Ideálna telesná hmotnosť? To je tak trochu oriešok…

HealthFactory
11050 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

V dnešnej dobe mnoho ľudí neustále bojuje s nadváhou a snaží sa nájsť svoju ideálnu hmotnosť. Ideálna hmotnosť však nie je iba číslo na váhe, ale je to stav, kedy máte zdravú hmotnosť a cítite sa dobre. Ako teda spoznať svoju ideálnu hmotnosť?

Prvým krokom je určiť si svoj cieľ. Pokiaľ chcete schudnúť, je dôležité si stanoviť reálny cieľ. Nie je dobré si dať predsavzatie schudnúť 20 kilogramov za mesiac, pretože túto hmotnosť nemožno schudnúť zdravým a trvalým spôsobom. Je dôležité si stanoviť reálny cieľ a riadiť sa zásadou, že pomalý pokrok je stály pokrok.

Druhým krokom je určiť si svoj BMI (Body Mass Index). BMI je vzťah medzi váhou a výškou a určuje, či je vaša hmotnosť zdravá. Je dôležité si však uvedomiť, že BMI je iba orientačná hodnota a neberie do úvahy tukovú a svalovú hmotu. Na výpočet BMI stačí vydeliť vašu váhu v kilogramoch výškou v metroch na druhú.

Tretím krokom je určiť si svoj tukový podiel. Tukový podiel ukazuje, koľko percent tvojej váhy tvorí tuk. Pokiaľ máte vysoký tukový podiel, je pravdepodobné, že máte nadváhu. Tukový podiel sa dá zmerať pomocou špeciálnych vážiacich prístrojov, ktoré majú tento parameter zahrnutý.

Štvrtým krokom je posúdiť svoju kondíciu. Ak ste fyzicky aktívni, môžete mať väčšiu svalovú hmotu a teda aj väčšiu hmotnosť. To neznamená, že máte nadváhu, ale práve naopak, môže znamenať, že máte zdravú a fit postavu.

Posledným krokom je posúdiť svoje zdravotné riziko. Pokiaľ máte vysoký tukový podiel a nadváhu, môže to znamenať zvýšené riziko pre rôzne ochorenia, ako sú napríklad srdcové choroby, diabetes alebo vysoký krvný tlak. Ak existuje zdravotné riziko, je dôležité nájsť zdravý spôsob, ako schudnúť a dosiahnuť ideálnu hmotnosť. Je dôležité uviesť, že pristupovať k ideálnej hmotnosti ako k jednému konkrétnemu číslu, nie je správne. Každý človek má inú telesnú stavbu a metabolizmus, a preto je ideálna hmotnosť individuálna. Navyše ideálna hmotnosť sa môže v priebehu života meniť v závislosti na fyzickej aktivite, stravovacích návykoch a ďalších faktoroch.

Najdôležitejšie je mať zdravý a vyvážený životný štýl, ktorý zahŕňa pravidelnú fyzickú aktivitu napríklad v kombinácii silového a kardio tréningu a stravovania, ktoré zaisťuje dostatočný príjem potrebných živín. Pokiaľ sa budete riadiť týmito zásadami a budete si strážiť svoj tukový podiel a BMI, dosiahnete postavu, ktorá je pre vás zdravá a príjemná.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.