Imunitný systém, fyzické a duševné zdravie. Ako sa navzájom ovplyvňujú?

HealthFactory
8230 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Podľa WHO naše emočné, psychologické a fyzické a sociálne chovanie spolu so schopnosťou zvládať stres tvoria našu fyziologickú a duševnú osobnosť. Duševné zdravie človeka je určené rôznymi sociálnymi, psychologickými a biologickými faktormi v danom časovom okamihu.

Imunitný systém sa dá definovať ako systém, ktorý útočí na všetky cudzie patogény, ktoré vstupujú do tela – baktérie, vírusy, parazity atď. Zdravý imunitný systém je pre náš zdravý život absolútne nevyhnutný.

Je dôležité pochopiť, že duševné zdravie nie je obyčajnou absenciou duševných porúch a postihnutí. Duševné zdravie je zásadné pre to, aby ste boli produktívni a prispievali k spoločnosti ako celku. Vyrovnávanie sa so stresom a uvedomovanie si svojich schopností prichádza prirodzene s duševným zdravím.

Tvorí základ vášho myšlienkového procesu a spôsobu, akým komunikujeme s okolím. Psychická zdatnosť vám umožňuje zvládať stres, užívať si život a predchádzať recidíve akéhokoľvek fyzického alebo duševného ochorenia.

Čo sa stane, keď vaše duševné zdravie nie je v najlepšom stave?

Od kreativity po učenie k udržiavaniu medziľudských vzťahov hrá kľúčovú rolu psychologické zdravie. Zlé duševné zdravie ovplyvňuje hladké fungovanie každodenných činností. Môže to viesť k rade duševných porúch, najčastejšie k úzkostnej poruche. Môžete pociťovať nepokoj, únavu a narušený spánok. Môžete tiež zaznamenať panické poruchy, ktoré sa dajú popísať ako záchvaty paniky v dôsledku náhleho a intenzívneho stresu.

Poruchy nálady, ktoré sa dajú popísať ako zmeny nálady a poruchy schizofrénie, ktoré ovplyvňujú reč, myšlienky a celkovú každodennú interakciu a činnosti človeka.

Medzi ďalšie následky zlého duševného zdravia patrí:

  • Stávame sa extrémne tichým a izolovaným, vyhýbame sa spoločenským stretnutiam
  • Chudnutie a chuť k jedlu alebo všeobecne drastické zmeny chuti k jedlu
  • Problémy koncentrácie, reči a logického myslenia
  • Precitlivenosť na všetko okolo vás – zvuky, spomienky, vône a dotyky
  • Zlý výkon v škole, na pracovisku alebo pri akejkoľvek činnosti

Vzťah duševného zdravia a imunity

Duševné zdravie a imunitný systém sú úzko prepojené, pričom prvé ovplyvňuje druhé a naopak. Štúdie v čísle Psychológie zdravia z novembra 2002 uvádza, že imunitný systém je narušený, keď je človek neustále v strese, známy ako chronický stres. Schopnosť imunitného systému bojovať s inváziou a infekciou sa v prípade nezdravého duševného stavu znižuje. Jedným z najjednoduchších dôvodov môže byť uchýlenie sa k škodlivým metódam k prekonaniu stresu a iného nepokoja, ako je fajčenie a pitie, ktoré má priamy dopad na vaše telo.

Akú rolu hrá stres?

Štúdia University of Eastern Finland zistila, že duševné zdravie má vplyv na imunitný systém. Dáva to zmysel, pretože mnohokrát sa duševný a fyziologický stres objavuje fyzickými spôsobmi. Štúdia bola prevedená na deťoch s anamnézou fyziologického stresu v dôsledku nepriaznivých zážitkov z detstva a porúch spánku. Vedci zistili, že fyziologický stres narušuje reguláciu imunitného systému, pretože znižuje hladiny adiponektínu, protizápalové látky a kľúčového regulátoru nášho prirodzeného imunitného systému.

Podľa výskumu prevedeného Fakultou farmácie a lekárskej technológie Jordánske univerzity pre ženy telo v strese vytvára kortizol a znižuje cirkuláciu lymfocytov. Lymfocyty sú nevyhnutné pre boj s cudzími patogénmi.

Ako udržať svoje duševné zdravie v dobrej kondícii?

Cvičenie a fitness

Zdravý fyzický životný štýl pomáha zlepšiť vašu psychickú pohodu. Cvičenie sa dôrazne odporúča k boju s emočnou nestabilitou, pretože zanecháva pozitívny dopad. Napumpuje krvný obeh do vášho mozgu, čo pomáha pri jasnom myslení. Naviac uvoľňuje chemikálie ako endorfín a serotonín, ktoré zlepšujú vašu náladu. Keď cvičíte, centrálny a sympatický nervový systém tela spolu komunikujú, čo umožňuje lepšiu reakciu na stres. Celkom potom nezáleží či sa venujete individuálnemu fitness tréningu alebo intenzívnym skupinovým lekciám (napríklad Les Mills alebo HIIT).

Joga

Zdá sa, že joga moduluje systémy reakcie na stres a zvyšuje variabilitu srdcovej frekvencie, čo zvyšuje flexibilitu tela reagovať na stres. Pravidelná joga pomáha pri znižovanie stresu, úzkosti a depresie a mala by byť začlenená do vašej každodennej rutiny.

Relaxácia a meditácia

Meditácia je do značnej miery spojenia so zvládaním negatívnych emócií a stresu, čo zlepšuje duševné zdravie. Štúdia University of Wisconsin zistila, že po ôsmych týždňoch meditácie sa zvýšila elektrická aktivita v ľavom čelnom laloku spojená s aktivitou pri optimistických ľudí. Pokiaľ teda bojujete so stresom alebo psychickou pohodou, cvičte meditáciu.

Správna životospráva

Váš mozog vyžaduje zdravé jedlo a živiny pre správne fungovanie, rovnako ako všetky ostatné orgány vo vašom tele. Po konzultácii so svojim dietológom naplánujte vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, orechy, mliečne výrobky, ryby a dostatok vody. Je potrebné sa vyvarovať vysokého kofeínu, sladkých nápojov a alkoholu.

Komunikácia s okolím

Príčinou stresu alebo nepokoja môže byť často problém, problém nebo vaše pocity. Hovoriť s niekým o tom, čím prechádzate, znižuje záťaž vašej mysli a pomáha cítiť sa lepšie. Cítite sa podporovaní a menej sami.

Zníženie príjmu alkoholu a tabaku

Miesto toho, aby ste sa uchýlili k fajčeniu a pitiu alkoholu, aby ste utiekli pred stresom, je nutné obmedziť konzumáciu alkoholu a tabaku, pretože spôsobujú viac škody ako úžitku a nepriaznivo ovplyvňujú vaše fyzické zdravie.

Ako si teda zlepšiť život a zapojiť aktívny pohyb do zlepšenia imunity a duševného zdravia?

Integrovaný a vyvážený život je primárne riadený duševnou, emočnou a fyzickou pohodou. Vaša produktivita a efektivita v škole, na pracovisku alebo dokonca pri príležitostných sociálnych interakciách závisí na vašom psychickom aj fyzickom zdraví. Váš imunitný systém a náchylnosť k fyzickým ochoreniam sú tiež ovplyvnené vašou duševnou zdatnosťou. Nepriaznivý vplyv na vaše duševné zdravie priamo oslabuje váš imunitný systém a preto je dôležité sa o svoje duševné zdravie starať.

Joga, meditácia, fyzické cvičenie, intenzívne kardio tréningy na skupinových lekciách atď. pomáhajú zdravému životnému štýlu. Uprednostnite svoje duševné zdravie, pretože je jedným z kľúčov k zdravému telu a životu. Stačí pár minút denne a vaše telo aj myseľ sa vám odmení vysokou odolnosťou a výkonom.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.