Sedem najväčších mýtov o spánku

HealthFactoryTipy
10688 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 75 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 75 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 43 [filter] => raw [cat_ID] => 75 [category_count] => 43 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Existuje množstvo všeobecne rozšírených informácií o spánku. Od rôznych babských historiek a rád o tom, ako lepšie zaspať, až po fungovanie spánku a jeho chápanie. Nie vždy sa ale vypláca bezhranične veriť tomu, čo sa rozpráva, a aj keď sme niektoré zaujímavosti o spánku počuli už snáď toľkokrát, že sme im začali veriť, nemusí tomu tak byť. Prinášame vám odhalenie 7 najčastejších mýtov, ktoré sú úplne mylné.

1. V noci sa často budím, teda trpím nespavosťou

Väčšina z nás sa zobúdza aj niekoľkokrát za noc, len si to nepamätáme a myslíme si, že spíme v jednom kuse. Ak krátko po prebudení znovu zaspíme, nie je to žiadny problém. Spánok sa delí na fázu non-REM, počas ktorej telo odpočíva (klesá krvný tlak aj svalové napätie, dochádza k vylučovaniu hormónov…) a fázu REM, pri ktorej je telo už pripravené na zobudenie, ale mozog intenzívne odpočíva. Vtedy sa nám sníva, mozog ukladá zážitky, je vo fáze útlmu a otvára sa podvedomie. Prebúdzať sa môžeme v tomto štádiu, ale aj medzi jednotlivými spánkovými cyklami. Človek si ráno zvyčajne nepamätá, že sa počas noci opakovane na okamih zobudil a ihneď znovu zaspal. Z toho dôvodu nie je možné tieto stavy porovnávať s nespavosťou alebo podobnými chronickými stavmi.

2. Cez víkend sa môžem vyspať do zásoby

Bolo by pekné urobiť si takú malú zásobu spánku, z ktorej by sme neskôr mohli čerpať počas hektického pracovného týždňa, ale tak jednoduché to nie je. Na Univerzite v Chicagu vedci skúmali striedanie spánkového rytmu a prišli na to, že telo sa oklamať nedá. Naopak striedanie krátkej (cez týždeň) a dlhej (cez víkend) doby spánku organizmus preťažuje, takže potom nie je schopný stopercentne fungovať.

3. Musím spať osem hodín denne

Lekári hovoria, že ideálne je spať sedem až osem a pol hodiny denne. Lenže každý z nás je iný a odlišné nároky máme aj na dobu spánku. Niekomu stačia štyri hodiny, ale sú ľudia, ktorí potrebujú spať aj desať hodín denne. Kvalita spánku a odpočinku počas neho závisí od toho, či prebehnú kompletné spánkové cykly vrátane tých najhlbších fáz. Je jedno, či k tomu dôjde za štyri alebo za desať hodín.

4. Po alkohole sa mi lepšie spí

Ak si dáte pred spaním pol fľaše rumu, je pravdepodobné, že síce zaspíte takmer okamžite, ale ráno budete unavení a nevyspatí. Alkohol je totiž utlmujúca látka, ktorá pomáha lepšie zaspať, ale počas jeho vstrebávania a rozkladania sa spánok stáva plytším. Takže sa môžete zobudiť o trochu skôr, ako je pre vás zdravé, a aj samotná kvalita spánku bude pomerne biedna.

5. Počas spánku telo nič nerobí

V noci je množstvo telesných procesov nastavených na minimum – klesá telesná teplota, dychová frekvencia aj krvný tlak, ale telo tento čas využíva na obnovu buniek a vytvára nové neurónové spojenia v mozgu. Kvalitný spánok zlepšuje koncentráciu, posilňuje imunitný systém a pôsobí ako prevencia pred kardiovaskulárnym ochorením. Navyše v tme organizmus produkuje hormón melatonín, ktorý okrem iného spomaľuje starnutie.

6. Tabletka na spanie vždy pomôže

Ak sa cítite dlhodobo nevyspatí a odráža sa to na vašich denných aktivitách, mali by ste premýšľať, kde je zakopaný pes. Optimálne je zvládnuť nespavosť bez liekov. Zamyslite sa nad tým, či chodíte spať pravidelne, či pravidelne vstávate, či športujete a či si aj ďalšími praktikami pomáhate budovať návyk na zdravý spánok. Ak sa vám nedarí chodiť spať denne v určitú hodinu, tak odporúčame aspoň pravidelné vstávanie. Paradoxne sa tým síce „nespavým“ skracuje doba spánku, ale dochádza aspoň k synchronizácii biologických dejov, ktoré súvisia nielen so spánkom, ale aj s ďalšími pochodmi v organizme. V tomto prípade je úplne nevyhnutné ďalej zisťovať, čo je za nespavosťou. Ak ide o akútnu nespavosť (napríklad dôsledok nepríjemnej udalosti, životných či pracovných problémov), tak sú na mieste hypnotiká na štyri až šesť týždňov. Dlhodobá nespavosť, ktorá nie je reakciou na udalosti a trvá mesiace až roky, sa odporúča riešiť liekmi obsahujúcimi melatonín.

7. Čím budem unavenejší, tým lepšie sa vyspím

Extrémna únava môže, naopak, spôsobiť problémy so spánkom. Po náročnom dni, kedy sa sotva doplazíte do postele, ale váš mozog pritom stále ide na plné obrátky, spánok zvyčajne nie a nie prísť. Keď už sa vám (často s výdatnou pomocou liekov) podarí konečne zabrať, spánok je plytký a nezdravý. Navyše sa po ňom môžete paradoxne cítiť veľmi vyčerpaní.

Autor ProSpánek

10693 Array ( [sautor] => prospanek ) Array ( )

Produkty pre kvalitný spánok

Spoločnosť ProSpánek SE začala v strednej Európe projekt rozvoja a budovania siete predajní so zdravým a komfortným spánkom. Veríme, že vďaka širokej ponuke kvalitných produktov dokážeme zlepšiť kvalitu života. Našou prioritou je, aby ste sa v našich predajniach cítili ako doma. K tomu prispieva nielen príjemné a útulné prostredie našich predajní, ale aj ústretový a osobný prístup našich predajcov – špecialistov na zdravý spánok.