách je jedným z najdôležitejších prvkov samoregulácie na zachovanie telesného i duševného zdravia. Nejedná sa len o pohybové aktivity založené na zlepšenie fyzickej kondície, ale aj aktivity, ktoré sú spojené s vnímaním pohybu ako príjemného zážitku, zvyšovanie pocitu spokojnosti s vlastnou existenciou, stavom pohody a osobného šťastia.

 

Vo chvíli, keď sa dostaví pocit, že stres nezvládate, je potrebné nezanedbať to už pri prvých náznakoch a reagovať čo možno najskôr. Ťažká fáza syndrómu vyhorenia už vyžaduje pomoc odborníkov: ak ale človek podchytí tieto príznaky včas, je na dobrej ceste syndrómu vyhorenia predísť.

5 tipov, ako chrániť svoje fyzické i duševné zdravie a predísť tak syndrómu vyhorenia

  1. Položte svoje potreby na prvé miesto – je potrebné poznať svoju hodnotu, mať správne nastavené hranice a vedieť povedať nie, keď to tak cítite. Snažte sa vnímať a starať sa o svoje potreby a nie sa neustále obetovať kvôli ostatným. Nenadarmo sa hovorí, že na to, aby si mohol mať rád iných ľudí, musíš najskôr mať rád sám seba.

 

  1. Plánujte – zaobchádzajte so svojím časom rozumne. Spíšte si zoznam všetkých základných priorít a tie si poskladajte od tej pre vás najdôležitejšej až po tie menej dôležité. Stanovenie priorít vám pomôže uprednostniť úlohy, ktoré vedú k vášmu cieľu. Rozumné plánovanie času vám umožní mať kontrolu nad sebou a svojimi aktivitami a umožní vám mať pokojné myšlienky.

 

  1. Zlepšite svoju životosprávu – dodržujte pitný režim, zamerajte sa na pravidelnú vyváženú stravu, vyberajte si kvalitné potraviny, dostatočne a kvalitne spite.

 

  1. Hýbte sa – aktívnym športovaním zvýšite nielen úroveň telesnej kondície, ale aj zlepšíte psychiku. Je dokázané, že športovo aktívni ľudia sú uvoľnenejší, vyrovnanejší, priateľskejší a v neposlednom rade aj úspešnejší v zamestnaní.

 

  1. Naučte sa odpočívať – ​​začnite s tým, že si nájdete denne 10 minút len ​​pre seba a vychutnáte si čas naozajstného duševného upokojenia. Ľahnite si, zatvorte oči, sústreďte sa na svoj dych a nechajte myseľ len tak plynúť.

Autor Nikola Jančovičová

  1.