Viete ako poriadne nakopnúť imunitu? Pravidelným pohybom!

HealthFactory
5030 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Imunitný systém nás každý deň chráni pred armádou baktérií, vírusov a ďalšími neviditeľnými hrozbami. Nemusíme ho v tom ale nechať samého! Našu obranyschopnosť posilňuje okrem vyváženej stravy, dostatočného spánku a psychického odpočinku aj pravidelný pohyb. Ale aj v prípade športových aktivít a fyzického pohybu platí okrídlené porekadlo „všetko s mierou“.

Imunitný systém v pohybe

Hlavnou úlohou imunitného systému je každodenná obrana organizmu pred hrozbami z vonkajšieho prostredia, teda pred rôznymi baktériami, vírusmi a ďalšími škodlivinami. Úloha imunitných buniek zároveň spočíva v udržiavaní poriadku v samotnom ľudskom tele. Napríklad ničením poškodených buniek, ktoré môžu spôsobiť vznik rakoviny. Už dlhú dobu sa skúma vplyv rôznych faktorov na posilnenie obranyschopnosti. Jednou z najznámejších tém je pritom vplyv pohybu na imunitný systém. Na základe mnohých výskumov sa dokazuje, že imunita veľmi reaguje na akúkoľvek fyzickú aktivitu. A to v pozitívnom aj negatívnom zmysle.

Prospešné účinky fyzickej aktivity

Pozitívny vplyv fyzickej aktivity je spozorovaný už pri jednorazovom cvičení trvajúcom menej ako 60 minút. Pri pohybovej aktivite, miernej až strednej intenzity dochádza k posilneniu imunity, potlačeniu zápalových pochodov a k zlepšeniu metabolizmu tela.

Pravidelné cvičenie znižuje riziko infekčných chorôb, metabolických porúch, prispieva k psychickému zdraviu  a pomáha udržovať v kondícii pohybový systém.

Pravdou je, že pohyb prospieva v každom veku. Podľa štúdií pravidelné cvičenie odďaľuje starnutie imunitného systému a udržuje ho v lepšej kondícii po dlhšiu dobu.

Pozitívne účinky pravidelnej fyzickej aktivity na imunitný systém vhodne dopĺňa správne stravovanie, hlavne dostatočný prísun sacharidov a polyfenolov po cvičení. Polyfenoly sú obsiahnuté hlavne v ovocí, napríklad v banánoch.

Pozitívny efekt na imunitný systém je pozorovaný predovšetkým u aeróbnych cvičení, medzi ktoré patria rôzne formy aerobiku, behanie, jazda na bicykli, fitness cvičenie a mnoho ďalších.

Pozor na J-krivku

Predstavte si dávkovanie účinku pohybu ako písmeno J . Pokiaľ u vás prevažuje sedavý spôsob života a športu sa venujete málo, potom ste na krivke zdravotného rizika na ľavej strane písmena. Pokiaľ začnete športovať a to v rozumnej miere, riziko sa zníži a vy sa v písmenku posuniete do jeho najhlbšej časti. Pokiaľ to budete ale so športom preháňať, budete podstupovať príliš intenzívny tréning a nebudete dostatočne odpočívať, tak sa vydáte do stúpajúcej časti písmena.

Čím viac budete preťažovať svoje telo, tým vám hrozí väčšie riziko zdravotných komplikácií. Tento efekt je pozorovaný napríklad pri maratónskych bežcoch alebo vrcholových atlétoch. Podľa štúdií napríklad častejšie trpia infekciami horných dýchacích ciest a inými problémami.

J krivka v praxi znamená jedno. Pokiaľ budete cvičiť vo fitness centre, nechajte si poradiť skúseným trénerom, ktorý spolu s vami nastaví tréningový plán adekvátny vašim fyzickým možnostiam.

Pokiaľ sa rozhodnete cvičiť sami športujte tak, aby ste sa cítili dobre a fyzická aktivita vás príliš nevyčerpala. Konzultovať tréningový plán môžete v tomto prípade s odborníkom v oblasti cvičenia a pohybu.

Cvičenie prospieva aj v izolácii

Situácia počas pandémie predstavuje ranu pod pás pre milovníkov cvičenia v posilňovniach a fitness centrách. Nie každého totiž baví cvičenie doma, niekedy chýba motivácia. Určitou motiváciou tak môže byť dôležité zistenie nedávno publikovaného výskumu.

Vedci preukázali, že pravidelné cvičenie pomáha udržiavať a posilňovať imunitný systém, čo sa výrazne odráža napríklad v menšom riziku infekcie horných dýchacích ciest. Pravidelné cvičenie je tak pre obranyschopnosť nášho tela nesmierne dôležité, a to ako v špecializovaných športových centrách, tak aj v domácom prostredí.

Zdroje: (holi), sciencedirect.com, mysportscience.com, sciencedaily.com

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.