Je detox organizmu nutný?

HealthFactory
4919 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Detox alebo očista organizmu je v posledných rokoch veľký trend medzi „diétami“, kedy by vám práve spomenutý detox mal rýchlo a účinne pomôcť zbaviť sa toxínov, zrýchliť metabolizmus a zlepšiť zdravie tráviaceho traktu. Ale je tomu naozaj tak? Je naozaj nutné toto podstupovať? A za akú cenu?

Pojem detox či detoxikácia organizmu znamená očistu organizmu od škodlivých látok. Zvlášť začiatkom jari sa objavujú “zázračné” detoxikačné diéty, po ktorých budeme zdravší, štíhlejší a krajší. Niektoré detoxikačné tipy zaručujú posilnenie imunity, reštart organizmu a príval energie. V otázke detoxikácie organizmu by sme sa však mali riadiť predovšetkým zdravým sedliackym rozumom. Ak chceme pevné zdravie, stačí dodržiavať niekoľko pravidiel, a to nielen na jar, ale po celý rok.

Detoxikačné kúry sú často brané ako zdraviu prospešné, ale nie je tomu tak, naopak môžu napáchať viac škody ako úžitku. A tak niektorí odborníci ťažia na ľudskej neznalosti a ľudia si kupujú detoxikačné prípravky, veľakrát aj za astronomické ceny. Medzi také prípravky patria rôzne tabletky, čaje, nápoje atď. Pritom sa detoxu môžeme sami vyhnúť a to tým, že budeme jesť zdravo tak, ako je telu prirodzené. Budeme mať dostatočný príjem vlákniny, obmedzíme príjem pridaného cukru,  priemyselne spracovaných potravín a budeme dbať na dostatok pitného režimu.

Vedeli ste, že pokiaľ máte zdravú pečeň a obličky telo detoxikuje každých 24 hodín a nepotrebuje k tomu žiadne tabletky, šťavy a ani iné zázračné potraviny?

Pokiaľ teda chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, vykašlite sa na nejaké predražené detoxikačné a očistné kúry, zamerajte sa na zdravý životný štýl a investujte do kvalitných potravín.

Autor Nikola Keprtová