Wellbeing je v nás, kto to vie?

HealthFactoryTipy
10740 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 75 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 75 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 43 [filter] => raw [cat_ID] => 75 [category_count] => 43 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Aký je pre vás rok, do ktorého sme nedávno vstúpili a už v ňom ideme na plný plyn? Želali sme si, aby nám bolo naklonené zdravie, šťastie, spokojnosť, radosť zo života, pokojné a milé vzťahy s blízkymi aj vzdialenými, s rodinou, priateľmi …

Ľubozvučnú slovenčinu kvôli tomuto všetkému práve dostihol anglický výraz wellbeing, ktorý sa u nás rýchlo udomácnil predovšetkým preto, že je jednoslovný, a pritom taký mnohovýznamový.

Čo je vlastne wellbeing? Wellbeing nie je len o subjektívnej spokojnosti, pocite šťastia, materiálnom dostatku alebo úspešnosti. Je aj o fyzickom a psychickom zdraví, o celkovej kondícii, o hlbších aspektoch dobre prežitého života, o celkovej životnej pohode.

Wellbeing je takým koktailom nášho nadšenia pre to, čo nás napĺňa a čo máme možnosť a chuť robiť každý deň, našej potreby nadväzovať a žiť kvalitné vzťahy, potreby bezpečnosti našich financií, úrovne nášho duševného a fyzického zdravia vrátane celkovej fyzickej kondície a prepojenia so sociálnym prostredím, v ktorom žijeme.

Je zaujímavé vedieť, že dlhoročný výskum americkej spoločnosti Gallup vo viac ako 150 krajinách sveta vyzdvihuje, že ľudia s vyšším stupňom životnej pohody – wellbeingu – sú zdravší, produktívnejší, odolnejší voči stresu a lepšie čelia výzvam. Navyše sa ľahšie vysporiadajú s prírodnými katastrofami alebo spoločenskými krízami, rýchlejšie sa vyrovnávajú s neočakávanými udalosťami.

Čo z toho všetkého vyplýva pre nás? Skutočnosť, že si môžeme sami ovplyvňovať jednotlivé oblasti nášho wellbeingu podľa svojich možností rozličnými spôsobmi – trávením času s rodinou, s priateľmi, v záujmových aktivitách, v športe, skrátka pri akejkoľvek pre nás milej činnosti. A navyše sa môžeme, ak je to možné, obklopiť ľuďmi s pozitívnou energiou.

Našli ste si už platformu pre svoj wellbeing? Ak nie, urobte si čas na pripravovaný workshop, ktorý bude hravý. Veď život nie je záležitosťou len dobrých kariet, ale toho, že dokážeme hrať aj s tými zlými.

Teším sa na vás.

PhDr. Marie Vlčková

Autor PhDr. Marie Vlčková

9246 Array ( [sautor] => phdr-marie-vlckova ) Array ( )

mentálna a životná koučka a terapeutka

Začnime robiť to, čo je nevyhnutné, potom to, čo je možné, a zrazu zistíme, že robíme nemožné.

Snaha pomáhať ľuďom charakterizuje celý môj doterajší život. Som vyštudovaná novinárka, už vyše tridsať rokov aj majiteľka kreatívneho reklamného a tlačového štúdia, oduševnená pozorovateľka života, certifikovaná koučka, terapeutka, konzultantka, mentorka a predovšetkým človek, ktorý má rád ľudí. Empatia, pokora a oduševnená blízkosť je mojím kľúčom pre porozumenie, schopnosť počúvať a láskavo hovoriť s ľuďmi, ktorí hľadajú na svojej životnej púti svetlo a naplnenie svojich snov a vízií.

Ako dlhoročná spolupracovníčka mága, liečiteľa a astrológa Emila Václava Havelku a ním zvolená prezidentka Bratstva Zlatej pyramídy, z.s. rada pomáham ľuďom objaviť v sebe vnútornú silu, nájsť impulzy k životnej zmene a predovšetkým vyladiť dušu i myseľ pre životnú rovnováhu, sebavedomie a pohodu.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz