Vplyv modrého svetla na zdravie

HealthFactory
10333 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Viditeľné modré svetlo je časť spektra viditeľného svetla, ktorá má najkratšie vlnové dĺžky a najvyššiu energiu. Modré svetlo vo všeobecnosti definované ako viditeľné svetlo v rozmedzí od 380 do 500 nm. Modré svetlo je niekedy ďalej rozdelené na modro-fialové svetlo (približne 380 až 450 nm) a modro-tyrkysové svetlo (približne 450 až 500 nm).

Čo robí modré svetlo? Zúčastňuje sa na vytváraní vašich „biologických hodín“, a tak má množstvo rôznych účinkov na fyzické a psychologické procesy – napríklad bdelosť, spánok, nálady, motiváciu, pamäť, chuť do jedla, reguláciu hladiny cukru v krvi a ďalšie. Jasné modré svetlo stimuluje bunky v sietnici, ktoré sa pripájajú k hypotalamu, časti mozgu, ktorá pomáha riadiť cirkadiánne rytmy a množstvo ďalších metabolických / endokrinných funkcií.

Modré svetlo a jeho negatívny vplyv na kvalitu spánku je v poslednom čase veľmi horúcou témou. Vedci sa domnievajú, že svetelná expozícia modrým svetlom vo večerných a nočných hodinách je jedným z hlavných dôvodov, prečo mnohí ľudia zápasia so spánkovou depriváciou a v dôsledku toho aj s následkami, ako je prírastok na váhe, nadmerná únava a depresívne nálady. Používanie elektroniky – telefónu, notebookov, tabletov a ďalších zariadení počas obdobia krátko pred spaním nie je práve najlepším zvykom, ktorý by ste mali praktizovať, pretože modré svetlo ovplyvňuje váš cirkadiánny rytmus.

Možno si hovoríte, čo to vlastne to modré svetlo je a čím je tak diametrálne odlišné od bežného svetla. Nižšie sa porozprávame o tom, ako sa modré svetlo líši od svetiel iných vlnových dĺžok, o dopadoch, ktoré má na vaše telo (dobré aj zlé), a o jednoduchých spôsoboch, ako môžete expozíciu voči nemu ľahko ovládať.

Kde všade sa s modrým svetlom môžeme stretnúť?

Počas dňa sme modrému svetlu vystavení veľmi často, a to nielen vo vnútorných priestoroch, ale dokonca aj vonku. Modré svetlo sa nachádza:

  • Slnečné svetlo, hlavný zdroj tohto typu svetla. Je to vlastne rozptyl lúčov modrého svetla, ktorý spôsobí, že sa za slnečného dňa objaví bezoblačné nebo. Žiarivky a LED žiarovky, ktoré pomáhajú osvetliť váš domov. Obrazovky elektronických zariadení, vrátane počítačov, notebookov, tabletov/notebookov a smartfónov. Štúdie ukazujú, že pre väčšinu ľudí je množstvo modrého svetla prijímaného z obrazoviek v skutočnosti malé v porovnaní s množstvom zo slnka. Svetelné terapeutické boxy používané na liečbu sezónnej afektívnej poruchy.

Vplyv modrého svetla na spánok

Je všeobecne známe, že trávenie nadmerného množstva času na digitálnych zariadeniach a ich využívanie v krátkom rozmedzí pred uložením sa do postele môže narušiť cirkadiánny rytmus. Cirkadiánny rytmus je biologický rytmus s periódou s dĺžkou približne 24 hodín, môže kolísať medzi 20 až 28 hodinami (lat. circa = približne, dies = deň). Ide o pravidelne sa opakujúce zmeny fyziologických funkcií, napr. telesnej teploty, sekrécie hormónov, krvného tlaku a pod. Každý človek má svoje vlastné „biologické hodiny“. Tie sú riadené malým zhlukom buniek v hypotalame, čo je časť mozgu, ako už bolo spomenuté, a presne tam naše vnútorné hodiny „sídlia”. Cirkadiánny rytmus je riadený práve našimi biologickými hodinami a poctivo signalizuje telu, že v noci má spať a cez deň bdieť. Aj naše telo modré svetlo vo svojej prirodzenej forme používa, a to práve na reguláciu prirodzeného cyklu spánku a prebúdzania. PRIRODZENÉ modré svetlo tiež napomáha zvyšovať bdelosť, skracuje dobu reakcie, zlepšuje náladu a navodzuje pocit pohody.

Ale vo chvíli, keď sa cirkadiánny rytmus vychýli z normálov, stávame sa náchylnejšími na civilizačné ochorenia, ako je cukrovka, srdcové choroby a obezita. Až do príchodu umelého osvetlenia bolo hlavným zdrojom svetla slnko a ľudia trávili večery v (relatívnej) temnote. Dnes je však väčšina z nás vystavená svetlu (elektronické zariadenia a žiarovky) až do okamihu, keď ideme spať. Existujú dôkazy, že vysoká expozícia svetlom v noci (teda akonáhle sa urobí vonku tma) potláča uvoľňovanie hormónu melatonín, čo je primárny hormón, ktorý ovplyvňuje cirkadiánne rytmy a spánkové cykly. Nižšie hladiny melatonínu môžu sťažiť zaspávanie a celkovo kvalitu spánku a novo vznikajúce štúdie naznačujú, že to môže byť spojené aj s ďalšími vážnymi zdravotnými problémami.

Ako môže modré svetlo spôsobiť poškodenie očí? V porovnaní s UV svetlom nedokážu ľudské oči modré svetlo blokovať tak dobre. Veľmi vysoké percento viditeľného modrého svetla prechádza rohovkami a šošovkami očí a dosahuje sietnicu (vnútorné obloženie zadnej časti oka). Dlhodobé a nadmerné vystavenie modrému svetlu môže spôsobiť poškodenie sietnice a prispieť k vekom podmienenej makulárnej degenerácii (VPMD), ktorá môže viesť k strate zraku.

Okrem obáv z poškodenia očí je teraz príliš veľká expozícia modrého svetla v noci spojená s narušením cirkadiánnych rytmov, a ako bolo uvedené vyššie, môže to predstavovať riziko vzniku problémov, ako sú:

  • Kolísanie krvného cukru
  • Obezita / nárast hmotnosti (kvôli zmenám hladín leptínu, hormónu, ktorý ovplyvňuje naše chute)
  • Cukrovka
  • Kardiovaskulárne problémy
  • Depresie
  • Potenciálne aj rakovina

Má modré svetlo ale aj nejaké benefity?

Aj keď vás to možno prekvapí, modré svetlo vo svojej podstate nie je zlé a v skutočnosti má dokonca hneď niekoľko významných benefitov. Zatiaľ čo expozícia v noci môže narušiť spánok, expozícia počas dňa je v skutočnosti dôležitá pre reguláciu mnohých telesných funkcií. Expozícia slnečným lúčom, čo je číslo jeden, pomocou ktorého sú ľudia vystavení vysoko energetickému viditeľnému svetlu, je potrebná na dosiahnutie potrebnej zdravej hladiny vitamínu D a tiež na reguláciu našich cirkadiánnych rytmov (prirodzená bdelosť a spánkový cyklus tela), a taktiež ovplyvňuje náladu.

Výskumy naznačujú, že vystavenie prirodzenému svetlu (teda ideálne tomu vonku) podporuje bdelosť, chráni pred depresiou (konkrétne najmä pred sezónnou afektívnou poruchou, čo je typ depresie súvisiacej so zmenami ročných období a nedostatkom slnečného žiarenia) a pomáha s pamäťou a ďalšími kognitívnymi funkciami. Pretože regulovaný cirkadiánny rytmus je dôležitý pre spánok, existuje tiež súvislosť medzi dennou expozíciou pomocou PRIRODZENÉHO modrého svetla a ochranou pred obezitou, cukrovkou, srdcovými chorobami a ďalšími chorobami súvisiacimi s nedostatkom spánku. Určite vám je teda jasné, že je zásadný rozdiel medzi prirodzeným modrým svetlom a umelým modrým svetlom, ktorého zdrojom sú práve najrôznejšie elektronické zariadenia.

Zdroj: kulturistika.com

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.