Imunita

HealthFactory
4842 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Imunita je v súčasnej dobe téma, ktorá zaujíma všetkých. Všeobecne sa dá povedať, že ide o schopnosť organizmu brániť sa proti vírusom baktériám a proti iným patogénnym organizmom. Počas sychravého počasia dochádza k veľkým teplotným rozdielom. Myslím si, že tieto teplotné rozdiely nerobia dobre nikomu a u veľa ľudí vyvoláva mierne nachladnutie alebo iné ťažkosti. Aj to je dôvod prečo by sme sa mali zamerať na to ako našu imunitu posilníme.

Z každej strany sa na nás valia všelijaké rady a tipy spôsobov ako môžeme imunitu posilniť. Stačí keď zájdete do lekárne a už sa nevyhnete jednej rade. Hneď pri prvom rohu na vás vykuknú krásne obaly tabletiek. Väčšinou sa jedná o vitamíny a doplnky výživy. Všetky majú spoločné jedno – sľubujú pevné zdravie, úľavu od stresu, ostrejší zrak, lepšiu pamäť a mnoho ďalších vecí. Dá sa povedať, že na každý problém existuje tabletka. Je to pochopiteľné, pretože nie vždy je možná vyvážená strava. Stačí sa pozrieť do histórie, v 18. Storočí tam námorníci trpeli skorbutom – čo je choroba spôsobená nedostatkom vitamínu C. Aj oni si potom na cesty pripravovali citrónovú šťavu. Bol to taký predpotopný variant vitamínu C, ktorý si v dnešnej dobe kupujeme vo forme šumivých tabliet.

Všeobecne je však omnoho lepšie uprednostniť vyváženú stravu než tabletky. Je to tá najlepšia možnosť, ktorú môžete spraviť. A nie je to ani tak zložité. Stačí konzumovať ovocie, zeleninu a ujasniť si to v hlave. Pokiaľ trpíte nejakými problémami je lepšie sa poradiť s lekárom než sa držať rád, ktoré nájdete v časopisoch. Veľa žien trpí nedostatkom železa alebo vápnika. To je niečo, čo bez krvného obrazu nezistíte. Starší ľudia zas majú problém absorbovať B12 z jedla. V oboch prípadoch tak všetky snahy o stravu na tieto vitamíny a minerály prichádzajú na zmar a je potreba začať brať tabletky.

Imunita ale nie je len o vitamínoch a mineráloch. Dôležitá je tiež psychika. Človek by mal mať pozitívny prístup a nemal by sa toľko stresovať. Ako náhle ste veselí a neprepadávate depresií, je omnoho väčšia šanca, že sa prípadným prechladnutiam obránite lepšie ako niekto,  kto sa vo všetkom utápa. Každý máme na zvládanie stresu inú metódu. Pre veľa ľudí je touto metódou šport. A je úplne jedno či ide o pilates, tenis, beh, golf, bodypump, jógu, atď. Dôležité je aby nás to bavilo. Určite si všetci vybavíte ten pocit po tréningu, kedy ste plní energie. A koho nebaví cvičiť, môže sa prejsť v lese. Zelené prostredie pozitívne pôsobí na naše vnímanie a automaticky nás upokojuje.

Poďme si to všetko zhrnúť a pozrieť sa na to, čo môžete spraviť pre svoje zdravie.

  1. jesť vyvážene a zdravo
  2. dať si pozor na dostatok spánku
  3. pravidelne sa hýbať
  4. dodržiavať pitný režim

A najlepší spôsob ako dodať telu vitamíny je pestrá a vyvážená strava. Nižšie nájdete zoznam najdôležitejších vitamínov a to, kde ich nájdete.

Vitamín A – Špenát, zemiaky

Vitamín B2 (riboflavín) – mlieko, vajce, mandle, losos

Vitamín B3 (niacín) – kura, tuniak, morka, losos

Vitamín B6 (pyridoxin) – cícer, losos, hovädzia pečienka, tuniak, zemiaky, kura

Vitamín B9 – špargľa, pšeničné klíčky, hovädzia pečeň, hrášok

Vitamín B12 – ryby, mäso, hydina, vajce, mlieko

Vitamín C – papriky, citrusové ovocie, brokolica, jahody, čučoriedky

Vitamín D – rybí olej, syry, vaječné žĺtka, slnko

Vitamín E – pšenica, špenát, avokádo, slnečnicové semiačka, mandle

Beta karotén – zemiaky, mrkva, marhule, kel

Vápnik – mlieko, syry, jogurty, listová zelenina, losos, mandle

Železo – šošovica, tofu, špenát, hovädzie mäso

Omega 3 mastné kyseliny – ryby (losos, tuniak, sleď, sardinky, makrela) vlašské orechy, sójové boby lanové semiačka

Draslík – banán, špenát, zemiaky, slivky, hrozienka, ovos

Starostlivosť o zdravie by nemala začať až keď sme chorí, ale keď sme ešte zdraví. A k tomu nám pomôže zlepšenie životného štýlu.

Autor Katka Vymazalová

Online tréningCZPilatesZdravý chrbát
3254 Array ( [sautor] => katka-vymazalova ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 81 [name] => CZ [slug] => cz [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 81 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2928 [filter] => raw [cat_ID] => 81 [category_count] => 2928 [category_description] => [cat_name] => CZ [category_nicename] => cz [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 70 [name] => Online tréning [slug] => online [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 70 [taxonomy] => category [description] =>

Živé vysielania a rozsiahla knižnica

Cvičenia dostupné kedykoľvek a kdekoľvek

Profesionálni tréneri Form Factory

[parent] => 0 [count] => 3915 [filter] => raw [cat_ID] => 70 [category_count] => 3915 [category_description] =>

Živé vysielania a rozsiahla knižnica

Cvičenia dostupné kedykoľvek a kdekoľvek

Profesionálni tréneri Form Factory

[cat_name] => Online tréning [category_nicename] => online [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 112 [name] => Pilates [slug] => pilates [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 112 [taxonomy] => category [description] => Pilates, alebo taktiež metóda Pilates, je cvičebný systém, ktorý zlepšuje fuknciu svalovej kontroly, flexibilitu tela, silu a dýchanie. Cvičenie Pilates je zamerané na posilnenie svalov celého tela, obzvlášť hlbokých bušných a chrbtových svalov a svalov panvového dna. [parent] => 70 [count] => 135 [filter] => raw [cat_ID] => 112 [category_count] => 135 [category_description] => Pilates, alebo taktiež metóda Pilates, je cvičebný systém, ktorý zlepšuje fuknciu svalovej kontroly, flexibilitu tela, silu a dýchanie. Cvičenie Pilates je zamerané na posilnenie svalov celého tela, obzvlášť hlbokých bušných a chrbtových svalov a svalov panvového dna. [cat_name] => Pilates [category_nicename] => pilates [category_parent] => 70 ) [3] => WP_Term Object ( [term_id] => 117 [name] => Zdravý chrbát [slug] => zdravy-chrbat [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 117 [taxonomy] => category [description] => Cvičenie zamerané na odstránenie jednostrannej záťaže a svalovej nerovnováhy. Pôsobí proti nepriaznivým prejavom degeneratívnych zmien pohybového aparátu. Zdravotné cvičenie pomáha obnoviť správne držanie tela a rovnováhu. Toto cvičenie vyhľadávajú najmä tí, ktorí majú problémy s chrbticou. [parent] => 70 [count] => 42 [filter] => raw [cat_ID] => 117 [category_count] => 42 [category_description] => Cvičenie zamerané na odstránenie jednostrannej záťaže a svalovej nerovnováhy. Pôsobí proti nepriaznivým prejavom degeneratívnych zmien pohybového aparátu. Zdravotné cvičenie pomáha obnoviť správne držanie tela a rovnováhu. Toto cvičenie vyhľadávajú najmä tí, ktorí majú problémy s chrbticou. [cat_name] => Zdravý chrbát [category_nicename] => zdravy-chrbat [category_parent] => 70 ) )

Inštruktor skupinových lekcií

Jsem zastáncem filozofie, že sport je cestou nejen ke štíhlé postavě, ale především ke zdravému pohybovému aparátu a dobré náladě. Sama jsem začínala před více než 10 lety s orientálními tanci, které jsem začala postupně učit své kamarádky na kolejích. Tehdy jsem si uvědomila, že mě lektorování pohybových aktivit baví natolik, že by jsem se mu ráda věnovala i nadále na profesionální úrovni. S metodou pilates jsem se seznámila v roce 2007 a byla to láska na první pohled.

Ve svých hodinách kladu důraz na individuální přístup a pečlivé vysvětlení všech cviků, aby klienti odcházeli z hodin spokojení a nabití energií.