Cvičenie v tehotenstve – áno či nie?

HealthFactory
6035 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

V posledných rokoch, keď sa životný štýl presunul do fitness centier a tí, ktorí fitness nenavštevujú akoby nežili, vyvstala otázka, či je vhodné cvičiť v tehotenstve a či práve fitness je tá správna cesta.

V prvom rade treba spomenúť, že pohyb v tehotenstve všeobecne napomáha k lepšej fyzickej, ale aj psychickej kondícii budúcej mamičky. Každá žena sa chce páčiť, mať peknú postavu, cítiť sa fit a tehotenstvo samotné je spojené s príbytkom váhy a nie napríklad len tam, kde je to žiadúce. Je teda dobré regulovať, možno vhodnejším výrazom je snažiť sa usmerňovať narastajúcu váhu.

Tehotenstvo neznamená chorobu, ale vždy je dobré sa zamyslieť nad vhodnosťou konkrétnej športovej aktivity a zároveň nad zdravotným stavom a fyzickou kondíciou danej ženy, než sa do cvičenia pustíte.

Ak by som mala túto tému rozobrať z pozície osobnej trénerky, v posledných rokoch sa veľmi často stáva, že práve tehotná žena si prichádza pre radu ako športové aktivity zmeniť či upraviť, aby neohrozili dieťa alebo ju samotnú. Myslím, že tu je na mieste sa zveriť do rúk niekoho, kto má skúsenosti, znalosti a dokáže poradiť. Daný tréner by mal mať za sebou certifikované školenie práve pre cvičenie v tehotenstve, prípadne po pôrode, mal by byť veľmi dobre oboznámený o tom, čo sa v tele ženy odohráva, mení, čo je potrebné eliminovať alebo úplne vylúčiť. Niektoré klientky vyhľadávajú ženu, či už fyzioterapeutku či trénerku, pretože sa pre nich jedná o intímne záležitosť, ktoré radšej zverí práve žene, ale nemusí to byť podmienkou. Dôležité je však sa zamyslieť nad tým, či vám bude príjemné preberať niektoré otázky s mužom. Malo by byť žiadúce, aby sa klientka cítila komfortne a bola otvorená a úprimná. Z môjho osobného pohľadu je najlepšie, keď trénerka pozná svoju klientku ešte z doby pred tehotenstvom, a to v tom zmysle, že vie akých fyzických výkonov bola klientka schopná pred otehotnením. Samotný tréningový plán sa potom ľahšie zostavuje. Závisí tiež do veľkej miery na tom, ako sa žena cíti, to je podľa môjho názoru najdôležitejšie. Niektoré ženy bývajú unavené, majú nízky alebo vysoký tlak, trpia malátnosťou a nevoľnosťami, závratmi,  atď. Preto je nutné tréning prispôsobiť, aby sme sa týmto negatívnym príznakom vyhli alebo ich dokonca nezhoršovali. Veľmi dôležitá je komunikácia o tom, ako sa klientka cíti práve pri alebo po cvičení. Každá žena aj tehotenstvo je individuálne a pre trénerku je nutné poznať pocity pri určitých aktivitách, pohyboch.

V každom trimestri sa telo tehotnej ženy mení – pohyblivosť, váha, ťažisko tela, atď. Podľa toho by sa mal upravovať a meniť aj samotný tréning tak, aby sa klientka cítila príjemne nielen pri tréningu, ale hlavne po ňom.

Hlavným cieľom cvičenia v tehotenstve by malo byť predchádzanie bolesti chrbta, zlepšenie mobility bedier, práca s brušnými svalmi a stredom tela preto, aby samotný pôrod a následná rekonvalescencia bola čo možno najjednoduchšia a najrýchlejšia.

Rada by som tiež spomenula, že v poslednej dobe sa čoraz častejšie hovorí o tzv. Diastáze, teda rozstupu brušných svalov, ktorá môže vzniknúť práve v tehotenstve, ale často si ju ženy vytvoria až po pôrode, kedy príliš skoro začnú neúmerne a zle formovať svoju postavu a snažia sa čo najrýchlejšie vrátiť brucho do pôvodného stavu. Tu je potrebné si uvedomiť, že telo po pôrode už nie je ako predtým. Orgány boli deväť mesiacov utláčané a postupne sa presúvali, aby vytvorili miesto pre rastúci plod, rovnako tak bola oveľa väčšia záťaž na svaly nielen brušné, ale aj chrbtové a ďalšie. Preto je podľa môjho názoru dôležité vyhľadať odborníka, a to nielen po dobu tehotenstva, no najmä po pôrode. Všetko má svoj čas. Je potrebné nechať telu nejakú dobu na zotavenie. Avšak často sa mi dostali do rúk ženy, ktoré prišli až niekoľko rokov po pôrode, kedy sa im začali problémy a bolesti zhoršovať. V tomto prípade je oveľa náročnejšie žene pomôcť a uľaviť od bolesti, naučiť ju opäť so svalmi pracovať, vnímať vlastné telo. Preto na nič nečakajte a vyhľadajte odbornú pomoc hneď ako sa nejaké bolesti prejavia. Myšlienka, že si “nejakým” cvičením pomôžem sama naozaj nie je na mieste. V tomto prípade je najlepším možným rozhodnutím investovať do kvalifikovaného pracovníka, či už ním je osobný tréner alebo fyzioterapeut, ktorí sa danou problematikou zaoberajú. Verte, že sa to oplatí.

Ja sama som v súčasnej chvíli v 38. týždni tehotenstva (14 dní do pôrodu) a stále aktívne cvičím pod vedením osobného trénera, ktorému vďačím za to, že celé moje tehotenstvo prebiehalo bez akýchkoľvek fyzických obmedzení či bolestí a som presvedčená, že finančné náklady vynaložené práve na tréningy, boli tou najlepšou investíciou, pre ktorú som sa mohla rozhodnúť.

Záverom by som chcela všetkým ženám cvičenie a pohyb v tehotenstve odporučiť, a to v prípade, že vám to váš zdravotný stav umožňuje. Myslím si, že je vždy možné nájsť športový variant, ktorý vám bude vyhovovať, nech už sa bude jednať o spomínané cvičenia s fyzioterapeutom, trénerom alebo napríklad skupinové lekcie tehotenskej jogy, plávanie či ďalšie fyzické aktivity, pri ktorých sa budete cítiť dobre.

Autor Helena Liptaková

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.