Máj: srdce je orgánom lásky k sebe samému i k životu okolo nás

HealthFactory
5420 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Máj je mesiac lásky. Príroda je krásne rozkvitnutá a plná života. Dynamika naberá svoj vrchol. Podľa astrologického kalendára stále panuje jar. Podľa biologického kalendára však nastáva 16. mája leto. Je to doba, kedy všetko v prírode láka svojou krásou, sviežosťou a všetko-objímajúcou energiou ako zvieratá tak aj ľudí.

Dni sa pomaly ale isto predlžujú, sú čím ďalej teplejšie. Máme väčšiu potrebu tráviť viac času vonku, stretávať sa s ľuďmi, chodiť do spoločnosti a všetko smerovať k radosti zo života. Radosť, snívanie a bezstarostnosť sú emócie, ktoré podľa čínskej medicíny prislúchajú elementu ohňa.

V máji je najviac oslabené srdce, ktorému práve element ohňa náleží. Vládnuca farba je začiatkom mesiaca ružová, svetločervená až následne postupom dní sýtočervená a červená. Preto je máj mesiacom lásky, ktorá živí naše srdce. Je nesmierne dôležité pestovať v sebe energiu lásky a predávať ju bezpodmienečne ďalej.

Ako sa oslabené srdce prejavuje?

Srdce riadi krv, cievy, tepny a žily. Pokiaľ srdce funguje správne, krv v tele plynule prúdi. Pokiaľ je však naše srdce oslabené (nie len fyzicky), prúd krvi je spomalený a nastávajú blokády, tlakové priehrady, ktoré zadržiavajú energiu v našom tele. Krv z pohľadu čínskej medicíny nepredstavuje len krv ako tekutinu, ale je to jedna z foriem energie chi.

Oslabenie srdca, buď nedostatkom energie alebo jej prebytkom, sa na fyzickej úrovni prejavuje arytmiou, dýchavičnosťou, opuchmi, hormonálnymi poruchami, nízkym alebo naopak vysokým krvným tlakom, problémami so spánkom a zaspávaním, bolesťami šije a hlavy, potením, návalmi tepla, nekľudom či maniodepresívnymi stavmi.

Na duševnej rovine je to žiarlivosť, extrémna chuť na sex, ktorú je potrebné uspokojiť, ale aj nezáujmom o sex, hyperaktívne jednanie, workoholizmus, impulzívnosť, hyperaktivita či vyčerpanosť, strata energie a únava.

Ako sa dostať do rovnováhy?

Jednoducho – posilňujme svoje srdcia. Láska k sebe samému a následne k druhým a všetkému okolo nás vyživuje naše srdce. Emócie radosti sú ukazovateľom cesty, ktorá je s nami v súlade a vedie nás tou správnou cestou.

Úprimný a srdečný záujem o seba, o druhých, o zvieratá či v konečnom (alebo počiatočnom) zmysle o vesmír, je presne to, čo živí naše srdce a následne podnecuje životnú energiu.

Každý deň od 11:00 do 13:00 hod. je naše srdce najaktívnejšie, je preto vhodné mať kľudnejší režim a neprijímať nič, čo nás extrémne nabudí (napr. kofeín, čierny čaj, ale aj hádky, stres alebo extrémne športy) a nie je dobré ho zaťažovať ani veľkým množstvom potravy. Vhodnejší je krátky spánok alebo kľudná prechádzka.

Obezita a nadváha výrazne prispieva k oslabeniu srdca, je preto dôležitá denná fyzická aktivita. Pamätajte, že pre zdravé cievy a srdce je dôležitý pohyb, rovnako ako zaradenie hlbokého dýchania. Srdce je sval, ktorý pravidelnou aktivitou silnie. Zaraďme teda do svojho pohybu prechádzky, chôdzu po schodoch, plávanie, jazdu na bicykli alebo aj sviežejšie aerobné aktivity.

Aké potraviny nám pomôžu posilniť srdce?

K srdcu prislúcha horká chuť, takže potraviny práve tejto chuti posilňujú naše srdce. Zaraďme do svojho jedálnička výrazné množstvo zeleniny, najmä čakanku, žihľavu, valeriánu, červenú repu, červenú papriku, ružičkovú kapustu, rukolu, šaláty, zrelé rajčiny, reďkvičky či artičoky.

Z ovocia nám poslúži grep, dule, maliny, černice, čučoriedky, egreš – alebo ktorékoľvek, ktoré práve rastie.

Zo strukovín sú to prevažne naklíčené mungo fazuľky, sójové klíčky, čerstvý hrášok, červené fazule. Medzi vhodné obilniny patrí amarant, pšeničné klíčky alebo žito.

Pre tých, ktorí konzumujú mäso, je vhodné striedmo grilované a hojne obalené v bylinkách, jahňacie a baranie. Je dobré obmedziť soľ, ktorá zadržuje v tele vodu a vodu skôr do pokrmov pridávať. Obmedziť konzumáciu vyprážaných, nezdravo tučných jedál a údenín.

Mliečne výrobky konzumovať prevažne zakysané. Výborné sú čerstvé bylinky a korenie ako šalvia, bazalka, oregano, rozmarín, saturejka alebo kurkuma.

Na posilnenie srdca sa doporučuje surový cesnak, zázvor, cibuľa, ľanové semienko alebo aj pitie čajov z valeriány lekárskej, ľubovníka, medovky, srdcovníka, paliny, imela či púčikov kvetov a listov hlohu.

Zdroj: livlu.cz