Intenzívne cvičenie alebo joga? Čo je lepšie pre váš sexuálny život?

HealthFactory
5489 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Existuje veľa výskumov, ktoré naznačujú, že cvičenie prispieva k lepšiemu sexu. Aká bude kvalita vášho sexu závisí od toho, aký typ cvičenia robíte. Takže, ktoré cvičenie môže podporiť váš sexuálny život?

Ak hovoríme o našej fyzičke, cvičenie a sex majú veľa spoločného. Sila, vytrvalosť a flexibilita idú ruka v ruke s obidvomi. Nie je teda žiadnym prekvapením, že tvrdá práca ktorú robíte vo fitness, môže prinášať výsledky. Je však tvrdý tréning tou najlepšou voľbou?

Ako môže intenzívny tréning ovplyvniť váš sexuálny život

Nedávna štúdia o sexuálnej výkonnosti zdravých a aktívnych osôb naznačila, že zvýšenie intenzity vášho tréningu by mohlo byť tajomstvom dobrého sexuálneho výkonu. On-line prieskum u 6 170 fyzicky aktívnych mužov a žien odhalil minimálnu pravdepodobnosť sexuálnej dysfunkcie. Muži aj ženy, ktorí intenzívne cvičili (behali rýchlym tempom po dobu štyroch hodín týždenne) výrazne znížili pravdepodobnosť sexuálnej dysfunkcie. “Ženy, ktoré boli v kondícii, hlásili najmenej sexuálnych dysfunkcií. Títo ľudia mali najmenšie problémy so vzrušením” povedal Dr Benjamin Breyer, vedúci urológie na Zuckerberg San Francisco General Hospital a Trauma Center. Zistenia od iných výskumníkov tiež ukazujú, že HIIT (vysoko intenzívny intervalový tréning) môže zdvihnúť celkovú hladinu testosterónu a zvýšiť kardiovaskulárnu kapacitu, čo je kľúčom k sexuálnej výdrži.

Ale pozor na príliš vysokú intenzitu cvičenia. Nadmerné intenzívne cvičenie môže mať negatívny efekt najmä pre mužov. Vedci skúmali súvislosť medzi intenzitou, trvaním tréningu a libida u mužov. Zistili, že extrémna intenzita cvičenia a nadmerný vytrvalostný tréning sú vyložene spojené so zníženým libidom. Rovnaká štúdia ukázala, že tí, ktorí trénovali pri “nízkej až strednej intenzite”, alebo menej hodín týždenne patrili do skupiny s “normálnym alebo vysokým libidom”. Je to len ďalší dôvod, prečo sa držať s odporúčanou optimálnou dávkou cvičenia tréningu HIIT dvakrát týždenne.

Je kľudové cvičenie udržateľnejší spôsob ako zlepšiť svoj sexuálny život?

Čo napríklad taká joga? Je známe, že prináša regeneračné efekty nehovoriac “o množstve ďalších zdravotných výhod”. Nie je tak žiadnym prekvapením, že joga je často spájaná so sexuálnou pohodou.

12-týždňová štúdia žien, ktoré sa zúčastnili jogových seáns ukázala, že joga je účinná metóda pre zlepšenie ženskej sexuality. Po 12 týždňoch jogy 75 percent zo 40 účastníkov (s priemerným vekom 34 rokov) hlásilo zlepšenie ich sexuálneho života, konkrétne v oblastiach túžby, vzrušenia, orgazmu a celkovej spokojnosti.

Dvanásť týždňov jogy môže tiež výrazne zlepšiť mužské sexuálne funkcie. Vedci zistili, že joga prináša zlepšenie túžby, lepší výkon, dôveru a prepojenie partnerov. Zaujímavé je, že rovnakí vedci tiež zistili, že joga je aj alternatíva pre liečbu predčasnej ejakulácie.

Kým joga patrí medzi populárne cvičenie, v posledných rokoch rastie záujem aj o párovú jogu. Sexuálny wellness odborníci na Univerzite Loyola preskúmali prax a zistili, že párová joga môže pomôcť tým, ktorí sa stretávajú so sexuálnou dysfunkciou. Predpokladá sa, že párová joga môže podporovať novú úroveň dôvery, komunikácie a vzájomného pochopenia, čo vedie k zvýšeniu intimity.

Zníženie stresu a zlepšenie vplyvu na sexuálny život nemožno v prípade jogy ignorovať. Či už cvičíte sami alebo s partnerom, joga vedie k zmierneniu úzkosti a zníženiu stresu. To je životne dôležité pre relaxáciu a potešenie pri sexe.

Zrátané a podčiarknuté

Či už si vyberiete jogu, HIIT alebo kardio, akákoľvek fyzická aktivita bude pravdepodobne prínosom pre váš sexuálny život.

Spôsoby, ktorými cvičenie zlepší váš sexuálny život:

Zlepšenie kardiovaskulárneho systému

Zvýšenie srdcovej frekvencie s kardio cvičením je jedným z najúčinnejších spôsobov ako stimulovať prietok krvi v tele, čo je zásadné pre sexuálnu reakciu a vzrušenie. Zdravý kardiovaskulárny systém je tiež dôležitý pre mužov, ktorí riešia problémy, ako je vysoký krvný tlak a upchaté tepny, čo môže viesť k erekčnej dysfunkcii.

Vyplavíte viac endorfínov

Počas cvičenia i sexu sa vyplavujú endorfíny, ktoré vaše telo uvoľňuje a vytvára tak okamžite pocit blaženosti a spokojnosti. Čím častejšie sa tieto pocity prejavia, tým ľahšie je vzrušenie. Štúdia z roku 2017 ukázala, že ženy, ktoré pravidelne cvičia, sa rýchlejšie vzrušia a menej na ne pôsobí stres.

Viac sexu i vo vyššom veku

Výskum naznačuje, že čím viac cvičíte, tým viac sexu máte. Neexistuje žiadne skutočné vysvetlenie prečo to tak je. Možno preto, že časté cvičenie vykonávajú zvyčajne aktívni ľudia alebo preto, že zvýšená sila, vytrvalosť a flexibilita, ktorá pochádza z pravidelného cvičenia, zvyšuje sexuálny apetít. Štúdia sexuálnych aktivít starších aktívnych jedincov, ktorí pravidelne cvičia, prináša vyššiu sexuálnu aktivitu a spokojnosť, ktorá je na rovnakej úrovni ako u mladších ročníkov. To naznačuje, že cvičenie v každom veku má vplyv na sexuálny život.

Pohoda a sebadôvera

Pravidelné cvičenie vám pomôže cítiť sa vyrovnanejší, pokojnejší a príťažlivejší, čo je kľúčom k tomu mať skvelý sex. Jedna štúdia ukázala, že 80 percent mužov a 60 percent žien, ktorí pravidelne cvičia majú vyššiu sebadôveru. Intímne pôžitky rozhodne nie sú jedinými výhodami pravidelného cvičenia, ale sú skvelým príkladom toho, ako dobre môže pravidelnosť v cvičení zlepšiť všetky aspekty života.

Zdroj: lesmills.com