Veľa jedla, málo pohybu? Pozor na obezitu a rad zdravotných komplikácií!

HealthFactory
5021 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Nadváha a obezita sú výsledkom jednoduchej rovnice. Kilogramy váhy pribúdajú pokiaľ príjem kalórií prevyšuje ich spotrebu. V dnešnej dobe nezdravej stravy, sedavého zamestnania a všetkých anti-covidových opatrení, často nie je jednoduché túto rovnicu udržovať v rovnováhe. To tiež dokazujú štatistiky rastu počtu obéznych ľudí v našej krajine. Najjednoduchším riešením je pritom racionálna strava  v kombinácií s pravidelným pohybom.

Slovensko, na váhu!

V rebríčkoch chorôb v rámci EÚ často zaberáme popredné priečky. V prípade nadváhy a obezity patríme ako krajina medzi ťažšie, aj keď nie „ najťažšie krajiny“. Nadváhou trpí viac ako tretina jedincov stredného veku. Nadváha síce nepredstavuje krajne významné zdravotné riziká, ale hovorí o nezdravom životnom štýle a časom môže prejsť do obezity.

Obezitou, ktorá sa spája s radou zásadných zdravotných rizík, trpí celkovo asi 25% žien a 22% mužov. Každoročne stúpajú počty jedincov s nadváhou a obezitou aj v detskej populácií, čo je z hľadiska celkového zdravia populácie veľmi alarmujúce.

Zdravotné riziká obezity 

Obezita významne negatívne prispieva k vzniku rizikových faktorov pre radu chorôb. Ide najmä o vysoký krvný tlak, cholesterol, infarkt srdca, mozgovú mŕtvicu, cukrovku, ďalej o ochorenia pečene a žlčníku, rednutie kostí, niektoré tipy rakoviny, artrózu kĺbov a mnoho ďalších ochorení.

Pre riziko ochorenia je dôležité predovšetkým umiestnenie tuku v tele. Väčšie nebezpečenstvo predstavuje takzvaná brušná alebo viscelárna obezita (tiež obezita tvaru jablka), pretože tuk v tejto oblasti je viac metabolicky aktívny.

Naopak podkožný tuk uložený  v oblasti bokov a stehien pri takzvanej obezite tvaru hrušky predstavuje menšie riziko zdravotných komplikácií.

Svet bez pohybu

Nedostatok pohybu je zásadným problémom súčasnej populácie. V skorších dobách boli ľudia zvyknutí každý deň spáliť viac kalórií ťažkou prácou a pravidelným pohybom; či už pri starostlivosti o domácnosť cestovaním do práce alebo prácou samotnou. Pohyb sa ale v dnešnej dobe stáva vzácnejší, často pracujeme v kanceláriách, do zamestnania jazdíme autom alebo iným dopravným prostriedkom a po práci si užívame odpočinok v prostredí domova. Ako už bolo uvedené, nevhodne k tomu prispievajú aj všetky obmedzenia v súvislosti s pandémiou. Keď sa k tomu pridá nevhodná strava, výsledkom rovnice je ukladanie tuku v organizme.

Výskumy dokázali vplyv pravidelného pohybu a udržania hmotnosti. Nezhodnú sa však na množstve a type aktivity. Všeobecne sa odporúča 30-60 minút miernej až strednej aktivity denne k udržaniu hmotnosti, napríklad v podobe jazdy na bicykli, plávaní, či rýchlejšej chôdze.

Pravidelný pohyb je dôležitý aj pri chudnutí. Redukcia váhy bez pohybu by mohla viesť k úbytku svalovej hmoty namiesto spálenia tukových zásob. Svalová hmota sa rýchlo redukuje najmä pri drastických diétach bez cvičenia. Svaly sú totiž zásobárňou energie pre organizmus.

Pravidelnosť je dôležitá  

Slovo pravidelný nie je opakované náhodou. Pre udržanie hmotnosti a jej zníženie pri nadváhe a obezite je nutný pravidelný pohyb, nie nárazové aktivity. Chudnutie pohybom je proces, ktorý trvá niekoľko mesiacov, ale výsledok stojí za to. Iba pravidelný pohyb totiž prispeje k nabratiu svalovej hmoty, spevneniu tela a spálenia podkožného aj brušného tuku.

A aká je ideálna aktivita? To je individuálna záležitosť, lekári odporúčajú pre chudnutie skôr kardio cvičenie, medzi ktoré patrí napríklad fitness, aerobik, plávanie, bicyklovanie, behanie a rada ďalších aktivít.

Zdroje: szu.cz, hsph.harvard.edu

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.