Ako jesť v tehotenstve

HealthFactory
6142 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

V období tehotenstva a počas dojčenia strava ovplyvňuje zdravotný stav matky aj dieťaťa. Správnou výživou sa možno vyvarovať takým príznakom, ako sú nezdravé zničené vlasy alebo pokazené zuby.

Úpravu jedál a príjmu energie je vhodné upravovať podľa týždňov tehotenstva, súčasne je dôležité nepridávať toľko na kvantite, ale skôr na kvalite.

Pri tehotenstve je dôležité dopĺňať živiny (sacharidy, tuky a bielkoviny), ktoré sú dôležité pre výživu dieťaťa a zabrániť tak podvýžive matky. Pri nedostatočnom vyživení nie je ohrozené len dieťa, to si nakoniec vezme živiny z tela matky, ale predovšetkým samotná matka, u ktorej môže dôjsť k rednutiu kostí, kazeniu zubov, vypadávaniu vlasov, atď. Niektoré mikonutrienty je potreba prijímať v takom množstve, ktoré nie je možné získať iba stravou, ale je nutné ich dopĺňať vo forme suplementov (napríklad kyselina listová alebo omega 3 mastné kyseliny). Zároveň je ale dôležité neprekročiť odporúčanú dennú dávku niektorých vitamínov. Napríklad nadmerný príjem vitamínu A môže mať teratogénne účinky (môže spôsobiť potrat).

Navýšenie energetického príjmu počas 1. trimestra nie je nutné. V tomto období je plod najzraniteľnejší. Práve teraz je veľmi dôležité vyhnúť sa jedom, ako sú alkohol a nikotín.

Dôležité sú vitamíny, ktoré ovplyvňujú delenie buniek. Významné pre prvý trimester sú vitamíny B6, B12 a kyselina listová. Hormonálne zmeny vedú u niektorých žien k nevoľnosti, niekedy sa tiež mení chuť a čuch. Najlepšie je jesť malé dávky vysokohodnotných potravín: orechy, ovocie, mliečne produkty.

Počas 2. trimestra

je vhodné navýšenie o 620-830 kJ na deň. Pre predstavu táto energia je obsiahnutá napr. v 150 g bieleho jogurtu s 10 g mandlí alebo celozrnnom pečive s 50 g syra cottage.

Dôležité je tiež zásobiť organizmus minerálnymi látkami, ako sú vápnik, železo a zinok. V druhom trimestri priberie žena priemerne asi 6 kilogramov. Telo si ukladá tukové rezervy pre pôrod a dojčenie.

V 3. trimestri tehotenstva

by sa množstvo energie nemalo príliš meniť a teda pokračovať v navýšení o 300 kcal.

Rastúce dieťa potrebuje celý rad stavebných látok: bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny, minerálne látky a vitamíny. Mnoho žien teraz musí zvládať pocity plnosti a pálení záhy. Preto je lepšie vyhnúť sa “veľkým sústam” a jesť radšej viac malých porcií v priebehu dňa. Dostatok vitamínu C a omega-3 mastných kyselín posilní väzivá a zaistí ich elasticitu pri pôrode.

Najdôležitejšou zásadou je pravidlo pestrej a vyváženej stravy s dostatočným zastúpením celozrnných výrobkov, zeleniny a ovocia, chudého mäsa, rýb, orechov, strukovín a mliečnych výrobkov. Nie je vhodné sa riadiť radami našich babičiek a v čase tehotenstva tzv. “jesť za dvoch”.

Autor NutritionPro

3075 Array ( [sautor] => nutrationpro ) Array ( )

Prémiová krabičková diéta NutritionPro

Jedálniček zostavujeme na mieru cieľom a telesnej kompozícii. Dôležitá je pre nás rozmanitosť jedálničkov a prémiové suroviny. Distribúcia v rámci Českej republiky.

Viac sa o nás dozviete na: nutritionpro.cz