Rozpohybujte si bedrá

HealthFactory
6258 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 165 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 165 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že dosiahnuteľná mobilita bedier závisí na anatómii každého jedinca. Je v poriadku, že nedosiahnete rovnakú pohyblivosti ako váš kolega či kolegyňa. Prečo je ale dôležité si bedrá rozpohybovať? Stuhnuté bedrá vedú k tomu, že sa viac pohybu prenáša na chrbticu. A to je vlastnosť, ktorej sa snažíme vyhýbať. Prečo sú bedrá stuhnuté alebo aký je váš rozsah pohybu vám bude vedieť povedať kompetentný lekár. Ten môže odhadnúť aj prípadný zdroj stuhnutosti a v tomto smere vám poradiť. Či je dôvodom kĺbové puzdro, tvar kĺbovej jamky, napäté alebo precitlivelé nervy alebo svaly. Ak pohybujete bedrovým kĺbom do polôh na hranici jeho súčasného možného rozsahu, môžete mať veľmi dobré výsledky s použitím jemnej trakcie kĺbov. Jemná trakcia, pokiaľ ju vykonáva skúsený lekár, môže rozšíriť rozsah bedrového kĺbu. Znížiť bolesť a zvýšiť pohyblivosť sa často nedá len strečingom, ale možno využiť aj mobilizačné uvoľňovacie cvičenia.

Fyziologický účinok týchto cvičení je:

  • prekrvenie a prehriatie precvičovaných kĺbových štruktúr (zvýšenie metabolických procesov a výživy najmä chrupaviek, väzív, medzistavcových platničiek, zmenšenie trenia v kĺbe)
  • optimalizácia kĺbového rozsahu
  • zväčšenie pružnosti a odolnosti väzivových štruktúr voči ťahu a tlaku;
  • regulácia a harmonizácia svalového napätia a kĺbových štruktúr precvičovanej oblasti

LIETADLO

Cvik k zvýšeniu pohyblivosťou bedier, ktorý používa základné vzorce pohybu, a to externú rotáciu bedier.

  1. Položte si palec pravej ruky na rebrá a zvyšok prstov na hrebeň bedrovej kosti panvového pletenca.
  2. Postavte sa na ľavú nohu, chodidlo prilepte k podlahe.
  3. Preveďte rotáciu, všetok pohyb vychádza z bedrového kĺbu.

VÝPAD

Výpad zvyšuje pohyblivosť bedier. Tento cvik nie je vhodný pre jedincov so symptómom ochabnutého panvového prstenca.

  1. Zaujmite pozíciu výpadu.
  2. Keď sa naťahujete do výpadu, vzpažte ruku na strane natiahnutého bedra.
  3. Odkloňte ľahko trup od natiahnutého bedra, čím zväčšíte rozsah a pretiahnete bedrový sval (tzv. Psoas)
  4. Dokončite cvik dlhým krokom, pri ktoromo vystriedate nohu. Cieľom je urobiť tri výpady / kroky.

DRAPÁK (clamshell)

Jeden z najúčinnejších cvikov na obnovenie bedier. Treba však dbať na správnu techniku.

  1. umiestnite ľavý palec na prednom hornom tŕni bedrovej kosti panvy (kostný výbežok na bedrovej kosti, bočne od pupka)
  2. zvyšok prstov umiestnite na stredný sedací sval)
  3. otvorte kolená ako lastúra a pocítite, ako sa stiahol sedací sval
  4. sústreďte sa na kontrakciu svalu a naučte sa ho ovládať vôľou. Nedovoľte, aby sa chrbtica otáčala

Autor Nikol Jančovičová

Zdroj: MCGILL, Stuart. Mechanika zad: tajemství zdravé páteře, jež vám váš lékař zatajil : návod jak se zbavit bolesti zad pomocí McGillovy metody. Přeložil Denisa ŠTRBOVÁ, ilustroval Jiří HLAVÁČEK. Praha: Mladá fronta, [2017]. ISBN 978-80-204-4350-2.
BURSOVÁ, Marta. Kompenzační cvičení: uvolňovací, protahovací, posilovací. Praha: Grada, 2005. Fitness, síla, kondice. ISBN 978-80-247-0948-2.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.