Nový výskum ukazuje, ako môže fitness zlepšiť duševné zdravie

HealthFactory
7242 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Ako nám vlastne môže pohyb a fitness pomôcť v dnešnej dobe, kedy významne narastajú problémy s duševným zdravím ako je napríklad úzkosť a stres? Akú rolu môže zohrať fitness pri riešení týchto problémov a pomôcť ľuďom cítiť sa lepšie? Nový výskum ponúka presvedčivú odpoveď…

Keď sa COVID-19 začal šíriť po celom svete, nebolo to len ohrozenie nášho fyzického zdravia. Pandémia prenikla tiež do našej spoločnosti a spôsobila vysoký nárast stresu a úzkosti, proti ktorej nikto nebol imúnny. Niekoľko čínskych štúdií zo začiatku pandémie zistilo, že ľudia zažívajú vyššiu mieru stresu, úzkosti a posttraumatické stresové poruchy. Štúdia ukázala, že až polovica respondentov zažívala vysokú úroveň depresie a ďalších 35 percent bojovalo s úzkosťou.

A podľa prieskumu spoločnosti Kaiser Family Foundation, ktorý sa uskutočnil v polovici júla, 53 percent dospelých v Spojených štátoch uviedlo, že ich duševné zdravie bolo negatívne ovplyvnené kvôli obavám a stresu z koronavírusu. Zahrňujúce problémy so spánkom alebo poruchy príjmu potravy, zvýšenú konzumáciu alkoholu alebo požívanie návykových látok a celkové zhoršenie chronických stavov.

Fitness kluby sú už dlho oslavované za ich prínos pre telesné zdravie a teraz sa stále viac ukazuje, že sú kľúčovým pilierom tiež pre podporu duševného zdravia. Existuje rada štúdií, ktoré ukazujú, ako všeobecne cvičenie a pohyb podporujú dobré duševné zdravie, ale menej sa vie o presných výhodách, ktoré prinášajú rôzne typy cvičení.

Hmatateľné dôkazy

Nový výskum ponúka dôkazy o tom, aké môžu mať fitness kluby konkrétne a významné dopady na náš život a duševné zdravie. Štúdia, ktorú predstavil profesor Jinger Gottschall na výročnej konferencii American College of Sports Medicine v roku 2020, naznačuje, že pravidelné cvičenie lekcií ako je BODYBALANCE ™ môžu pomôcť zvládať tzv. smútok z lockdownu, zvýšiť kvalitu spánku a zlepšiť celkové duševné zdravie.

Štúdia zistila, že sa už po šiestich lekciách môže zlepšiť variabilita srdcového rytmu (VSR) účastníkov a získať aj ďalšie výhody:

  • o 15% lepšia kvalita spánku
  • 39% nárast pozitívnych pocitov a sebavedomia
  • 39% pokles pocitov smútku a negativity
  • 29% nárast motivácie
  • 26% pokles negatívnych emócií; úzkosť a napätie
  • 18% nárast spokojnosti s každodenným životom

VSR je meranie odchýlky intervalu medzi každým úderom srdca. Drobné rozdiely v dĺžke týchto intervalov naznačujú, že človek má zdravý kardiovaskulárny systém a je v optimálnom stave zotavenia.

Čím vyšší je VSR, tým je pravdepodobnejšie, že budeme lepšie vybavení na zvládanie tlakov každodenného života, ako je stres a úzkosť. Štúdie naopak ukazujú, že nízke VSR koreluje s úzkosťou a zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

BODYBALANCE ™ od Les Mills je joga novej generácie, ktorá kombinuje prvky jogy, tai-chi a pilates. Je to jeden z najpopulárnejších jogových programov na svete, ktorý ponúka viac ako 10 000 fitness zariadení po celom svete.

“Zistenia štúdie ukazujú, že BODYBALANCE je užitočné riešenie pre zlepšenie fyzického a duševného zdravia, pričom účastníci uvádzajú, že sa cítia pozitívnejšie, sebavedomejšie a motivovanejšie,” hovorí hlavný výskumný pracovník profesor Jinger Gottschall.

Štúdia zistila, že účastníci, ktorí pravidelne cvičia 30-40 min. jogové typy lekcií si významne zlepšili spánok a kardiovaskulárne zdravie, rýchlejšie sa zotavujú z psychického a fyzického stresu a celkovo majú pozitívnejšie myslenie. Vedci okrem merania variability srdcového rytmu tiež hodnotili odpovede respondentov a dáta z dotazníkov ako sú hodnotenia spokojnosti so životom a kvality spánku.

Liek moderného života

Ako zdôrazňuje Bryce Hastings, vedúci výskumu v Les Mills a spoluautor štúdie: „Musíme pochopiť, že členovia fitness klubu potrebujú nie len cvičenie, ale že fitness klub musí hrať širšiu rolu aj v obnove nášho duševného zdravia.

“Táto štúdia ukazuje, že môžeme zlepšiť zotavenie z každodenného stresu a vyčerpania pomocou jednoduchého a cieleného tréningu a vnímania nášho tela vo forme lekcie BODYBALANCE.”

„Zvýšená popularita „zotavovania“ po cvičení je často nesprávne smerovaná a predpokladá sa, že iba profesionálni športovci potrebujú zotavenie. Vďaka kolektívnej traume, ktorú naša populácia zažila v roku 2020, začíname chápať, že k zvýšeniu pozitívnej emočnej, mentálnej a fyziologickej transformácii môžeme prísť s malými, ale dôslednými zmenami, ktoré sú prístupné komukoľvek. Sme radi, že môžeme ukázať, že naše cvičenie, podporené dôkazmi, to ponúkajú. “

Ústredným bodom výsledkov bolo štatisticky významné zvýšenie VSR, presné meranie schopnosti tela regulovať životne dôležité zdravotné faktory, ako je úzkosť a spánok. Tieto výsledky je možné dosiahnuť pri ľuďoch, ktorí začínajú cvičiť aj pri bežných návštevníkov fitka.

Profesor Gottschall dodáva: „Aby ste mohli začať s BODYBALANCE, nemusíte mať určitú úroveň kondície a pravidelným cvičením si môžete začať užívať rovnaké výhody, aké získali účastníci štúdie.“

Autor Les Mills

7196 Array ( [sautor] => les-mills ) Array ( )