6 športov, pri ktorých spálite najviac kalórií

CvikyHealthFactory
12259 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 88 [name] => Cviky [slug] => cviky [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 88 [taxonomy] => category [description] => Máš pocit, že niektoré cviky ti jednoducho nejdú úplne ideálne? Potrebuješ ich viac vysvetliť a ukázať? Práve preto je tu táto kategória, kde ti vysvetlíme a ukážeme prevedenia rozličných cvikov. [parent] => 0 [count] => 30 [filter] => raw [cat_ID] => 88 [category_count] => 30 [category_description] => Máš pocit, že niektoré cviky ti jednoducho nejdú úplne ideálne? Potrebuješ ich viac vysvetliť a ukázať? Práve preto je tu táto kategória, kde ti vysvetlíme a ukážeme prevedenia rozličných cvikov. [cat_name] => Cviky [category_nicename] => cviky [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Začiatkom januára zažívajú športoviská nápor tých, ktorí sa rozhodli zhodiť prebytočné kilá po zimnej záhaľke a sviatočnom obžerstve. Mnohí z nich na to idú však zle a volia pohyb, ktorý nie je energeticky náročný. Aké športy sú na chudnutie najlepšie?

Chcete spaľovať kalórie? Kombinujte kardio a silový tréning

Pohyb má celý rad benefitov pre fyzické aj psychické zdravie. Zároveň je aj skvelým pomocníkom pri chudnutí, pretože vďaka spáleným kalóriám a vytvorením kalorického deficitu budete efektívne chudnúť. Zvoliť pritom môžete rýchlu chôdzu, beh, plávanie, korčuľovanie, jazdu na rotopede či čokoľvek ďalšie, čo vás baví a čo vám aktuálne možnosti dovolia. „Medzi najúčinnejšie spaľovače kalórií skutočne patria vytrvalostné cvičenia, avšak zo svojich skúseností odporúčam pri chudnutí aj silový tréning. V ňom sa síce budete pohybovať v nižšej tepovej frekvencii ako pri kardiu, a teda aj menej spálite, ale pomôže vám to pri formovaní postavy a budovaní svalov. Vďaka väčšiemu množstvu svalov vám vzrastie váš bazálny metabolizmus a spálite tak v stave pokoja viac energie.” tvrdí Tereza Horová, trénerka fitness siete Form Factory.

Martina Weisserová k tomu však dodáva, že vždy je nutné riešiť aj jedálniček: „Som síce zástancom pravidelného pohybu, ale pravda je taká, že bez kardia sa pri chudnutí zaobídete, bez správneho jedálnička nie.“ Ak chcete trvalo a zdravo schudnúť, potrebujete k tomu skrátka dobre a udržateľne jesť.

Jedálny lístok na chudnutie nie je žiadna veda

Základným pravidlom pre chudnutie je zaistiť si primeraný kalorický deficit. „Ak chcete schudnúť, denný kalorický výdaj musí byť vždy väčší ako príjem,“ vysvetľuje Weisserová a vymenováva základné diétne piliere, na ktoré sa pri zostavovaní jedálnička zamerať:

Dostatok kvalitných bielkovín
Obmedzenie jednoduchých sacharidov
Navýšenie zdravých tukov
Pridanie zeleniny ku každému jedlu
Pravidelný pitný režim
Čo sa týka nastavenia jednotlivých makroživín, odvíja sa to nielen od vašich cieľov, ale aj veku, zdravotného stavu, denného režimu, diétnej histórie v neposlednom rade fyzickej aktivity. Pri akej fyzickej aktivite teda vydáte najviac energie?

Beh

Pri behu spálite vôbec najväčšie množstvo kalórií za hodinu. Okrem toho behanie zlepšuje flexibilitu, zvyšuje vytrvalosť a silu. Donútiť sa však vybehnúť počas zimného obdobia býva výzva aj pre skúsených bežcov. Preto si nevyčítajte, keď vonkajšie behanie odložíte až na jar a namiesto toho dáte prednosť behu na bežeckom trenažéri v teple posilňovne. Avšak trénerka Tereza Horová prirodzený pohyb zimnou krajinou odporúča: „Príjemne vás to naladí na celý deň. Nemusíte však behať. Aj svižná prechádzka na čerstvom vzduchu splní svoj účel. Prípadne sa môžete prihlásiť na skupinový beh, kde vás ostatní bežci namotivujú a môže to byť pre vás väčšia zábava.”

Skákanie cez švihadlo

Pamätáte na svoje detské roky? Skákanie cez švihadlo vás do nich zaručene zase dostane. Pri tejto aktivite navyše môžete spáliť až 370 kcal za pol hodiny. Výhodou skákania cez švihadlo je aj to, že zlepšuje koordináciu, pomôžeme vám vypracovať pekné svaly na pažiach, nohách, hrudníku a ramenách. Celkovo vám zlepší kondíciu a zaskákať si môžete pokojne aj doma, pokiaľ na to máte dostatočný priestor.

Jazda na bicykli

Podobne ako v prípade behu nemusíte brázdiť snehové chodníky. Počas zimného obdobia sú skvelou alternatívou stacionárne kolesá, kde sa riadite podľa pokynov lektora, ktorý vytvára pomocou motivujúcej hudby profil trate. Záťaž si volíte podľa svojich individuálnych schopností.

VXN Workout

Milujete hudbu a tanec? V tom prípade skúste VXN Workout, nový Dance fitness program s atmosférou tanečného parketu, pôvodom z amerického Miami. „VXN Workout prebieha v prítmí sály so svetelnou atmosférou evokujúcou tanečný parket, kde sa pri počúvaní moderných hudobných remixov naučíte pod vedením inštruktora originálnou tanečnou choreografiou spálite vcelku veľké množstvo kalórií.” tvrdí trénerka Tereza Horová.

Jumping

Pokiaľ je pre vás tanec príliš veľké sústo, ponúka sa alternatíva v podobe jumpingu, dynamickej fitness aktivite, kde je základom kombinácia rýchlych a pomalých skokov, dynamických šprintov a silových prvkov v kombinácii s balančnými prvkami. Podobne ako pri predošlej aktivite sa cvičí v rytme hudby s tým rozdielom, že sa ku štíhlejšej postave nepretancujete, ale preskáčete.

HIIT

Pre vyznávačov menej alternatívnych športov sa ponúka starý dobrý, ale stále veľmi populárny, HIIT alebo vysoko intenzívny intervalový tréning. HIIT sa cvičí v sériách po 30 sekundách s maximálnym zaťažením doplnené o úseky s nižšou intenzitou. Tento typ cvičenia je efektívny najmä pri spaľovaní tuku a zlepšení fyzickej kondície a dynamiky. Tereza Horová na záver ešte dodáva, že jednotlivé lekcie bývajú odlišné, takže sa nestane, že by si vaše telo na cvičenie zvyklo. Výhodou je aj kombinácia kardia so silovými prvkami.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.