O testosteróne – teraz trochu inak

HealthFactory
11778 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 162 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 162 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Testosterón, primárny mužský pohlavný hormón produkovaný v semenníkoch, nie je iba olejom pre svalové mašiny. Je to kľúčový prvok našej psychiky, spoločenskej rovnováhy a dokonca aj pre ženy zohráva významnú úlohu, hoci v menšej miere. Jeho nedostatok môže mať dôsledky siahajúce od úbytku svalov až po psychickú nerovnováhu.

V dnešnej dobe, keď stres a nevhodné životné návyky dominujú, je kľúčové rozumieť vplyvu testosterónu. Preto sa teraz spoločne s Form Factory vrhneme hlbšie do tejto témy, ktorá často končí v tieni povrchných návodov na zvýšenie jeho hladiny napríklad najrôznejšími potravinovými doplnkami.

Zaujíma vás, prečo sa tak často hovorí o zvyšovaní testosterónu?

Řekněme, že jsem tedy běžný chlap jakéhokoli věku a ráno se vzbudím s nápadem „Hm, co takhle si zvýšit testosteron!“ Fakt? Vážně to takhle funguje? Jak tedy dospělý muž dojde k přesvědčení, že potřebuje zvýšit hladinu testosteronu? Řekněme, že záleží na věku. Mladý 20 letý muž bude motivován borci co sleduje na Instagramu a chce mít postavu i výbušnost jako oni. Muži středního věku se mohou setkat s úbytkem celkové energie. Pod vlivem obecného povědomí a internetu dojdou k závěru, že by to chtělo trochu víc testosteronu. No jo, ale má to háček. Co to vlastně znamená „víc testosteronu“? A odkud vědí, že ho mají málo? Drtivá většina mužů, kteří nakupují potravinové doplňky slibující zvýšení hladiny testosteronu přeci vůbec vlastní hladinu hormonů neznají! Nemají tedy následně ani představu o reálném účinku daného doplňku. Nebo snad jdou k lékaři a se slovy „Pane doktore, já teď budu tři měsíce baštit tribulus, můžete mi ohlídat, jestli se mi změní hormonální profil?“ To je legrační představa, ale legrace to přestává být, pokud zmotivovaný mladý kluk začne brát koktejl anabolických steroidů s touhou nabrat konečně ty svaly a zvládnout to rychle. To na jeho budoucí zdraví může mít katastrofální následky.

Takže tu máme fenomén, kedy sa veľká časť mužskej populácie vážne zaoberá zmenou hodnôt parametra veľmi dôležitého hormónu bez najmenšej znalosti jeho aktuálnej hodnoty, vlastných fyziologických možností a vlastne ani účinku terapie, ktorú si sami zvolia.

A preto sme si túto oblasť vybrali. Aby sme sa pokúsili postupne vysvetliť naozaj zásadnú a dôležitú úlohu testosterónu v predovšetkým mužskom živote, skúsili správne nastaviť vnímanie jeho úlohy a zodpovedne pristúpili k otázke čo a ako a prečo vlastne meniť a zvyšovať.

A preto vám ponúkame tento seriál. Budeme sa zaoberať všetkým podstatným: aký význam má testosterón pre naše zdravie, ako ovplyvňuje naše životy a ako správne pristupovať k udržiavaniu jeho zdravej hladiny.

Ale úplne najskôr predsa musíme poznať tú hladinu hormónu, ktorý nás zaujíma. Takže téma budúceho článku bude ako a kedy sa správne meria hladina testosterónu a čo nám nameraná hodnota môže oznámiť. A samozrejme, prezradíme vám, ako získať tieto kľúčové informácie o svojom zdraví bez návštevy lekára.

Autor NutriMed Lab, s.r.o.

11506 Array ( [sautor] => nutrimed-lab-s-r-o ) Array ( )