Pohybovou aktivitou v tehotenstve k plynulejšiemu priebehu pôrodu a návrate späť do formy

HealthFactory
6147 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Mala by tehotná žena hlavne veľa odpočívať, sedieť alebo chodiť len na prechádzky? Áno aj nie.

Už tomu dávno, kedy platilo, že by sa tehotná žena mala hlavne šetriť a odpočívať, ako by prežívala nejaké ochorenie. Odpočinok hrá v tehotenstve určite významnú úlohu, ale tú hrá tiež aktivita. Samotný odpočinok a minimum fyzickej aktivity je v tehotenstve naopak kontraproduktívne. Pokiaľ hovoríme o tehotnej žene, ktorej tehotenstvo nie je rizikové, potom je žiadúce, aby zostávala naďalej aktívna.

Prečo je to tak dôležité?

Pohyb dodáva žene energiu, pomáha jej posilniť svaly, na ktoré sa bude klásť počas tehotenstva, počas pôrodu a po pôrode zvýšený nárok. Pomáha tiež k správnemu držaniu tela, ktoré môže byť negatívne ovplyvnené zmenou ťažiska tela tehotnej ženy. Môže pomôcť v zabránení vzniku kŕčových žíl, plochých nôh a je prevenciou vzniku zápchy. Cvičenie v tehotenstve má vplyv tiež ako prevencia bolesti chrbta vplyvom rastúceho bruška a pŕs, má pozitívny vplyv na psychiku ženy, pomáha jej udržovať si dobrú náladu, pozitívnu myseľ a sebadôveru. Pohyb tehotnú ženu udržuje v kondícii, a tak ju pripravuje tiež na priebeh pôrodu.

Pôrod je sám o sebe veľkým fyzickým výkonom, a preto sa naň môže tehotná žena pripraviť práve pohybovou aktivitou v tehotenstve. Niektoré štúdie hovoria o vplyve cvičenia v tehotenstve na skrátenie doby pôrodu a zníženie výskytu komplikácií. Posilňovanie niektorých svalových skupín, spoločne so svalmi panvového dna a s nácvikom dýchania, má preukázateľný vplyv na nekomplikovaný priebeh prvej pôrodnej doby a kvalitu tlačenia v druhej dobe.

Žena, ktorá pravidelne cvičila v tehotenstve, sa po pôrode lepšie zotavuje. A v poslednom rade – tehotné, ktoré cvičili, majú ideálny základ pre to, vrátiť sa po pôrode späť k svojej pôvodnej kondičke a váhe.

Ako teda cvičiť v tehotenstve? Akú fyzickú aktivitu zvoliť? Líši sa to v tom, či žena cvičí na začiatku druhého trimestra, alebo pred termínom pôrodu. Záleží tiež na každej žene individuálne, podľa toho, či bola pravidelne zvyknutá cvičiť ešte pred otehotnením, alebo s cvičením začína práve v tehotenstve. Posudzuje sa tiež, ako sa subjektívne cíti. Tehotenstvo nie je rozhodne vhodným obdobím, kedy by sa malo s cvičením za účelom intenzívneho zvýšenia fyzickej kondície začínať. Skôr ide o zachovanie fyzickej kondície. Moderná tehotná žena, ktorá bola zvyknutá niekoľkokrát týždenne chodiť do posilňovne, sa už nemusí trápiť tým, že by musela prestať. Môže naďalej udržiavať svoj koníček, rovnako tak žena, ktorá nikdy necvičila, si môže obľúbiť Gravidjogu, pilates alebo iné cvičenia pre tehotné. Ponuka v tomto smere je čím ďalej pestrejšia, a preto je zásadné – tehotné ženy, neprestávajte cvičiť a byť aktívne. Tehotenstvo nie je choroba, užite si ho aj so svojimi záľubami!

Autor Eunika Moješčík

6045 Array ( [sautor] => eunika-mojescik ) Array ( )

Jsem soukromá porodní asistentka a porodní asistenci a práci se ženami se věnuji téměř 10 let. Mám ráda aktivní životní styl, ať je to silový trénink, běh, tanec nebo moje oblíbená turistika. Tyhle záliby jsem si chtěla ponechat i v době těhotenství a po porodu, a tak se také stalo. Sama jsem si na sobě vyzkoušela, že i jako těhotná, nebo žena s miminkem, se mohu nadále věnovat svým koníčkům. Proto v tom také podporuji další ženy a vedu cvičení pro těhotné a ženy po porodu.