7 cvičení, ktoré sú trendy a môžete si ich v roku 2024 vyskúšať

Cviky
12379 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 88 [name] => Cviky [slug] => cviky [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 88 [taxonomy] => category [description] => Máš pocit, že niektoré cviky ti jednoducho nejdú úplne ideálne? Potrebuješ ich viac vysvetliť a ukázať? Práve preto je tu táto kategória, kde ti vysvetlíme a ukážeme prevedenia rozličných cvikov. [parent] => 0 [count] => 30 [filter] => raw [cat_ID] => 88 [category_count] => 30 [category_description] => Máš pocit, že niektoré cviky ti jednoducho nejdú úplne ideálne? Potrebuješ ich viac vysvetliť a ukázať? Práve preto je tu táto kategória, kde ti vysvetlíme a ukážeme prevedenia rozličných cvikov. [cat_name] => Cviky [category_nicename] => cviky [category_parent] => 0 ) )

Plánujete, že v novom roku začnete pravidelne cvičiť, zhodíte prebytočné kilá a dostanete sa do skvelej kondície? K tomu, aby ste svoje predsavzatia dodržali, pomôže, keď sa vymaníte z rutiny. Vyskúšajte rôzne druhy cvičení. Poďte si s nami prejsť 7 trendov v obore fitness a športe.

1. Silový tréning s voľnými váhami

Silové tréningy sa dlhodobo držia na popredných priečkach obľúbenosti, pričom súčasným trendom sú tréningy s voľnými váhami. Tereza Horová, tréner/ka fitness siete Form Factory hovorí, že ešte vlani pozoroval záujem skôr o cvičenie na strojoch, naopak teraz stúpa popularita cvičení s voľnými váhami. Patrí sem používanie činiek, kettlebellov alebo napríklad cvičebné pomôcky YBell – multifunkčné činky, ktorá spája kettlebell, medicinbal, jednoručnú činku a bradlá na kľučky. Cvičí sa s ňou hlavne na skupinových lekciách.

2. Tréning s vlastnou váhou

Tento typ tréningu využíva na posilňovanie váhu vlastného tela a jeho obľuba zostáva rovnaká ako v predchádzajúcich rokoch. Váha vlastného tela je základným parametrom pre silový aj vytrvalostný tréning. Efektívne tréning odídete so špeciálnym TRX závesným systémom, kedy si počas celého cvičenia môžete upravovať záťaž jednoduchým nastavením polohy tela. „Pomocou TRX posilníte celé telo a zároveň sa pretiahnete. Cvičenie pod vedením inštruktora je bezpečné a vhodné pre ľudí s rôznou úrovňou telesnej kondície,“ tvrdí Tereza Horová.

3. Funkčné fitness tréning

Funkčný tréning zlepšuje rovnováhu, koordináciu, funkčnú silu a vytrvalosť s cieľom zlepšiť každodenné bežné aktivity. Dlhú dobu sa držal na popredných priečkach fitness trendov, približne dva roky späť začal záujem o neho klesať, teraz oslavuje svoj comeback. „Na lekciách funkčného tréningu sa naučíte ovládať svoje telo vo všetkých polohách a rovinách. Základom je využitie vlastného tela namiesto záťaže. Ako ďalšie pomôcky sú potom využívané kettlebelly, TRX, bosu, expandery, balančné plochy, bagy a ďalšie,“ hovorí tréner/ka Tereza Horová.

4. Outdoor run

Organizované skupinové aktivity ako sú prechádzky, pešia turistika, beh a ďalšie vonkajšie aktivity, či už jednodenné alebo viacdenné, sa stali populárnymi v covidových rokoch. Trendom však zostávajú dodnes, preto môžete v ponuke niektorých fitness centier objaviť napríklad outdoor run – skupinový beh prírodou alebo mestom s partičkou skvelých ľudí.

5. Jazda na paddleboarde

Jazda na paddleboarde už dávno nie je len dovolenkovou záležitosťou. Stále viac ľudí si paddleboard kupuje, aby na ňom mohli kondične jazdiť v našich vodách. Jazdou na paddleboarde posilníte svaly paží, ramien, chrbta a brucha, čo môže viesť k rýchlejšiemu získaniu svalovej hmoty a zlepšeniu celkového fyzického vzhľadu. Zlepší sa vám aj flexibilita, koordinácia a je to výborný šport proti stresu. Navyše táto aktivita nemusí byť nutne viazaná iba na letné mesiace. So správnou výbavou môžete na vodu aj v zime. So sebou majte ideálne dve sady oblečenia, kvalitné neoprénové topánky a neoprénové rukavice.

6. HIIT

HIIT (High Intensity Interval Training) je intenzívne intervalové cvičenie, ktoré sa cvičí v sériách po 30 sekundách s maximálnym zaťažením doplnené o úseky s nižšou intenzitou. Niekoľko rokov sa HIIT držal na prvom mieste medzi fitness trendami. V súčasnej dobe sa podľa American College of Sports Medicine (ACSM) drží na siedmom mieste. Tréner/ka Tereza Horová popisuje, na čo HIIT slúži: „Intervalové cvičenie je efektívne najmä pri spaľovaní tuku a zlepšení fyzickej kondície a dynamiky. Jednotlivé lekcie sú odlišné, aby nedochádzalo k svalovému stereotypu a zahŕňajú kardio aj silové prvky.“

7. joga

Stále viac ľudí sa pri snahe zlepšiť svoj životný štýl zameriava nielen na fyzickú stránku – telo, ale venuje sa aj duševnému zdraviu. Jóga dokáže telo aj dušu spojiť, preto je obľúbenou vyhľadávanou aktivitou. Na výber je množstvo druhov jogového cvičenia. Klasická joga je založená na pravidelnom opakovaní základných jogových pozícií, ktoré sú dynamicky radené za sebou. Pomáha vyrovnať svalové nerovnováhy, tvaruje problémové partie, prináša uvoľnenie a relaxáciu. Na harmonizáciu mysle a tela je ideálna jemná joga, ktorá je vedená v pokojnom a nenáročnom tempe, väčšia časť lekcie prebieha na zemi. „Počas lekcie rozhýbete kĺby, pretiahnete stuhnuté svaly a uvoľníte chrbticu. V jednotlivých blokoch posilníte aj stred tela a krásne sa pretiahnete. Pozor si však dajte na to, aby ste sa až príliš „nevyvesovali“ z väzov a nepestovali pri sebe hypermobilitu kĺbov, ktorá je typickejšia pre ženy,“ uzatvára fitness trénerka Tereza Horová.

Zdroj: https://www.fittechglobal.com/fit-tech-news/Wearable-tech-is-number-one-global-fitness-trend-reveals-American-College-of-Sports-Medicine/350686

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.