Body positivity? Chvála originality!

CvikyHealthFactoryTipy
10645 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 88 [name] => Cviky [slug] => cviky [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 88 [taxonomy] => category [description] => Máš pocit, že niektoré cviky ti jednoducho nejdú úplne ideálne? Potrebuješ ich viac vysvetliť a ukázať? Práve preto je tu táto kategória, kde ti vysvetlíme a ukážeme prevedenia rozličných cvikov. [parent] => 0 [count] => 30 [filter] => raw [cat_ID] => 88 [category_count] => 30 [category_description] => Máš pocit, že niektoré cviky ti jednoducho nejdú úplne ideálne? Potrebuješ ich viac vysvetliť a ukázať? Práve preto je tu táto kategória, kde ti vysvetlíme a ukážeme prevedenia rozličných cvikov. [cat_name] => Cviky [category_nicename] => cviky [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 75 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 75 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 43 [filter] => raw [cat_ID] => 75 [category_count] => 43 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Konečne! Žiadne škatuľkovanie, žiadna unifikovanosť, žiadne jednotné vzorce pre všetkých naraz. Sme predsa ľudia, navzájom tak odlišní. Práve táto neskutočná pestrosť je nesmierne vzrušujúca. Neodlišujeme sa len fyzicky, ale aj tým, čo nosíme vo svojej hlave, vo svojom srdci a duši. Sme nezameniteľní….

Na prvý pokus však ideme každodenne na „trh“  so svojou neprehliadnuteľnou telesnou schránkou, ktorá sa spolu s nami počas života často vyvíja a premieňa. Páčime sa sami sebe, je nám dobre v našom tele, prekáža nám niečo, čo by sme mali radi inak?

Radujme sa, do kvetnatej slovenčiny práve prichádza anglický výraz BODY POSITIVITY, ktorý oslavuje pozitívne prijatie všetkých našich fyzických rozdielností a odlišností. Nemusíme už nikoho napodobňovať, na stránkach módnych časopisov už na nás nevyskakujú vyziabnuté modelky, vzorce pre telesnú krásu dostali trhliny. A to celosvetovo! Aj preto môžeme na titulnej stránke renomovaného časopisu Vogue, ktorého šéfredaktorka pred viac ako dekádou vyhlásila, že je tam miesto len pre „štíhle osobnosti“, dnes vidieť veľké a pevné zadky, ktoré sú vďaka Kim Kardashianovej „in“. A tak na nás z obálky Vogue šťastne pozerá napríklad modelka Ashley Grahamová, vážiaca 95 kíl.

Nie že by Twiggy bola navždy zabudnutá, ale aj Věstonická venuša a renesančné ženské aj mužské krivky patria k vývoju vnímania ľudskej krásy. Už nie je také zásadné, ako nás vníma okolie, ale výsostne to, ako sa vnímame a cítime my sami.

Body positivity presadzuje telá všetkých tvarov a veľkostí a snaží sa o to, aby sme pochopili, že rozhodujúce je spolu s prijatím toho, čo nám príroda nadelila, nájsť potrebnú vyváženosť. Hnutie Body positivity oslavuje telesnosť ruka v ruke s ohľaduplnosťou a empatiou, ale súčasne vyzýva k tomu, že k svojmu telu máme pristupovať aj so snahou jeho jedinečnosť zdokonaliť a ovplyvniť. Na prvom mieste motivuje k zdraviu a sebaláske, nie k rezignácii nad tým, čo sami chceme zmeniť.

Meňme sa k lepšiemu, zdokonaľujme sa, pracujme na sebe fyzicky aj duševne, nech je nám dobre na svete. S Body positivity spája naše telo v prvom rade vnútorná spokojnosť, a ak máme životné hodnoty nastavené hlboko vnútorne, tak rezonujeme s Malým princom Antoine de Saint-Exupéryho: „Správne vidíme len srdcom. Čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“

Ocenenie vlastného tela, jednota našej duše a našej telesnej schránky je neoddeliteľnou súčasťou pozitívneho sebaobrazu, súvisí so sebaúctou a optimizmom. A ak sme pozitívni (v psychologickom zmysle slova) vo svojom prístupe k životu a v prekonávaní jeho nedostatkov a problémov, ak mám svoje vízie a radi zdolávame prekážky, tak sme neprehliadnuteľní predovšetkým vďaka rozžiareným očiam a sršiacej energii.

O prísun hormónov šťastia je však potrebné sa starať, a tak si po n radi zájdeme do nášho obľúbeného fitka, odkiaľ odchádzame pocitovo aj fyzicky spokojnejší. Ak nám nestačí pravidelné cvičenie, ktoré môžeme považovať aj za výborné prírodné antidepresívum na vyladenie psychickej harmónie, a nechcené myšlienky nám pretrvávajú v hlave, tak sa s nimi vysporiadajme psychohygienou, ako to len pôjde: sami so sebou, s priateľmi, s rodinou, s osobným sprievodcom. Svetlo a ľahkosť pre budúce dni a vyladenie celej našej osobnosti stojí za to!

„Radosť existuje len v seba prijatí. Hľadajte dokonalé prijatie, nie dokonalý život.“ (írske príslovie)

Autor PhDr. Marie Vlčková

9246 Array ( [sautor] => phdr-marie-vlckova ) Array ( )

mentálna a životná koučka a terapeutka

Začnime robiť to, čo je nevyhnutné, potom to, čo je možné, a zrazu zistíme, že robíme nemožné.

Snaha pomáhať ľuďom charakterizuje celý môj doterajší život. Som vyštudovaná novinárka, už vyše tridsať rokov aj majiteľka kreatívneho reklamného a tlačového štúdia, oduševnená pozorovateľka života, certifikovaná koučka, terapeutka, konzultantka, mentorka a predovšetkým človek, ktorý má rád ľudí. Empatia, pokora a oduševnená blízkosť je mojím kľúčom pre porozumenie, schopnosť počúvať a láskavo hovoriť s ľuďmi, ktorí hľadajú na svojej životnej púti svetlo a naplnenie svojich snov a vízií.

Ako dlhoročná spolupracovníčka mága, liečiteľa a astrológa Emila Václava Havelku a ním zvolená prezidentka Bratstva Zlatej pyramídy, z.s. rada pomáham ľuďom objaviť v sebe vnútornú silu, nájsť impulzy k životnej zmene a predovšetkým vyladiť dušu i myseľ pre životnú rovnováhu, sebavedomie a pohodu.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz