Viete sa uvoľniť? A môžem sa na to pozrieť?

HealthFactory
9945 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 160 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 160 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Ste na neuveriteľne krásnom mieste, slnečné lúče sa odrážajú od šumiaceho mora. Horúci a trochu drsný piesok vám šteklí chodidlá. Spoza baru počujete pieseň Anyway The Wind Blows zo seriálu Tropical Heat a nostalgicky si spomeniete na Nicka Slaughtera a jeho havajskú košeľu – tá s týmto článkom nemá nič spoločné, iba som chcel, aby sme si na to všetci spomenuli a navodili tú správnu atmosféru.

Toto všetko máte, ale stále vám v hlave vŕta, že niečo nie je v poriadku a mohlo by byť inak. Nikdy sa nedokážete fyzicky uvoľniť. Doliehajúci stres, priveľa myšlienok, žiadny prítomný moment a podobné ezo veci, ale nedokážete to, pretože je to dookola stále to isté: „zatni zuby, to zvládneš, napni biceps…“.

Zo svojej praxe poznám veľké množstvo ľudí, ktorí vyzerajú ako z časopisu. Samozrejme, ak by som sa ich dotkol v akúkoľvek dennú dobu, boli by ako skala. Naozaj, neustále – nieže by som po tom túžil, ale… nechajme to radšej tak. Títo ľudia sa nedokážu uvoľniť, nevedia sa „deaktivovať“.

Vedieť napnúť svaly a vytvoriť v tele napätie je super. Ale nevedieť ich uvoľniť je už dosť veľký problém.

Verím tomu, že väčšina z vás chce byť lepšia. Silnejšia, pružnejšia, krajšia, múdrejšia. A možno má veľa z vás aj na dovolenke pocit, že musí niečo robiť. OK, otočte to a naučte sa nerobiť nič. Nerobiť nič, vypnúť to napätie v tele, zlepšiť tým svoje zdravie a naučiť sa túto zručnosť, ktorú môžete krásne aplikovať v bežnom živote. Chodíte MHD? OK, sadni si a na chvíľu sa uvoľni. Máš v kancelárií chvíľu voľno, tak vypni Facebook – lebo predpokladám, že ho v práci práve čítaš – a vypni.

Byť v neustálom napätí je plytvanie energiou na chvíľu, kedy ju naozaj budete potrebovať. A nie, nie je to dôkaz sily. V napätých svaloch vám bude horšie prúdiť krv. A keď vám horšie prúdi krv, horšie sa regenerujete. A takto môžeme pokračovať ďalej a ďalej… napríklad až k tomu, že Vám to zvýši tlak a srdce bude viac zaťažované.

A ako na to? Je veľa metód. Od dychového cvičenia, sauny, jogy až po freediving. Nájdite si spôsob, ktorý vám vyhovuje. Rovnako, ako zvyšujete svoj výkon pri drepoch alebo mŕtvom ťahu, pracujte na tom, aby ste zvládli uvoľňovanie sa.

Nebojte sa byť občas mäkkýš.

Autor FitPraha

9272 Array ( [sautor] => fitpraha ) Array ( )

Školiace centrum FitPraha

FitPraha je ojedinelý koncept, ktorý spája 2 základné kurzy – kurz pre fitness trénerov a kurz pre výživových poradcov.

Naším jasným cieľom je tvoriť fitness trénerov a výživových poradcov, pre ktorých je hlavné zdravie klientov, jeho zlepšovanie a postupnými krokmi správne nastavenie klienta v jeho každodennom živote.

Naším posolstvom je odovzdávať informácie, ktoré sú kvalitné, aktuálne a funkčné. Ponúkame tiež možnosť tieto informácie rozširovať a prehlbovať na nadväzujúcich kurzoch. Zakladáme si na profesionalite, preto naši lektori sú skutočnými odborníkmi na preberané témy.

fitpraha.cz