Ako podporiť imunitný systém stravou

HealthFactory
2972 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Čo robiť, aby sme sa čo najlepšie ubránili sezónnym chorobám (hlavne vírusovým)? Základom správne fungujúceho imunitného systému je strava. Čo jeme, ako jeme a kedy jeme. Skúste si osvojiť týchto 7 bodov a telo vám určite poďakuje.

1. Dostatočný energetický príjem – žiadne radikálne diéty

V dobe sezónnych chorôb rozhodne nezačínajte so žiadnou prísnou diétou. Výrazným znížením energetického príjmu telo oslabíte a vezmete mu potrebnú energiu na boj s chorobami. Neznamená to ale, že máte priberať. Len sa držte základných pravidiel zdravého stravovania a nič nevynechávajte.

2. Dostatok bielkovín a zdravých tukov

Základom protilátok sú bielkoviny, preto nezabudnite doplniť jedálniček o ich dostatočné množstvo. Snažte sa kombinovať bielkoviny živočíšne (chudé mäso, mliečne výrobky, ryby) a rastlinné (strukoviny, tofu…) ideálne v pomere 3:2. To isté platí pre tuky, respektíve nenasýtené mastné kyseliny. Vznikajú z nich látky, ktoré pôsobia protizápalovo. Zaraďte teda väčšie množstvo rýb a orechov (pozor, arašidy nie sú orechy!)

3. Vitamíny

To je asi prvá vec, po ktorej všetci siahneme v tomto období. Radi volíme nejaké tabletky s vitamínmi. Nie všetky sú pre telo ideálne vstrebateľné. Preto, zvlášť v tomto období, dodržujte základné pravidlo: 600g zeleniny a ovocia denne. Nemusíte kupovať drahé exotické ovocie. Napríklad ideálnym zdrojom vitamínu C je kyslá kapusta a šťava z nej.

4. Probiotiká

Najnovšie poznatky hovoria, že imunita začína v črevách. Preto pomôžte črevnému mikrobiomu a jedzte často jogurty a zakýsané mliečne výrobky. Nie je vôbec na škodu dopĺňať probiotiká aj vo forme potravinových doplnkov.

5. Prírodné antioxidanty a biologicky aktívne látky

Ak už ide do tuhého a cítite, že na vás niečo “lezie”, siahnite po prírodných látkach. Ideálna k podpore imunity je echinacea so silnými antioxidačnými účinkami alebo napríklad zázvor, ktorý má zase antibakteriálne vlastnosti.

6. Otužovanie

Tu už jemne prituhuje. Nie je to zrovna príjemná činnosť, ale skúste to. Zakončite rannú sprchu pár sekundami chladnej vody a postupne tento čas predlžujte. Uvidíte, ako vás to preberie.

7. Spánok

A ako pri všetkom, spánok je zásadný. Pokiaľ budete unavení, telo nebude mať energiu odolávať. Ideálnych je samozrejme 8 hodín, ale aj 6 je fajn.

Autor NutritionPro

3075 Array ( [sautor] => nutrationpro ) Array ( )

Prémiová krabičková diéta NutritionPro

Jedálniček zostavujeme na mieru cieľom a telesnej kompozícii. Dôležitá je pre nás rozmanitosť jedálničkov a prémiové suroviny. Distribúcia v rámci Českej republiky.

Viac sa o nás dozviete na: nutritionpro.cz