Vitamín B5 – skvelá podpora pre imunitu

HealthFactory
4803 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Čo je vitamín B5? Je to kyselina pantoténová, ktorá patrí do veľkej skupiny vitamínov B. Tento vitamín sa vyskytuje vo všetkých tkanivách nášho tela, a preto je jeho význam dôležitý.

Pantoténová kyselina má podstatný význam pre účinok radov enzýmov, ktoré sa podieľajú na metabolizme sacharidov a cukrov, produkcii glukokortikoidov aj pohlavných hormónov. Kyselina pantoténová je aj súčasťou koenzýmu A, ktorý hrá dôležitú rolu v premene cukrov, tukov a iných látok v našom organizme a má tiež význam pre využitie ostatných vitamínov, funkciu nervového systému a nadobličiek. Ďalej zlepšuje stav organizmu pri chronickom únavovom syndróme, migréne, tráviacich problémoch a niektorých prípadoch alergie.

Kyselinu pantoténovú potrebuje náš organizmus pre udržanie správnej komunikácie medzi mozgom a nervovým systémom. Najrôznejšie zdroje ďalej odporúčajú kyselinu pantoténovú ako doplnok liečby kožných ochorení, pri prevencii aterosklerózy, na zlepšenie pamäti a koncentrácie, na podporu hojenia, plodnosti, rastu vlasov alebo pri odstraňovaní kŕčov v nohách. Je zaujímavé, že pomáha aj tým, ktorí chcú prestať fajčiť. Zvyšuje totiž tvorbu antistresových hormónov v nadobličkách.

K nedostatku vitamínov B5 dochádza vzhľadom k bohatému obsahu v potrave iba veľmi málo. Výnimkami môžu byť prípady absorpčnej poruchy alebo ťažkej alkoholovej závislosti. Kyselina pantoténová môže tiež chýbať pri niektorých závažných ochoreniach, po väčších chirurgických výkonoch alebo ťažkých úrazoch. Jej nedostatok sa prejavuje únavou, bolesťami hlavy, nauzeou, bolesťami brucha, necitlivosťou a brnením, svalovými kŕčmi a náchylnosťou k respiračným infekciám. V ťažších prípadoch môže vzniknúť aj peptický vred. Čo sa týka možnosti predávkovania, zatiaľ nie je známe, že by jeho nadmerný príjem mal negatívne účinky.

Kyselina pantoténová sama o sebe je na vzduchu nestabilný olej a teda sa nehodí k vonkajšiemu použitiu. Väčšina kozmetických produktov obsahuje jej provitamín, panthenol. Ten má stabilné vlastnosti a dobre prestupuje do organizmu cez pokožku. Organizmus tento provitamín rýchlo premení na kyselinu pantoténovú. V organizme sa uchováva 4 – 10 dní. Kyselina pantoténová je stabilná pri pH 6–7, ale poškodzuje sa teplom v alkoholických aj kyslých roztokoch. Varom stráca až 50 % a pri technologickom spracovaní  – mletí, zmrazovaní a konzervovaní stráca až 80 %.

sacharidov, bielkovín a tukov a je dôležitá pre opravu a údržbu buniek a tkanív. Je potrebná pre syntézu hormónov, neurotranzmiterov, fosfolipidov, hemoglobínu, myoglobínu a ďalších dôležitých zložiek.       

Prečo je kyselina pantoténová dobrá pre našu imunitu? Na čo slúži?

  1. Prispieva k správnemu energetickému metabolizmu
  2. Slúži pri správnej syntéze a látkovej premene steroidných hormónov, vitamínu D a niektorých neurotranzmiterov (chemická látka uvoľňovaná z nervového zakončenia na synapsii. Synapsia je miesto styku medzi neurónmi alebo medzi neurónmi a inými bunkami) ;
  3. Pomáha zdravej duševnej výkonnosti
  4. Účinná je pri znižovaní vyčerpania a únavy

Najčastejšie sa kyselina pantoténová spája s metabolizmom, kde zohráva úlohu pri rozklade stravy, ktorú konzumujete. Kyselina pantoténová je súčasťou koenzýmu A, organickej látky, ktorá má rozhodujúcu úlohu v mnohých bunkových metabolických dráhach. Je tiež dobrým zdrojom energie a tak sacharidy, ktoré sa uvoľnia keď vaše telo rozkladá potravu, môžu byť neskôr premenené na energiu.

Najbohatšími zdrojmi kyseliny pantoténovej sú mlieko, vajce, kvasnice a pečeň. Je obsiahnutá tiež vo všetkých otrubách, fazuli, orechoch, sezamových a slnečnicových semenách a v sóji. Ďalej je obsiahnutá vo väčšine druhov zeleniny a aj v potravinách živočíšneho pôvodu – pečeň, obličky, ryby, vaječný žĺtok. Najbohatším zdrojom kyseliny pantoténovej je materská kašička. Tá je dôležitou potravou aj pre včeliu larvu, z ktorej sa má narodiť kráľovná a bez materskej kašičky by sa z larvy vyliahla obyčajná včela – robotnica.

Odporučená denná dávka pri vitamíne B5 nie je stanovená, ale za dostatočnú sa odporúča 5 mg Vitamín B5 sa predáva tiež vo forme panthenolu.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.