Jedlom proti starnutiu

HealthFactoryStrava
6964 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 90 [name] => Strava [slug] => strava [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 90 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 30 [filter] => raw [cat_ID] => 90 [category_count] => 30 [category_description] => [cat_name] => Strava [category_nicename] => strava [category_parent] => 0 ) )

Bunky starnú okrem iného tiež pôsobením voľných radikálov. Pokiaľ teda chceme tento proces spomaliť, je dôležité tieto ich čo najviac redukovať. To môžeme dosiahnuť dvoma spôsobmi:

  1. obmedziť ich vznik
  2. prijímať látky, ktoré pomáhajú voľné radikály neutralizovať

Voľné radikály vznikajú v tele stresom, behom zápalových reakcií a pri vysokých telesných teplotách. Tiež sa do tela môžu dostať z vonkajšieho prostredia. Hlavným zdrojom je cigaretový dym a výfukové plyny. Ďalej potom napríklad dusičnany a niektoré pesticídy či herbicídy.

V boji proti voľným radikálom pomáhajú potraviny a doplnky stravy obsahujúce antioxidanty. Medzi hlavné antioxidanty radíme karotenoidy, vitamíny C a E a flavonoidy. Čo je teda vhodné zaradiť do jedálnička? 

Vodný melón

Aj napriek tomu, že hlavnou zložkou tejto potraviny je voda, obsahuje radu minerálnych látok a vitamínov. Napríklad vitamín A. Zrniečka z melóny nevyberajte. Obsahujú lykopen a lysín, ktorý napomáha tvorbe kolagénu. A k tomu všetkému má málo energie, takže sa nemusíte báť, že priberiete. 

Čučoriedky

Tieto bobule obsahujú antioxidant antokyan, ktorý udržuje pružnú pokožku. Tiež pomáhajú k posilneniu imunitného systému. Len si nepleťte čučoriedky s tými kanadskými. Tie len ako čučoriedky vyzerajú, ale obsahovo sú rozdielne. 

Orechy

Orechy obsahujú n-3 nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E, Se, Zn a mnoho ďalších prospešných antioxidantov. Je dobré kombinovať rôzne druhy orechov, aby bolo spektrum užitočných látok čo najširšie. Len pozor na arašidy, nie sú to orechy, takže neobsahujú zdravé tuky. 

Listová zelenina

Obsahuje luteín a zeaxantín, rastlinné pigmenty, ktoré chránia oči pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia. Patrí sem napríklad rímsky šalát, valeriána poľná (ľudovo nazývaný polníček), brokolica, karfiol, rukola, špenát, šalát, zeler, ružičková kapusta. Sú tiež zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre syntézu a opravu DNA.

Ďalším, nemenej dôležitým faktorom spomaľujúcim starnutie je spánok. Dôležitá je hlavne REM fáza spánku, počas ktorého máme sny. Preto sa snažte spať ideálne 7 hodín denne. 

Autor NutritionPro

3075 Array ( [sautor] => nutrationpro ) Array ( )

Prémiová krabičková diéta NutritionPro

Jedálniček zostavujeme na mieru cieľom a telesnej kompozícii. Dôležitá je pre nás rozmanitosť jedálničkov a prémiové suroviny. Distribúcia v rámci Českej republiky.

Viac sa o nás dozviete na: nutritionpro.cz