Pohyb ako prevencia a náprava problémov pohybového aparátu

HealthFactory
6246 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Pod pojmom pohybový aparát človeka si môžeme v jednoduchosti predstaviť sústavu orgánov a tkanív, vďaka ktorým sa môžeme hýbať. Do nášho pohybového systému patria kosti, svaly, väzy a šľachy – pričom spolupráca tejto skupiny zabezpečuje, aby sme ráno vôbec vstali z postele, zdvihli pohár s vodou, alebo ubehli maratón.

To, že sa o svoj pohybový aparát musíme starať, nie je asi potrebné zmieňovať. Avšak pripomeňme si  spôsob, akým si jeho správne fungovanie udržíme. A ani tu nebude žiadnym prekvapením, že najefektívnejším nástrojom je práve pohyb. Pravidelné cvičenie má veľa benefitov, a to ako vo fáze prevencie, tak aj pre osoby, ktoré prípadne už trpia ochorením pohybového aparátu (v takom prípade je vždy nutné konzultovať svoj stav a jeho následné liečenie s lekárom, fyzioterapeutom alebo osobným trénerom).

Výhody cvičenia, ktoré pozitívne ovplyvňujú fungovanie nášho tela, sú nasledujúce:

  • zabraňuje stuhnutosti kĺbov, napomáha ich premazávaniu
  • zvyšuje flexibilitu
  • buduje svalovú silu
  • udržuje či zvyšuje hustotu kostí
  • zlepšuje držanie tela a rovnováhu
  • pomáha udržať zdravú telesnú hmotnosť

Vzhľadom k sedavému spôsobu života, ku ktorému nás doba zvádza (sledovanie filmov, celodenná práca pri počítači), môžeme ľahko dôjsť k tomu, že naše telo začne stagnovať a prestane byť stopercentne funkčné. Prejavy môžu byť spočiatku veľmi nenápadné – od fyzickej únavy, cez bolesti chrbta, až po dlhodobé ochorenie a obmedzenia (napr. Syndróm karpálneho tunela, artritída).

Pritom riešenie je poruke. Počas pracovnej doby si vyhraďte desať minút času, kedy vstanete od počítača a pretiahnete sa. Popoludní sa bežte prejsť – chôdza je pre nás totiž stále tým najjednoduchším a zároveň najprirodzenejším pohybom. Pri výbere športových aktivít sa zameriavajte na plávanie, či iné vodné aktivity. Voda vás bude počas pohybu nadnášať a odbúra tak časť záťaže.

V posilňovni rozhodne nezabúdajte na silový tréning – práve vďaka nemu si vybudujete správny základ, svalovú silu a celkovú odolnosť. Zvoliť môžete aj aeróbnu aktivitu – tu však dávajte pozor, aby ste si vybrali takú činnosť, pri ktorej nedochádza k nadmernej záťaži a nárazom práve na kĺby. Pridanou hodnotou bude zároveň aj posilnenie vášho kardiovaskulárneho systému.

Tak neseďte doma a poďte sa hýbať! Napríklad práve s Form Factory!

Autor Darina Oktávcová

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.