Ako si udržať fit-kondíciu v čase zemiakových šalátov, rezňov a koláčov

FitnessHealthFactoryStravaTipy
10517 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 66 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 66 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 28 [filter] => raw [cat_ID] => 66 [category_count] => 28 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 90 [name] => Strava [slug] => strava [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 90 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 30 [filter] => raw [cat_ID] => 90 [category_count] => 30 [category_description] => [cat_name] => Strava [category_nicename] => strava [category_parent] => 0 ) [3] => WP_Term Object ( [term_id] => 75 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 75 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 43 [filter] => raw [cat_ID] => 75 [category_count] => 43 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Vieme, že vianočný čas nie je len o jedle a vaječnom koňaku. Ale realita býva v mnohých prípadoch iná. Je vianočný čas naozaj príčinou vyššej hmotnosti? Ako sa postaviť k tomu, že všade okolo nás je množstvo jedla a všetko vyzerá lákavo? Je naozaj nevhodné na návšteve dobroty a drinky odmietnuť?

Začal sa adventný čas a vianočné sviatky sa blížia veľkou rýchlosťou a niektorí z nás začínajú riešiť, či sa aj tento rok ručička váhy posunie o trochu vyššie. Podľa vybraných štatistík počas vianočných sviatkov priberie priemerný Slovák 3 – 5 kg. Toto je však úplne zbytočné a vôbec to tak nemusí byť, ak na svojom zdraví a kondícii pracujete po celý rok.

Telo máte len jedno a ako sa oň staráte, tak vám bude slúžiť. Venujte preto pozornosť tomu, ako a čo robíte počas celého roka. Je to určite lepší prístup ako sa venovať tomu, čo sa stane v priebehu 1 týždňa. 

Práve v tom je celé čaro. Keď po celý rok pravidelne cvičíte, máte bežný pohyb, v strave si vyberáte predovšetkým to, čo je pre vás prínosné, čo vaše telo naozaj potrebuje, potom vás vianočné sviatky nemôžu vykoľajiť. Možno odbočíte na deň, dva iným smerom a vychutnáte si štedrovečernú večeru, silvestrovskú zábavu a návštevy u príbuzných, ale vaše nastavenie, váš životný štýl vám nedovolia odbočiť na dlhší čas, alebo dokonca natrvalo. Potom ide strach z Vianoc úplne bokom a, naopak, užijete si ich plnými dúškami a nebude pre vás problém zájsť si do fitness klubu, ísť na prechádzku a uprednostniť zdravšie stravovanie, pretože to je váš život. Nestane sa vám, že si odnesiete tých 5 kg navyše. Pretože viete, čo je pre vás najlepšie, pretože viete, čo robiť, aby ste sa dostali späť do svojho režimu, pretože viete, že nie je potrebné sa prepchávať. A viete, čo je na tom najskvelejšie? Že nad tým nebudete musieť ani premýšľať. Toto uvedomenie si a získanie zdravých návykov je to, čo by mal mať každý z nás.

Bohužiaľ, takto tomu však nie je, čo je úplne markantne vidieť zo štatistík týkajúcich sa neustáleho nárastu ľudí s nadváhou a obezitou. Dokonca sa teraz začala skracovať aj dĺžka života, ktorá dlhé roky rástla. Ďalším ukazovateľom je narastajúca nadváha a obezita detí. Ide o alarmujúci vývoj.

Preto nečakajte a dnes urobte jednu vec pre seba. Napríklad prejdite o 500 krokov navyše, zjedzte o 1 kus zeleniny viac, choďte o 30 minút skôr spať, ráno si namiesto kávy nalačno uvarte čaj, zjedzte polovicu svojej obľúbenej popoludňajšej sušienky. Každý deň, kedy urobíte niečo pre svoje zdravie, sa počíta.

A to isté platí aj pre vianočné sviatky. Večeriate zemiakový šalát s vyprážaným kaprom? V poriadku. Ale je nutné urobiť kopec šalátu a jesť ho 3 dni? Máte radi vianočné pečivo a nechcete sa oň pripraviť? V poriadku. Ale verte, že nie je nutné mať doma 3 krabice. Milujete vaječný koňak? V poriadku. Nalejte si malý štamprlík a vychutnajte si ho rovnako ako akúkoľvek inú dobrotu. Nie je súčasťou pitného režimu. Chcete sa pozerať na rozprávky a nič nerobiť? V poriadku. Urobte si oddychový deň, ale vaše telo potom ocení pohyb. Budete sa možno čudovať, ale aj vy sami sa budete cítiť lepšie.

Advent je tu, tak si ho vychutnajte a zároveň myslíte aj na to, že 1 vec denne pre vaše zdravie sa počíta.

Autor NUTRIČNÍ INSTITUT

10158 Array ( [sautor] => nutricni-institut ) Array ( )

Profesionálne vzdelávacie kurzy pre výživových poradcov, fitness trénerov i verejnosť.

Z.akladáme si na tom, aby naše znalosti, ktoré odovzdávame ďalej, stáli na overených faktoch, najnovších trendoch a poznatkoch. Spolupracujeme s lekármi aj ďalšími odborníkmi z mnohých oblastí, ktoré so zdravím a výživou úzko súvisia

nutricni-institut.cz