Silový tréning ako limetka

HealthFactory
10477 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Zimné obdobie je pre mňa ako pre trénera tým najviac zaujímavým. Nie je to kvôli tomu, že sa gymy opäť plnia ľuďmi a ja mám veľa práce, ale predovšetkým preto, že prichádza čas dať po letnej sezóne všetko znovu do poriadku.

Už ste zrejme počuli porekadlo „keď sa zima spýta, čo si robil v lete“. Ja toto porekadlo vo svojej práci otáčam a pýtam sa, čo ste robili v zime.

Je jedno či beháte, jazdíte na bicykli alebo chodíte po horách – o mimosezónnej príprave pre športovcov či tímové športy si povieme inokedy. Stále by malo platiť, že po aktivitách, ktoré môžu byť náročné pre naše telo, je potrebné urobiť kompenzácie, aby sme zase mohli v pokoji, bez problému, bez bolesti a hlavne možností byť lepší, vybehnúť.

Samozrejme, platí, že ak chceme byť lepší v behu, tak by sme mali behať. Ak chceme byť lepšími cyklistami, tak by sme mali jazdiť na bicykli. Silový tréning je však tou pomyselnou limetkou do Mojita. Môžete mať všetky ingrediencie, ale bez tej limetky to jednoducho nie je ono. A to pomyselnou limetkou je práve silový tréning.

Keď si urobíme malý vedecký výlet, tak silový tréning nám pomôže s ekonomikou pohybu, kedy spotreba kyslíka bude nižšia. Zlepší sa koordinácia a zapojenie jednotlivých svalových skupín. Dôjde k zlepšeniu elasticity svalstva a väzov. 

Možno vám teraz napadá, že vašim primárnym cieľom nie je lámať rekordy, tak prečo by som teda mal silový tréning robiť. No, ono možno naozaj nie je vaším cieľom lámať rekordy, ale určite chcete tráviť čas na bicykli, pri behu alebo s batohom na horách kvalitne, bez obmedzení či bolesti v kĺboch a užiť si každú sekundu bez toho, aby ste museli premýšľať, že tento terén radšej vynecháte a toto stúpanie tiež. Jednoducho chcete vyraziť von.

Trávite veľa času v práci. Sedíte, stojíte alebo celý deň ťaháte rôzne prepravky. Potom bez prípravy vyrazíte. Nič proti tomu, je skvelé, že ste to urobili a chcete zároveň robiť niečo, čo vás baví. Lenže naším všedným životom si vyrábame množstvo problémov do budúcnosti a pokiaľ nebudeme robiť veci, ktoré nás dajú znovu do poriadku – niekedy aj doslova – tak skôr alebo neskôr môže prísť chvíľa, keď namiesto radosti z aktivity príde bolesť a zloba. Dobre nastavený silový tréning nám s týmto môže pomôcť.

Nebavíme sa tu o zväčšení svalovej hmoty, ale o možnosti dať telu viac sily, stability a pružnosti, ktorú si zaslúži. Nebavíme sa tu o piatich tréningoch len v gyme – bohato nám stačí 25 – 30 % tréningového objemu. Nebavíme sa tu o brutálnom tréningu, po ktorom budete chodiť po štyroch, pretože z takého tréningu by ste, naopak, mali odchádzať plní energie.

Takže využite ten čas, ktorý ste teraz získali, pracujte na sile, stabilite a pružnosti pre svoje telo. A to nielen ako kompenzáciu pre vašu hlavnú aktivitu, ale predovšetkým pre svoj životný štýl. Nebojte sa toho, že po zime vyjdete medzi ľudí ako obrovská hromada svalov – a ak sa to stane, zastavím sa u vás po radu, ako ste to dokázali.

Pavel Kuncl ml. – hlavný lektor FitPraha

Autor FitPraha

9272 Array ( [sautor] => fitpraha ) Array ( )

Školiace centrum FitPraha

FitPraha je ojedinelý koncept, ktorý spája 2 základné kurzy – kurz pre fitness trénerov a kurz pre výživových poradcov.

Naším jasným cieľom je tvoriť fitness trénerov a výživových poradcov, pre ktorých je hlavné zdravie klientov, jeho zlepšovanie a postupnými krokmi správne nastavenie klienta v jeho každodennom živote.

Naším posolstvom je odovzdávať informácie, ktoré sú kvalitné, aktuálne a funkčné. Ponúkame tiež možnosť tieto informácie rozširovať a prehlbovať na nadväzujúcich kurzoch. Zakladáme si na profesionalite, preto naši lektori sú skutočnými odborníkmi na preberané témy.

fitpraha.cz