Sauna – prospešná nášmu zdraviu

CZHealthFactoryTipy
7410 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 81 [name] => CZ [slug] => cz [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 81 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2894 [filter] => raw [cat_ID] => 81 [category_count] => 2894 [category_description] => [cat_name] => CZ [category_nicename] => cz [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 75 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 75 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 40 [filter] => raw [cat_ID] => 75 [category_count] => 40 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Pobyt v saune prospieva zdraviu. Detoxikuje organizmus, uvoľňuje svalové napätie, zbavuje stresu, má priaznivý vplyv na látkovú výmenu, posilňuje imunitu a zlepšuje spánok. Všetky blahodarné účinky na Vás vďaka saunovaniu môžu mať vplyv vtedy, keď pri saunovaní viete, ako správne postupovať. Aké sú teda zásady správneho saunovania?

Bez plaviek? Áno, bez plaviek!

Pred príchodom do sáun je dôležitá príprava. Nemali by ste chodiť do sauny ani s plným alebo prázdnym žalúdkom. Pred vstupom do sauny sa osprchujeme a umyjeme mydlom. Naopak mydlom sa už neumývajte ani v priebehu saunovania ani po samotnom ukončení, aby mohla pokožka dýchať. Do sauny vstupujeme bez akéhokoľvek oblečenia a rozhodne nie v plavkách. V saune sa človek potí a tým vzniká pod plavkami živná pôda pre baktérie. Mimo toho sa pri vyšších teplotách môžu uvoľňovať toxické látky z umelých vlákien, preto do sáun jedine nahí. Utrite sa do sucha a zahalení v prestieradle alebo v uteráku vstupujeme do sauny.

Pobyt v saune, ochladzovanie, relaxácia – a znovu

Pokiaľ je to možné, odporúčame pri saunovaní zvoliť polohu v ľahu pre efektívne prehriatie celého tela. V saune strávime zhruba 10-15 min. pri teplote okolo 90°. Ako dlho ale v saune zostať sa líši podľa teploty sauny, podľa Vášho zdravotného stavu a tiež podľa toho, ako ste zvyknutí sa saunovať. Saunujte sa teda tak dlho, kým sa cítite dobre. Utierajte pot z povrchu tela (môžete použiť aj mäkkú kefu alebo hubku), tým sa otvoria kožné póry a odplavia sa nečistoty z tela. Bezprostredne po odchode zo sauny sa osprchujte. V sprche sa nemusíme osprchovať hneď ľadovou vodou, naopak, mali by sme postupovať postupne a opatrne. Sprchujeme sa od končatín, cez telo, k srdcu až po hlavu. Môžete začať najprv s vlažnou vodou a postupne ju ochladzovať. Po ochladzovacej fáze by sme mali relaxovať zhruba podobný čas ako sme strávili v saune.

Striedanie tepla a chladu a relaxáciu opakujte aspoň 3x. Pred každým ďalším vstupom do sauny sa vždy utrite do sucha, urýchlite tým potenie v saune. Nechoďte do sauny mokrí a už vôbec nie bezprostredne po sprche, nevynechávajte relaxačnú fázu. Telo dostáva počas saunovania zabrať a potrebuje nabrať silu

Pár tipov na záver

  • Počas saunovania pite dostatok nesladenej vody.
  • Nechoďte do sauny, pokiaľ sa cítite chorí.
  • Rešpektujte ostatných a saunujte sa v tichosti.
  • Vi verejných saunách nepolievajte kamene vodou, neregulujte teplotu.
  • Vplyvom fajčenia a pitia alkoholu sa stráca efekt saunovania.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.