Dobrá fyzická kondícia ako štít proti rakovine!

HealthFactory
11819 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Stačí cvičenie a pohyb, aby ste mali menšie riziko rakoviny? Áno, ukazuje to nová štúdia publikovaná v prestížnom časopise British Journal of Sports Medicine. Táto správa odhaľuje, že mladí muži s vysokou fyzickou kondíciou majú neskôr nižšiu šancu na vznik deviatich druhov rakoviny, vrátane tých, ktoré postihujú hlavu, krk, pľúca, obličky a zažívací systém.

Výskumníci zistili, že tí, ktorí boli v mladosti v skvelej kondícii, mali o 19 % nižšiu pravdepodobnosť rakoviny hlavy a krku a dokonca o 20 % nižšie riziko rakoviny obličiek ako tí menej fyzicky zdatní. Zaujímavé je, že zistenie platí aj pre rakovinu pľúc – tí najzdatnejší účastníci mali o 42 % menšiu pravdepodobnosť vzniku tejto choroby. To je síce sčasti dané fajčením, ale svedčí to o pozitívnom vplyve fyzickej aktivity. Ale to nie je všetko. Výskum priniesol skutočne prekvapivé výsledky ohľadom rakoviny gastrointestinálneho traktu. U tých najzdatnejších účastníkov bola pravdepodobnosť rakoviny pažeráka, pečene, žlčovodov a žlčníka o takmer 40 % nižšia, a dokonca o 20 % nižšia pre žalúdok a hrubé črevo.

To však nie je všetko. Štúdia tiež ukázala, že čím vyššia je fyzická kondícia, tým nižšie je celkové riziko rakoviny. „Nemusíte sa stať profesionálnym športovcom, aby ste si znížili riziko,“ hovorí hlavný autor štúdie Dr. Aron Onerup. “Už menšie zlepšenie fyzickej kondície môže výrazne ovplyvniť riziko týchto typov rakoviny.” Štúdia je významná aj tým, že sa nezameriava len na self-reporting cvičení účastníkov, ale skutočne meria ich fyzickú kondíciu. To dodáva výsledkom väčšiu váhu a preukázateľnosť. Samozrejme, žiadna štúdia nie je bez chýb. Táto nesledovala ženy a nesledovala zmeny v životnom štýle účastníkov po pôvodnom testovaní, čo môže ovplyvniť výsledky.

Na záver, táto štúdia nám prináša dôležité ponaučenie: udržiavanie fyzickej kondície v mladosti môže mať ohromný vplyv na naše zdravie neskôr v živote.

Zdroj:

https://www-nbcnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.nbcnews.com/news/amp/rcna99853

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.