Rovnováha v strave pri sedavom zamestnaní

HealthFactory
4820 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

V dnešnom modernom svete je náš organizmus zaťažovaný stresom: Preto je prospešné dbať na našu stravu v priebehu pracovnej doby. Nastavte si zdravé návyky, ktoré vás privedú k niekoľkým zmenám:

  1. budete sa cítiť plní energie
  2. budete sa lepšie rozhodovať
  3. zlepši sa vaše sústredenie a pocítite emočnú stabilitu
  4. urýchlite regeneráciu po športovom výkone
  5. zlepšíte si váš imunitný systém
  6. nebudú vás obmedzovať chute
  7. budete lepšie zvládať stres

Pokiaľ celý deň sedíte skúste toto:

  1. Využite nedeľu vo váš prospech. Spíšte si nákupný zoznam, pripravte jedlo a pobaľte si ho do krabičiek. Šťastie praje pripraveným.
  2. Konzumujte dostatočné množstvo zeleniny a ovocia. Denne aspoň 600 g ( zeleniny 2x viac ako ovocia), rozdelené do viac porcií. Zamerajte sa na konzumáciu sezónnych potravín, surovej aj tepelne upravenej zeleniny. Doplníte tým potrebné vitamíny a minerálne látky.
  3. Denne zaraďujte do jedálnička hrsť orechov či semienok. Orechy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú blahodarný vplyv na mozgovú činnosť a ľudskú psychiku ako celok.
  4. Na obed si vyberajte viac jedál s rybou a morskými plodmi, aspoň 2x týždenne.
  5. Skúste pridať do jedálnička prílohy bohaté na živiny. Napríklad zemiaky v šupke, batáty, pšeno, pohanku, celozrnnú ryžu, bulgur, quinou a ďalšie zaujímavé prílohy.

Desiata

Na desiatu je treba myslieť deň dopredu, alebo vymyslieť, kde si ju cestou do práce kúpite. Prečo je potrebné nad tým premýšľať? Keď dôjde na to, že by ste mali jesť a nie ste na to pripravení, tak väčšina ľudí kúpi v tom okamžiku nevhodné varianty. Keď ste hladní, prestanete rozmýšľať toľko o kvalite. Zároveň zistíte, že práve teraz nemáte možnosť si ju vo svojom okolí zohnať. Desiaty voľte opäť v trojkombinácii: sacharidy, bielkoviny a tuky alebo postačí len dve zložky:

  • Sacharidy: zelenina (veľkosť malého šalátu), ovocie (1 ks)
  • Bielkoviny: mliečne produkty nesladené (1 ks), kvalitná vysoko percentná šunka (pár plátkov), syry, ryby (jeden malý plátok)
  • Tuky: oriešky, semienka, olivy, avokádo, olej

Obedy

Nezanedbávajte príjem hlavného chodu. Malo by to byť najväčšie jedlo dňa. Tým nemyslíme, aby ste sa prejedli. Kombinujte zeleninové jedlá pre odľahčenie, občas len šalát či plátok mäsa/ryby s prílohou.

Vhodný obed:

  • poke bowl
  • šalát s červenou šošovicou a vajíčkom
  • ryba s varenými zemiakmi v šupke
  • rizoto so zeleninou a syrom
  • celozrnné cestoviny s cuketou a morčacím mäsom
  • pho polievka
  • vegetariánska reštaurácia

Večera

Pokiaľ máte malý energetický výdaj počas celého dňa, tak obmedzte večer konzumáciu príloh a pečiva. Porcia by mala byť primeraná a jedlo skôr ľahké. Hlavná zložka by mala byť opäť bielkovina a k tomu zelenina. V menšom množstve strukoviny, prílohy či ovocie.

Autor NutritionPro

3075 Array ( [sautor] => nutrationpro ) Array ( )

Prémiová krabičková diéta NutritionPro

Jedálniček zostavujeme na mieru cieľom a telesnej kompozícii. Dôležitá je pre nás rozmanitosť jedálničkov a prémiové suroviny. Distribúcia v rámci Českej republiky.

Viac sa o nás dozviete na: nutritionpro.cz