AKO PREŽIŤ ŤAŽŠIE ČASY A VYJSŤ Z NICH EŠTE SILNEJŠÍ

HealthFactory
5453 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Brooke Rosenbauer trávi väčšinu času ako roztlieskavačka, je to veľmi veselá osoba, ktorá za každú srandu. Hlavne je to fitness maniačka, ktorá vie byť neoblomná bojovníčka. Brook má niekoľko skvelých rád, ako zostať pozitívny a stať sa bojovníkom aj v neľahkých časoch.

Toto nie je príbeh o niekom, kto objavil fitness a zmenilo to jeho život. Brook Rosenbauer bola už od mala športovo založená a chcela veľa dosiahnuť.

Bola nielen športovkyňou ale i trénerkou futbalu, alpského lyžovania a vrcholového frisbee. Študovala medzinárodné zdravie, viedla športové programy rozvoja mládeže, stala sa osobnou trénerkou, začala kariéru v Reebok a popritom stíhala učiť pozoruhodný počet hodín ako lektorka skupinových lekcií .

Znie to ako typická dráha pre fitness fanatika, ale stali sa dve rozhodujúce udalosti, ktoré Brooke odklonili od takejto dráhy.

Keď mala Brooke dvadsať rokov, mala traumatickú autonehodu. Strávila 10 dní v Ekvádorskej nemocnici pred tým, než ju lekári poslali liečiť sa domov, do Spojených štátov. Veľa mesiacov bola pripútaná na lôžko a dlho jej trvalo, než sa vôbec naučila znova chodiť.

Neskôr, len minulý rok, Brooke čelila ďalšiemu zdravotnému problému. Zatiaľ čo si užívala prázdniny v Grécku, utrpela pľúcnu embóliu (život ohrozujúca krvná zrazenina v pľúcach). Strávila mesiac v Gréckej nemocnici pred návratom do USA a znova si budovala zdravie a fitness kondíciu od nuly.

Hovorili sme s ňou o tom, ako jej vysporiadanie sa s ťažkými časmi pomohlo zlepšiť si prístup k fitness a ako pomáha ostatným dosiahnuť ich maximum.

KĽÚČOVÉ JE DAŤ VECIAM NOVÝ VÝZNAM

Prejsť si niečím čo ohrozuje vaše zdravie alebo dokonca váš život, dáva veciam iný význam. Uvedomíte si, že na ničom inom nezáleží pokiaľ nie ste zdraví. Zdravie je skutočné bohatstvo.

Prestala som sa starať len o to, ako byť štíhla, ako vyzerám v oblečení alebo ako vyzerám na fotkách. Teraz je mojou motiváciou starať sa o svoje telo. Chcem sa cítiť silná, keď zdvíham činky a voľná, keď behám. Keď sa mi trochu krúti žalúdok, už ma to tak nerozhádže ako kedysi, pretože mám iné priority. Teraz hrám dlhý zápas a najviac rešpektujem hlas môjho tela.

Sestričky mi povedali že som pľúcnu embóliu prežila vďaka mojej fitness kondícii. Teraz viem, že som v minulosti ubíjala moje telo tým, že som naňho príliš tlačila. Už nikdy viac. Chcem oslavovať moje telo také aké je.

CVIČENIE MÔŽE POMÔCŤ VYBIŤ ÚZKOSTLIVÚ ENERGIU ALEBO SILNÉ EMÓCIE, KTORÉ BY SME MOŽNO NEBOLI SCHOPNÍ SLOVNE VYJADRIŤ

Teraz už viem, že cvičenie je úžasný spôsob, ako sa prepojiť so svojim telom a prevziať kontrolu nad svojim životom. Cvičenie dokáže pomôcť vybiť úzkostlivú energiu alebo silné emócie, ktoré by sme možno neboli schopní slovne vyjadriť. Je to krásny a zdravý spôsob ako sa o seba starať. Tajomstvo je vážiť si telo, ktoré nám bolo dané a uistiť sa, že vyvážime cvičenie s odpočinkom a zotavením.

PRI CVIČENÍ SA NEVYHRÁVA –  JE TO NIKDY NEKONČIACA CESTA

Povedala som svojím klientom, ktorých trénujem, že úraz sa môže stať. Musíš sa vedieť vždy prispôsobiť, pretože život nejde naplánovať.

Tvoja schopnosť zahodiť plány von oknom a prispôsobiť sa okolnostiam – to robí ten veľký rozdiel. Vždy vravím, včerajšok skončil, neubíjaj sa. Dnes je nový deň a vo svete je veľa dobrých vecí.

JE V PORIADKU CÍTIŤ SA ZLOMENÝ, BEZMOCNÝ, SLABÝ ALEBO ZRANITEĽNÝ

Uvedomila som si, že ľudia sú schopní cítiť viacero emócií naraz. Môžeš sa báť a zároveň mať odvahu, byť zraniteľný a zároveň mať radosť z niečoho, byť sebavedomý a zároveň slabý.

Boli časy, keď som sa cítila bezradná a zraniteľná, pretože som porovnávala moje schopnosti k môjmu minulému ja.  Tak ako som bola vystrašená, tak isto som vedela, že nebudem “zlomená” navždy.

Sú dni, kedy sa stále cítim slabá. Všetci máme tieto dni. Cvičenie bolo obrovskou súčasťou môjho zotavenia. Pomáhalo mi spojiť sa znovu s mojím telom; pomáha mi pracovať s emóciami, ktoré boli príliš veľké na to, aby sme o nich vôbec hovorili. Poskytlo mi neuveriteľnú komunitu, ktorá ma podporuje a prijíma ma takú, aká som.

VAŠA NAJVÄČŠIA SLABOSŤ MÔŽE BYŤ VAŠOU NAJVÄČŠOU SILOU

Som skutočne tvrdohlavá a celý život som si myslela, že je to zlá vlastnosť. Až keď som bola v nemocnici v Grécku, uvedomila som si, že to je v skutočnosti pozitívum. Nebola som na tom psychicky veľmi dobre. Myslela som si, že sa možno budem musieť vzdať svojej fitness kariéry. Ale vtedy mi kamarát pripomenul, že na to som príliš tvrdohlavá. A to je to, vďaka čomu som sa cez všetko preniesla.

Pred niekoľkými rokmi som bola tiež veľmi tvrdohlavá. Bežala som polmaratón len pár mesiacov po tom, čo ma moja nehoda prinútila naučiť sa znova chodiť. Nebola to najmúdrejšia vec, akú som urobila. Urobila som to zo slepého odhodlania.

Ten nápad sa zrodil, keď mi niekto zablahoželal , že viem zase sama kráčať. Malo to zmysel, ale nechcela som aby mi gratulovali k takejto základnej fyzickej úlohe. Prebehla som teda 13,1 míle, aby som dokázala, že môžem.

Neviem, či ľutujem tento beh. Skôr ľutujem, že som si nezistila zo zdravotného hľadiska, či si tým neubližujem. Netušila som, či je moje telo na to skutočne pripravené a nemala som nikoho, kto mi mohol pomôcť alebo ma viesť.

Práve táto skúsenosť skutočne inšpirovala moju fitness kariéru: Chcem pomôcť iným ľuďom prekonať zdravotné problémy a necítiť sa, že sú na to sami.

Budovanie zdravého životného štýlu môže byť ťažké. Máme prístup k  toľkým informáciám a samému je ťažko sa v nich vyznať.

SEBALÁSKA JE KĽÚČOVÁ PRE NAŠE ZDRAVIE

Keď si sami seba vážime a máme sa radi, lepšie sa o seba staráme. Fitness už viac nie je drina ani trest. Je to niečo čo robíme, pretože sa cítime dobre. Dôvod, prečo toľko hlásam sebalásku?

Fitness môže mať úplne opačný efekt, ak s ním budeme zaobchádzať ako s trestom alebo so spôsobom ako vyplniť emocionálnu prázdnotu. V takom prípade to môže byť skutočne stresujúce.

Sila môže byť použitá dobre alebo zle – cvičenie je rovnaké. Keď to vychádza zo sebalásky, cvičenie je to najzdravšie, čo môžeme pre seba urobiť. “

NEPOTREBUJETE VÁŽNE ZDRAVOTNÉ PROBLÉMY, ABY STE SI TO UVEDOMILI

Trauma nemusí byť vždy dramatická a je oveľa rozšírenejšia ako si uvedomujeme. Keď prechádzame svojím životom, zhromažďujeme skúsenosti, ktoré formujú naše vnímanie toho, čo môžeme a čo nemôžeme urobiť. Ak ste zápasili s hodinou na telocviku, alebo ste sa cítili nemilovaní že nemáte kondičku, môže to mať hlboký dopad na vašu schopnosť venovať sa fitness, pretože si myslíte, že ste nesvojprávny alebo neatletický.

Ak bojujete, môže to byť tým, že pracujete na dosiahnutí cieľa ktorý vám neslúži. Ľudia si príliš často dajú ciele, ktoré vygooglia, že sú tie najlepšie. To je zlý smer – zlyháte, ak pre svoj cieľ nemáte pevný dôvod a základ. Je ľahké pocítiť, že sa vám nedarí, ak si neviete dať správne ciele.

MAŤ TRÉNERA VO VAŠEJ BLÍZKOSTI SA VÁM VYPLATÍ

Bez ohľadu na vašu fyzickú úroveň a nech ste kdekoľvek na svojej ceste fitnesom, mať profesionála vo vašej blízkosti môže byť úžasne.

Výhodou trénera je, že dáva správne otázky. Zistíte, že kompromisy potrebné na dosiahnutie cieľa vy nechcete – a to môže byť skutočne oslobodzujúce. Myslím si, že rozdiel medzi trénerom a trénerom môžu byť práve tieto rozhovory. Jeden tréner vám dá len cviky a nevedie vás až tak k vašim cieľov, nepozná vaše vnímanie. Dobrý tréner však nájde spôsob ako pomôcť dosiahnuť to, po čom túžite. Len to urobí iným spôsobom. Pomôže vám zvládnuť všetky búrky alebo hrbole na ceste. Dobrý tréner vás vždy povzbudí.

Ale vždy sa musíš vedieť motivovať aj sám.

TAJOMSTVO ÚSPECHU BROOKE ROSENBAUER

Sebaláska je kľúčová pre naše zdravie – rešpektujte a vážte si telo, ktoré máte a život, ktorý ste dostali

Vyhľadajte pomoc vždy, keď to tak cítite – nielen keď už je naozaj zle

Premeňte svoju bolesť na silu! Sústreďte sa na to, čo ste získali a nie na to, čo ste stratili

Oslávte malé výhry – môže to byť napríklad jeden dotyk k špičke, výber vhodného jedla alebo výber 45-minútového tréningu namiesto 30-minútového tréningu

Vyskúšajte rôzne druhy cvičenia. Nájdite pre seba také, ktoré budete mať radi.

Autor: Emma Hogan

Zdroj: www.lesmills.com/fit-planet/health/brooke-rosenbauer/