Nedostatok pohybu je globálny problém a je úplne nevyhnutné ho riešiť!

HealthFactory
10364 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

27 miliárd USD ročne – to je cena za nedostatok pohybových aktivít. Podľa najnovšej publikovanej správy WHO o globálnom stave fyzickej aktivity ochorie v rokoch 2020 až 2030 takmer 500 miliónov ľudí na srdcové ochorenia, obezitu, cukrovku alebo iné civilizačné ochorenia (NCD). Príčinou je práve nedostatok pravidelného pohybu.

Správa o globálnom stave fyzickej aktivity v roku 2022 (Global status report on physical activity 2022), ktorú zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia v stredu 19.10.2022, zisťovala, do akej miery vlády implementujú odporúčania vydané WHO na zvýšenie fyzickej aktivity vo všetkých vekových kategóriách a vo všetkých výkonnostných skupinách.

Údaje zo 194 krajín ukazujú, že trend je celkovo pomalý, a že jednotlivé krajiny musia realizovať svoje strategické dokumenty na podporu pravidelnej pohybovej aktivity výrazne rýchlejšie.

  • Národné stratégie podpory fyzickej aktivity má menej ako 50 % krajín, z ktorých je funkčných menej ako 40 %!
  • Iba 30 % krajín má dostatok dát o množstve fyzickej aktivity v jednotlivých vekových skupinách.
  • Zatiaľ čo takmer všetky krajiny uvádzajú, že sledujú úroveň pohybovej aktivity dospelých, 75 % krajín sleduje úroveň pohybovej aktivity dospievajúcich a menej ako 30 % monitoruje fyzickú aktivitu detí mladších ako 5 rokov.
  • Len o niečo viac ako 40 % krajín má politické stratégie podporujúce aktívnu a udržateľnú dopravu, teda predpisy pre navrhovanie ciest, ktoré zvyšujú bezpečnosť chôdze a jazdy na bicykli.

„Je nevyhnutné, aby viac krajín rozšírilo zavádzanie národných stratégií na podporu pravidelnej fyzickej aktivity prostredníctvom chôdze, jazdy na bicykli, športu a ďalších pohybových aktivít. Prínosy sú obrovské, a to nielen pre fyzické a duševné zdravie jednotlivcov, ale aj pre spoločnosť, životné prostredie a ekonomiku… Dúfame, že krajiny a ďalší partneri túto správu využijú na budovanie aktívnejšej a zdravšej spoločnosti.

povedal Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ WHO

Ekonomická záťaž spôsobená nedostatkom fyzickej aktivity je značná a náklady na liečbu nových prípadov civilizačných ochorení, ktorým je možné predchádzať, dosiahnu do roku 2030 takmer 300 miliárd USD, čo predstavuje približne 27 miliárd USD ročne.

Hoci sa v posledných rokoch zvýšil počet vnútroštátnych stratégií zameraných na boj proti civilizačným ochoreniam a podporu pravidelného pohybu, v súčasnosti sa uvádza, že 28 % z nich nie je financovaných alebo sa vôbec nerealizuje. Správa, ktorá je považovaná za „najlepšiu ponuku“ pri motivovaní obyvateľstva k boju proti civilizačným ochoreniam ukázala, že len o niečo viac ako 50 % krajín viedlo v posledných dvoch rokoch národnú komunikačnú kampaň alebo organizovalo akcie zamerané na masovú podporu pravidelnej fyzickej aktivity. Pandémia COVID-19 nielenže tieto iniciatívy zastavila, ale tiež negatívne ovplyvnila realizáciu jednotlivých stratégií. V mnohých komunitách to prehĺbilo nerovný prístup k pohybovej aktivite a k možnostiam zapojenia sa do tejto aktivity.

Pomôcť krajinám zvýšiť pohybovú aktivitu je cieľom Globálneho akčného plánu WHO pre fyzickú aktivitu na obdobie 2018-2030 (GAPPA), ktorý stanovuje 20 politických odporúčaní. Okrem aktívnej a bezpečnej dopravy sa venujú zvýšeniu ponuky programov a príležitostí pre fyzickú aktivitu v kľúčových prostrediach, ako sú zariadenia starostlivosti o deti, školy, primárna zdravotná starostlivosť a pracoviská.

Správa o globálnom stave tiež hodnotí, ako sa jednotlivým krajinám darilo plniť tieto odporúčania a, bohužiaľ, ukazuje, že je potrebné urobiť oveľa viac. Jedným zo zásadných zistení správy o globálnom stave v oblasti fyzickej aktivity je existencia značných medzier v globálnych údajoch, ktoré umožňujú sledovať pokrok v dôležitých politických opatreniach – napríklad v oblasti ponuky verejných otvorených športovísk, pešej a cyklistickej infraštruktúry alebo telesnej výchovy v školách.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.