Cvičením rastú prsia

Fitness
9302 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 66 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 66 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 28 [filter] => raw [cat_ID] => 66 [category_count] => 28 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) )

Jasné, všetci tak nejako vieme, ako to s tým rastom pŕs a cvičením je. Cieleným cvičením na konkrétnu časť tela naozaj docielime svalové zväčšenie v danej oblasti. To je jednoducho fakt. Pokiaľ je teda váš cieľ masívny hrudník, nie je čo riešiť.

Pokiaľ začínate a neviete si veľmi rady, tak nie je nič jednoduchšie, než si vziať trénera, ktorý je schopný vám s týmto pomôcť a nebudete sa musieť trápiť s tým, aký stroj práve použiť, ako nastaviť tréningový program alebo ako ho cyklovať.

A pokiaľ už viete, ako na to, hurá do toho. Teraz však príde niečo, za čo by ma veľa ľudí nechalo lámať v kolese, ale skúste nad tým premýšľať – teda, nie nad tým lámaním v kolese, ale nad nasledujúcou myšlienkou.

Pokiaľ teda cielite na maximálny rozvoj hrudníka, jeho zapojenie a napumpovanie, tak nerobte bench press v rámci silových opakovaní, tzn. 1 – 5 so submaximálnou váhou (záťaž o niečo menšia ako maximálna). Je to cvik, pri ktorom dochádza k príliš veľkému zapojeniu predných ramenných svalov, tricepsov, latissimu, nôh či brucha. Tým pádom nemôže dôjsť k väčšiemu izolovaniu prsného svalu a jeho zapojenie sa jednoducho logicky zmenší.

Tým samozrejme nehovorím, že bench press by ste cvičiť nemali, ale je dôležité si správne nastaviť program a určiť si priority. Ide mi o hypertrofiu (zväčšenie) daného svalu alebo silový tréning?

Čo teda namiesto toho? Rozhodne využiť iné varianty. Využite tlaky s jednoručkami v ľahu. Využime upažovanie, protismerné kladky, prípadne odporové gumy. Vďaka menšej váhe budeme môcť lepšie usmerňovať pohyb tak, aby sme docielili väčšie precítenie daného svalu. Zároveň s tým budete musieť stráviť dlhší čas pod napätím – čo znamená približne 10 a viac opakovaní – a tým docielite väčšie napumpovanie a lepšie sval precítite.

Zároveň s týmto cvičením by malo ísť ruka v ruke udržanie hrudnej mobility. Môžete využiť foam roller, odporové gumy alebo prípadne mobilizačné cvičenia v plnom rozsahu pohybu, ktorý zvládnete. Rozhodne túto časť nezanedbávajte.

Avšak, vráťme sa na začiatok.

V rámci tréningu, fyzického rozvoja je potrebné klásť si otázky, ktoré vám pomôžu určiť skutočný cieľ. Cieľ, ktorý nie je ovplyvnený Instagramom, ľuďmi vo fitku alebo vašou predstavou. Naozaj je cieľ mať veľký a masívny hrudník? Naozaj chcem cvičiť takto izolovane? Naozaj chcem cvičiť kulturistický štýl tréningu?

Každý z nás má svoje priority. A pokiaľ to chcete, je to v poriadku. Pokiaľ to nechcete, je to v poriadku. Pokiaľ Vás cvičenie vo fitku nezaujíma a chcete sa baviť na fit-boxe s partiou ľudí, je to v poriadku. Len je potrebné si všetko zodpovedať a venovať sa tomu, čo máte radi.

Autor FitPraha

9272 Array ( [sautor] => fitpraha ) Array ( )

Školiace centrum FitPraha

FitPraha je ojedinelý koncept, ktorý spája 2 základné kurzy – kurz pre fitness trénerov a kurz pre výživových poradcov.

Naším jasným cieľom je tvoriť fitness trénerov a výživových poradcov, pre ktorých je hlavné zdravie klientov, jeho zlepšovanie a postupnými krokmi správne nastavenie klienta v jeho každodennom živote.

Naším posolstvom je odovzdávať informácie, ktoré sú kvalitné, aktuálne a funkčné. Ponúkame tiež možnosť tieto informácie rozširovať a prehlbovať na nadväzujúcich kurzoch. Zakladáme si na profesionalite, preto naši lektori sú skutočnými odborníkmi na preberané témy.

fitpraha.cz