ČO JE MINDFULNESS A AKO NÁM MÔŽE POMÔCŤ?

HealthFactory
8240 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Proti úzkosti a stresu nie je v dnešnom svete v podstate nikto stopercentne odolný. Obidve sa často dlhodobo strádajú a prejavia sa vo chvíli, kedy to najmenej čakáme. Preto je dôležité, aby sme k starostlivosti o naše duševné zdravie zaujali proaktívny prístup. Niekoľko minút praktizovania mindfulness každý deň môže byť z dlhodobého hľadiska k nezaplateniu.

Čo je mindfulness?

Mindfulness je meditatívna praktika a zručnosť, ktorá nám pomáha sústrediť sa na prítomný okamih a na to, čo sa v danom okamžiku deje bez akéhokoľvek posudzovania a hodnotenia. Do slovenčiny sa najčastejšie prekladá ako všímavosť, prítomnosť, či duchaplnosť. Jedným zo základných cieľov tejto techniky je odvrátiť pozornosť od neproduktívnych myšlienok. Mindfulness sa zároveň považuje za skvelý spôsob, ako znížiť mieru stresu a zlepšiť spánok. Navyše sa ukázalo, že jeho pravidelné praktizovanie pomáha zvýšiť aj výkon pri športe.

Podľa neurobiologických štúdií praktizovanie mindfulness môže ovplyvniť plasticitu štruktúry mozgu a jeho fungovanie. Medzi hlavné ovplyvnené neurokognitívne mechanizmy patrí emočná regulácia, sebauvedomenie a kontrola pozornosti. Výskumy taktiež ukazujú, že podporuje našu myseľ v tom, aby fungovala menej reaktívne, čo nám pomáha fungovať viac plynule v momentoch, kedy sú aktivované emócie. Jednoducho povedané, nič nás  tak ľahko nerozhodí. Zaujímavý je aj fakt, že štúdie ukazujú, že tí, ktorí mindfulness praktizujú, majú všeobecne väčší súcit ako s druhými, tak sami so sebou.

Kylie Gates, kreatívna riaditeľka Les Mills, prvý krát objavila mindfulness pri výuke lekcie Bodybalance, kde je na konci 8-10 minútová relaxácia a meditácia. Od tej doby sa snaží meditovať každý deň a hovorí, že miluje predovšetkým skutočný pocit sústredenia, ktorý jej tento druh meditácie prináša. Zároveň hovorí, že nie každý deň má čas venovať sa dlhej meditácii. Občas stačí aj pár minút sústredenia sa na svoju myseľ pri  pracovnom stole. Dôležitá je predovšetkým pravidelnosť, ktorá prináša ovocie. Zároveň v tom netreba hľadať zložitosť. Kylie hovorí, že urobiť si pohodlie, napojiť sa na svoj dych a zamerať sa naňho a na pozornosť svojej mysli je v podstate jednoduché. 

Osvojenie si mindfulness v stresujúcej dobe

Vplyvom pandémie Covid-19 a s ňou spojené úzkosti, ktoré sa veľmi rýchlo rozšírili po celom svete, sa milióny ľudí uchýlili k domácemu cvičeniu, a to nie len kvôli fyzickej kondícii, ale stále častejšie aj kvôli tej psychickej. Viacej ľudí preto začalo vyhľadávať aj kľudné lekcie typu jóga a pod., ktoré poskytujú priestor aj pre meditáciu a ktoré sme aj my začali pravidelne zaraďovať v sekcii online cvičení. 

A ako vlastne s mindfulness začať?

Začať môžete jednoducho a kľudne hneď, možností je veľa. Dajú sa nájsť napríklad videá na YouTube, ktoré začiatočníkom pomôžu preniknúť do mindfulness. Vznikajú tiež rôzne aplikácie, ktoré Vás do tejto meditatívnej techniky zasvätia a v neposlednom rade existuje aj rada kníh, ktoré sa zaoberajú tematikou mindfulness. Možnosťou je samozrejme aj zúčastniť sa mindfulness kurzov, akými sú Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) alebo Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) pod vedením certifikovaného lektora.

Autor Les Mills

7196 Array ( [sautor] => les-mills ) Array ( )