Kedy je čas začať riešiť svojich pár kilogramov navyše?

HealthFactory
9308 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Váhové výkyvy stretávajú každého. Stojí za nimi mnoho vplyvov, ktoré všetky priamo súvisia so životným štýlom. Pokiaľ nedodržiavame zásady fyzickej i psychickej rovnováhy, je len otázkou času, kedy sa to na tele prejaví. Nejde ale iba o estetický problém. Stačí pár kilogramov navyše a začnú trpieť kĺby, srdce, cievny systém. V neposlednom rade má nadváha za následok aj poruchy metabolizmu, ktoré môžu prerásť až k cukrovke 2. typu.

Väčšina ľudí začne nadbytočný telesný tuk riešiť až vo chvíli, keď sa dopnutie nohavíc stane náročnou disciplínou. Rozhodnutie zhodiť pár kíl a vyzerať aj cítiť sa lepšie by však malo prísť oveľa skôr. A to aj u tých, ktorí majú len pár kíl navyše a sú skôr „pri tele“ než vyslovene tuční. Ideálne potom samozrejme je, pokiaľ nedovolíte svoje hmotnosti narastať a strážite si jej optimum po celý život. Tým aj chránite svoje zdravie.

Kilogramy navyše spoločne s nevhodným životným štýlom sú príčinou mnohých zdravotných komplikácií. Svetová zdravotnícka organizácia radí preto obezitu na piaty až šiesty najzávažnejší zdravotný problém ľudstva – spolu s fajčením. A Česi si držia vysokú hodnotu tohto rebríčka najobéznejších národov. Alarmujúce je, že aj napriek všetkým odporúčaniam sa nedarí nárast obéznych vo svete spomaliť a „normálny“ človek sa zväčšuje.

Zaznamenávame tiež zvyšovanie počtu osôb s diabetom II. typu. Predtým sa tomuto typu cukrovky hovorilo starecká, pretože postihoval starších dospelých. Vplyvom nezdravého životného štýlu sa ale stále častejšie týka mladších osôb a bohužiaľ aj detí.

Pre rozvoj diabetu sa ukazuje ako rizikový útrobný (vnútorný) tuk. Zdravotné riziko je u mužov pri obvode pása väčšom ako 102 cm, u žien viac ako 88 cm. Vhodnejšie je však nechať si mieru vnútorného tuku zmerať na špecializovanom prístroji. Už redukcia hmotnosti o 5 – 10 % vedie k pozitívnym prejavom na zdraví, ako je zníženie krvného tlaku, či nižšia hladina krvného cukru.

Nadváha, nedostatok pohybu, stres a do určitej miery dedičnosť sú hlavnými rizikovými faktormi, ktoré prispievajú k problému zvanému cukrovka 2. typu. Prevencia je pritom jednoduchá, pretože ako u väčšiny zdravotných komplikácií je základom opäť strava. Zamerajte sa na cukry, tie rafinované v jedálničku vynechajte a naopak zaraďte komplexné sacharidy. Telo si s ich trávením totiž dáva na čas, čo má za následok postupné uvoľňovanie glukózy do krvného obehu. Nezabudnite ani na vlákninu, ako vo forme zeleniny, tak strukovín a celozrnných produktov. Pri chudnutí oceníte, že zvyšuje pocit sýtosti. A čo bielkoviny? Bielkoviny sú v našej strave nevyhnutné. Majú mnoho funkcií a jednu skvelú vlastnosť. Majú vysoký sýtiaci efekt, takže po nich príde hlad až po dlhšej dobe a zároveň pri redukcii ochraňujú svaly pred ich úbytkom.

Strašiakom by rozhodne mali byť priemyselne spracované potraviny, ktoré majú viac negatívnych vlastností na ľudské zdravie.

S diabetom okrem stravy pomáha významne aj pohyb, ktorý je, povedala by som, priam nevyhnutný. Pokiaľ si na zmeny netrúfate sami, neváhajte sa obrátiť na fitnes trénera, ktorý bude vedieť vám zostaviť tréning presne podľa vašej fyzickej kondície a výživového poradcu, ktorý vám pomôže včas zvrátiť negatívny vplyv obezity, alebo vyššej nadváhy.

Autor FitPraha

9272 Array ( [sautor] => fitpraha ) Array ( )

Školiace centrum FitPraha

FitPraha je ojedinelý koncept, ktorý spája 2 základné kurzy – kurz pre fitness trénerov a kurz pre výživových poradcov.

Naším jasným cieľom je tvoriť fitness trénerov a výživových poradcov, pre ktorých je hlavné zdravie klientov, jeho zlepšovanie a postupnými krokmi správne nastavenie klienta v jeho každodennom živote.

Naším posolstvom je odovzdávať informácie, ktoré sú kvalitné, aktuálne a funkčné. Ponúkame tiež možnosť tieto informácie rozširovať a prehlbovať na nadväzujúcich kurzoch. Zakladáme si na profesionalite, preto naši lektori sú skutočnými odborníkmi na preberané témy.

fitpraha.cz