Výživa v tehotenstve

HealthFactory
6073 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Ako je všeobecne známe, v období tehotenstva sa často menia chuťové preferencie. Jedna žena zrazu pije šťavu z uhoriek, ďalšia začne mať nutkavú chuť na zmrzlinu a iná naopak o chuť k jedlu príde a nie je schopná zjesť nič iné ako banány, pretože zo všetkého ostatného je jej zle.

Ako sa však zistilo, nie je to v priamom vzťahu ku zmeneným požiadavkám organizmu tehotnej ženy na dodávku živín a ochranných látok. Zjednodušene povedané, šťavu z uhoriek naozaj telo matky alebo budúci potomok nevyžaduje. Z pohľadu vyvíjajúceho sa plodu je naopak kľúčová vyvážená a bohatá strava matky. Chceme predsa dať vyvíjajúcemu sa plodu to najlepšie.

Málokto vie, že zdravie dieťaťa je priamo závislé na tom, v akom zdravotnom a výživovom stave sa nachádza žena už v období 1-2 roky pred počatím a počas tehotenstva. Pokiaľ partneri plánujú rodinu, z tohto pohľadu je veľmi výhodné, aby sa žena na toto obdobie pripravila ako teoreticky, tak psychicky a pokúsila sa byť vo výbornom zdravotnom a výživovom stave.

To, čo tehotná žena prijíma v potrave, priamo ovplyvňuje:

  • vývoj plodu,
  • zdravotný stav ženy,
  • zdravotný stav dieťaťa po pôrode,
  • pravdepodobne aj budúce stravovacie návyky dieťaťa.

Ženy, ktoré trpia podvýživou (môže byť aj skrytá):

  • riskujú, že môžu mať v tehotenstve aj po pôrode vážne zdravotné problémy,
  • zvyšujú riziko vzniku porúch vývoja plodu.

Výživové odporúčania:

  • Dojčite, pokiaľ to len ide – je to to najlepšie pre budúci vývoj dieťaťa.
  • Dobre vyživená žena = vyššia hmotnosť u novorodencov o 40 až 300 g a výrazne znížená novorodenecká úmrtnosť.
  • Vyvarujte sa prísnych neracionálnych redukčných diét. Podľa odborníkov je optimum podkožného tuku u žien, ktoré chcú otehotnieť, 18 – 25%.
  • V priebehu tehotenstva nie je nutné zvýšiť energetický príjem. Názor, že žena potrebuje jesť “za dvoch”, je chybný.
  • Ak je potrebné pridať na živinách, je vhodné mierne zvýšiť príjem bielkovín, a to hlavne v druhom a začiatkom tretieho trimestra.
  • Ak je žena veľmi štíhla (tzn. má okolo 12% tuku), je možné navýšiť príjem energie o 10%.
  • Vzostup telesnej hmotnosti v tehotenstve sa u žien pohybuje medzi 8-24 kg. Čím dlhšie žena dojčí, tým lepšie sa zbaví nabranej hmotnosti. Ak navyše pridá nejakú pohybovú aktivitu (napr. každodenné prechádzky s kočíkom), pôjde to ešte lepšie.

Odporúčaný príjem bielkovín a ochranných látok v tehotenstve

Názov živiny                      Odporúčané množstvo

Bielkoviny                          V 2. – 3. trimestri radšej 75-110 g

Kyselina listová                 800-1200 mcg

Vápnik                               800 mg

Železo                                30 mg

Zinok                                  15 mg

Jód                                     200 mcg

Zdroj: Rndr. Petr Fořt CSc., „Žena není muž, ani u prostřeného stolu“

Autor Martin Pešout

osobní trenér Form Factory Anděl

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.